Sosyal Medya

GÃœNCEL

12 Eylül Anayasana,12 Eylül 2010'da Referandum

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), referandum tarihinde son sözü söyledi.



YSK, Resmi Gazete'de yayımlanan Anayasa değişikliğine ilişkin kanunun referanduma sunulması süreciyle ilgili toplantısını tamamladı.

Referandum tarihini belirleyen YSK'dan 'Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması hakkındaki kanun seçim kanunları kapsamında olduğundan referandum süresi değişiklikten önceki hüküm itibariyle 120 gün olarak tespitine ve seçimlerin 12 Eylül Pazar günü yapılmasına karar verildi. ' açıklaması yapıldı.

Olağanüstü bir kararla toplanan Yüksek Seçim Kurulu, Meclis'ten geçerek Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı Anayasa Değişiklik Teklifi'ne ilişkin yapılacak referandum tarihini açıkladı.

Kurul'dan yapılan açıklamada Kanunda mevcut halk oylaması 60 gün içerisinde yapılması uygun görüldü. 120 Günlük süre 60 güne, 40 günlük süre ise 20 güne indirilmiştir.

Anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulması hakkındaki kanun Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasında ifade edilen seçim kanunları kapsamında olduğundan Anayasa'nın 67. maddesinin son fıkrasının hükmü gereği seçim kanunlarındaki değişiklikler yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 yıl içerisinde yapılacak seçimlerde uygulanamayacağından T.C anayasasının bazı maddelerinde değişiklik yapılması hakkındaki kanun Anayasa'nın 175 ve 3376 kanunlarının hükmü gereği halk oylamasında uygulanacak sürenin değişiklikten önceki hüküm itibari ile bu metnin uygulanması gerektiğinden bunun 120 gün olarak tesbitine ve seçimlerinin 12/09/2010 Pazar günü yapılmasına YSK tarafından karar verilmiştir.

Buna ilişkin ayrıntılı çalışmalar bir komisyon marifeti ile hazırlanmakta olup metin takvimi daha sonra kamuoyuna duyurulacaktır' denildi.


 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.