Sosyal Medya

Sağlık

SİGARA İÇEREK CANIMIZA KASTETMEYELİM

Trabzon Belediyesi ile KTÜ işbirliğinde düzenlene ?Kanser ve Sigara? konulu konferans Hüseyin Kazaz Kültür Merkezi?nde yapıldı...



KTÜ Tıp Fakültesi Başhekimi Prof. Dr. Tevfik Özlü ve KTÜ Onkoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Aydın?ın konuşmacı olarak katıldıkları konferansta dinleyenlere sigara-kanser ilişkisi konusunda çarpıcı bilgiler aktardı. Panele Trabzon belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu ile çok sayıda vatandaş dinleyici olarak katıldı.
Konferansta konuşan Prof Dr. Tevfik Özlü sigaranın bütün dünya tarafından bilinen en önemli kanser yapan madde olduğunu vurgulayarak, ?Sigara kanser yaptığı herkes tarafından bilinen hemen hemen tek ajandır. Diğer bütün kansere etki eden faktörlerin hepsini terazinin bir kefesine koysanız diğer kefesine de sigarayı koysanız hepsi bir sigara etmez. Sigara bütün dünyada bilinen en çok kanser yapan maddedir. Aşağı yukarı bütün kanserlerin ve kanserden ölümlerin üçte biri sigaradan olmaktadır. Ama maalesef sigara bugün serbestçe satılan para karşılığı tüketilen bir maddedir. İnsanlığın sağlığını böylesine önemli bir şekilde tehdit eden böyle bir maddenin parayla satın alınması bana çok ilginç gelmektedir? dedi.
Prof Dr. Fazıl Aydın ise yaptığı konuşmada kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, ?Önemli olan kendini kansere karşı korumaktır. Kanser yapan nedenler büyük oranda bellidir ve bunlara karşı kişiler kendilerini korumalıdır. Kanserin sebeplerinden yüzde 30 kadarı sigaraya bağlı. Diğerleri çevresel ve beslenmeye bağlı olan faktörlerdir. Bunlar dikkate alınarak kişi yaşamını yeniden düzenleyebilir. Böylelikle kansere neden olan risk faktörlerinden uzaklaşabilir? diye konuştu.
Konferansın sonunda bir konuşma yapan Başkan Gümrükçüoğlu, Allah?ın insanlara verdiği ve emanet ettiği cana kıymanın haram olduğunu hatırlatarak, ? Sigara içerek bir nevi canımıza kastediyoruz. Bu anlamda çok iyi düşünmeliyiz? dedi. Gümrükçüoğlu bazı vatandaşların birbirlerine sigara ikram etmeyi marifetmiş gibi gördüklerini ifade ederek, ?Bu çok yanlış bir davranıştır. Bu alışkanlıklarımızdan kurtulmamız gerekmektedir. Sağlık her şeyden önce gelmektedir? şeklinde konuştu.
Belediye olarak KTÜ işbirliğiyle vatandaşları kanserden uzak tutabilmek için ?Beslenme ve Kanser?, Çevre ve Kanser?, ve son olarak ta ?Sigara ve Kanser? konferanslarını düzenledikleri belirten başkan Gümrükçüoğlu, düzenlenen konferanslarda vatandaşlara çok önemli bilgiler veren Prof. Dr. Tevfik Özlü ile Prof Dr. Fazıl Aydın?a teşekkür ederek plaket verdi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.