Sosyal Medya

Sağlık

Gereksiz antibiyotik kullanımı zararlı

Bingöl Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları ve TBC Uzmanı Dr. Rabia Engin Ünver, gereksiz antibiyotik kullanımı hakkında bilgi verdi.



BÄ°NGÖL - Bahar aylarından yaz aylarına geçiÅŸ sürecinde grip, soÄŸuk algınlığı gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğünü belirten TBC Uzmanı Dr. Rabia  Ãœnver bu enfeksiyonların büyük çoÄŸunluÄŸunun viral (virüslerle oluÅŸan) olduÄŸunu ve viral üst solunum yolu enfeksiyonlarının tedavisinde antibiyotik kullanımının yerinin olmadığını belirtti. Antibiyotiklerin bakterileri öldürdüğünü ancak virüsleri etkilemediÄŸini söyleyen Dr. Ãœnver viral enfeksiyonlar için gereksiz antibiyotik kullanımının, bakterilerde direnç artışına yol açacağını vurguladı. Dr. Ãœnver, bakterilerde geliÅŸen antibiyotik direnci sonucunda, antibiyotiklere gerçekten ihtiyaç duyulan bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde ciddi sorunlar yaÅŸanabileceÄŸini belirtti. Bakterilerde antibiyotik direncinin, antibiyotiklerin gereksiz yere ya da yetersiz doz ve sürede kullanımı sonucu oluÅŸtuÄŸunu belirten Dr. Ãœnver direnç geliÅŸtiÄŸinde bakterilerin antibiyotiÄŸe raÄŸmen yaÅŸamaya devam ettiÄŸini ve dirençli bakterilerle oluÅŸan enfeksiyonların çok daha ağır seyrettiÄŸini, tedavisinin daha zor ve pahalı olduÄŸunu ifade etti. Dr. Ãœnver hem toplum saÄŸlığı hem de ülke ekonomisi açısından antibiyotiklerin sadece doktor tarafından önerildiÄŸinde kullanılması gerektiÄŸini vurguladı.

Sık Yapılan Yanlışlar!

Antibiyotik kullanımı açısından toplumda sık karşılaşılan yanlışlara da dikkat çeken Dr. Ünver, doktor tarafından antibiyotik reçete edildiğinde hastaların birkaç günde iyileşmeleri halinde dahi ilaçlarını doktorun önerdiği süre boyunca düzenli kullanmaya devam etmelerinin önemini vurguladı. Ayrıca başkaları için yazılan antibiyotiği doktora danışmadan kullanmanın ve antibiyotiklerin bir kısmını bir dahaki sefer hasta olunduğunda kullanmak üzere saklamanın sık karşılaşılan yanlışlar olduğunu belirtti.

El Yıkama, Enfeksiyonlardan Korunmada En Etkili Yöntem

Mevsim geçiÅŸlerinde sık görülen üst solunum yolu enfeksiyonlarının bulaşıcı olabileceÄŸini belirten Dr. Ãœnver,  bebekler ve küçük çocukların, gebelerin, kronik hastalıkları olan yaÅŸlıların, vücudun direncini kıran birtakım ilaçları kullanan hastaların bu enfeksiyonlar açısından daha riskli olduÄŸunu ifade etti. Bulaşıcı hastalıklara yakalanma açısından daha riskli olan bu insanların salgınların yaÅŸandığı dönemlerde dikkatli olmaları, kalabalık ortamlara girmemeleri ve çocukları, bebekleri çok zorunlu kalmadıkça bu ortamlara sokmamaları gerektiÄŸini belirten Ãœnver, en iyi korunma yönteminin sürekli olarak ellerin yıkanması olduÄŸunu vurguladı. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.