Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

23 Nisan Ulusal Eğemenlik ve Çocuk Bayramı

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1935 yılından itibaren kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti?nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de resmî tatil günü ve millî bayramıdır.



23

 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, 23 Nisan 1935 yılından itibaren kutlanan, Türkiye Cumhuriyeti?nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de resmî tatil günü ve millî bayramıdır. 23 Nisan 1920 yılında TBMM'nin açılışının birinci yılında kutlanmaya baÅŸlanan Hakimiyet-i Milliye Bayramı ile Himaye-i Etfal Cemiyeti'nin 23-30 Nisan'ı Çocuk Haftası ve haftanın ilk gününü de çocuk bayramı ilan ettiÄŸi 1929'den itibaren kutlanmaya baÅŸlanan bayramdır. Bu iki bayram 23 Nisan 1935 yılında 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı adı altında bir araya getirilmiÅŸtir.

Hakimiyet-i Milliye Bayramı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluşunu gerçekleştiren TBMM'nin açılışını kutlamak amacını taşırken; Çocuk bayramı, savaş sırasında yetim ve öksüz kalan yoksul çocukların bir bahar şenliği ortamında sevindirmek amacını taşımaktaydı.

Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, UNESCO'nun 1979'u Çocuk Yılı olarak duyurmasının ardından, Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği'ni başlatarak, bayramı uluslararası düzeye taşımıştır.

Binlerce öğrenci her yıl at yarışı gibi yarıştırılmaktan yorulmuş, bitap duruma düşmüş, şu günlerde havaların ısınmaya başlaması ile birlikte rehavete kapılmış, ders çalışma isteği kalmamıştır.

Maddi durumu iyi olmayan, çocuğunu bir özel dershaneye göndermek zorunda kalan ailelerin son günlerde yaşadıklarını hep birlikte basından izledik. Basına yansıyan birkaç örnek bunlar. Oysa buna benzer binlerce aile benzer dramı yaşamakta...

Yeterince beslenemeyen binlerce öğrencimizi dershaneye göndererek birilerine rant sağlamak ne kadar doğrudur? Beslenemeyen bu öğrencilerimize dershaneler ne verebilir? Okula kahvaltı yapmadan, öğle yemeğini yemeden ya da sadece ekmek ile karnını doyurarak giden öğrencilerimize, dershane öğretmenleri sınav kazandırabilir mi? Dershanelerde koşturma maratonu içinde yarışan öğrencilerimizin okul başarısı düşmektedir. İki kurum arasında koşan öğrenci, sınava hazırlanamamaktadır.

Tüm imkânların okullara aktarılmasını, öğretmen, öğrenci ve velilerimiz adına istiyoruz. Milli Eğitim Bakanlığı?na ve bağlı okullarda görev yapan eğitimcilere güvenilmelidir. Her türlü imkân sağlanmalı ve okulda eğitim yapılmalı, başka yerlerde başarı aranmamalıdır. Eğitimcilerin de, başka yerlerde maddi imkânını iyileştirici arayış içine girmeleri engellenmelidir.

Ülkemizin bölünmez bütünlüğü ve anayasamızın değiştirilemez ilkeleri çerçevesinde, bağımsız bir ülke olarak tek amacımız akıl ve bilimin önderliğinde çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmak, onu da aşmaktır.

Binlerce yıllık ortak bir tarih ve kültürel birikimin meydana getirdiği Türk Milleti, bütün sorunlarına çözüm bulacak ve bu çözümleri uygulayacak güç ve yetenektedir. Her kuşak kendisinden sonraki kuşaklara daha iyi bir Türkiye bırakmak sorumluluğunu taşımak zorundadır. Bu, ülkemize ve yarının büyükleri çocuklarımıza olan en temel görevimizdir.

Büyük önderimiz Mustafa Kemal ATATÜRK, ilk meclisin açıldığı 23 Nisan 1920 gününü milletimize çocuk bayramı olarak armağan etmiş ve bu yönüyle de büyük önderimiz, dünya ölçeğindeki eşsiz liderliğini bir kez daha göstermiştir. Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramımızın 90. yılını kutlama arifesindeyiz

En yakın zamanda tüm eğitim sorunlarını çözmüş bir Türkiye göreceğimiz inanç ve temennisiyle tüm milletimizin ve çocuklarımızın bayramını şimdiden kutluyor, bu vesileyle bu günleri bize armağan eden büyük önderimizin önünde bir kez daha saygı ile eğiliyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.