Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Ä°nternet Ve Bilgi Toplumu

Rize Üniversitesi Merkez Kampus Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül katıldı.



Haber:Bayram Ali KAVALCI

Ä°NTERNET VE BÄ°LGÄ° TOPLUMU KONFERANSINA YO?UN Ä°LGÄ° 

Rize Üniversitesi'nde İnternet Haftası Münasebetiyle 'İnternet ve Bilgi Toplumu' Konulu Konferans Düzenlendi.

Rize Üniversitesi Merkez Kampus Konferans salonunda gerçekleştirilen konferansa konuşmacı olarak Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Akgül katıldı.

Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu konferansta açılış konuşması yaptı, Rektör Okumuşoğlu yaptığı konuşmada; "İnternetin tarihi gelişimini özetleyerek, gelinen noktaya dikkat çekti. İnternetin günümüzde doğru kullanımının büyük bir önem arz ettiğini söyleyerek; bizler de üniversite olarak bunun bilinci içerisinde hafta dolayısıyla bir dizi etkinlik hazırladık, .bu anlamda düzenleyeceğimiz programlarımıza bütün Rizeli hemşerilerimiz ve Rize Üniversiteli gençlerimizi davet ediyorum." dedi.

Etkinlikler hakkında bilgi veren Rektör Okumuşoğlu; 7-8 Nisan 2010 tarihlerinde planlanan "İnternet Haftası? burada ?İnternet ve Bilgi Toplumu? konulu konferansla başlayarak, akşam TV programı 8 Nisan 2010 tarihlerinde RÜ. Pazar Meslek Yüksekokulu ve Çamlıhemşin ilçelerinde konferanslarla son bulacaktır. Rektör Okumuşoğlu; özellikle bu etkinliklere katılan, Türkiye?de internetin duayeni, istese isminin başına birkaç Prof. Dr. yazdıra bilecek bilim adamı, ODTÜ?den dönem arkadaşım Mustafa Akgül hocama bizi kırmayıp davetimize iştirak ettiklerinden dolayı şükranlarını arz ettiğini ifade etti.

Doç. Dr. Mustafa Akgül, sunumunda internetin tarihçesi, İnternet nedir, İnterneti nasıl algılamalı, Sosyal ağlar ve sayılar, Türkiye'de internet kullanımı konularında detaylı bilgiler ve istatistikler verdi.

İnternetin 1950-60'lı yıllarda hayal edildiğini ve 1969 - 70'lerde Lop'te başladığını ifade eden Doç. Dr. Akgül şunları söyledi; ?İlk bilgisayarlar çok büyük ve sadece bazı hesaplar yapılıyordu. İlk yapılan hesaplarda top atışları hesaplarıdır. Daha sonra iklim hesabı yapılmaya çalışılmıştır.? dedi.

1993-95 yılları arasında internetin sadece bilim adamları için düşünüldüğünü söyleyen Doç. Dr. Akgül, "Daha sonra internet bir kütüphane olarak algılandı. Ve şuanda da halen bir kütüphane boyutu var. Ama bir farkı var ki herkes bu kütüphaneye canı istediğini koyabiliyor. Daha çok insan, nesneler koyduğu zaman daha çok işe yarar nesneler ortaya çıkıyor. Ve bunun ötesinde herkesin içinde yaşadığı bir noktaya gelmiş durumda. İnternet artıları ile eksileri ile yaşamın içine girmiş durumda. İnternet bir tercih meselesi değil artık. Nasıl etkin kullanırız, Nasıl kendimize yararlı hale getiririz, nasıl kendimizi geliştiririz ona bakmalıyız. Günde giden e-posta sayısı 250 milyar. Tabi bunun 50 milyarının spam olduğu düşünülüyor. Bu Amerika için geçerli. Sosyal alanlarda kadınlar yüzde 85. Twitter'de en çok izlenen kişiyi 4.25 milyon kişi ve her gün 25 milyon twit yani kısa mesaj gidiyor. Twitter'da 4 milyar resim var. İnsanlar beğendikleri resimleri paylaşmak için koyuyorlar. Facebook'ta 500 bin uygulama var. Zevk için ve para kazanmak amacıyla oyunlar geliştirip koymuşlar. Youtobe'de günde bir milyar video izleniyor. Biz Türkiye'de yasaklıyoruz. Bir tane video var içerisinde bizi rahatsız ediyor. Rahatsız ediyor ama o videoyu arasanız bulamazsınız. Çünkü 25 bin video var ve onun içinde ararsanız bulmanızın imkânı yok. Ve dakikada Youtube'ye dakikada 20 saatlik video yükleniyor. " dedi.

İnterneti bir caddeye benzeten Doç. Dr. Akgül, caddeye çıkmak zorundayız, önemli olan riskleri asgariye indirmek ve bizim ne istediğimizdir, Bilgi Toplumu Stratejisi ve Eylem Planının Türkiye olarak 2006 yılında oluşturuldğunu dikkat çeken Doç. Dr. Akgül, ne yazık ki, gelişme dairesi 3 kişi ile oluşturulmasına karşılık sansür dairesi 93 kişi ile oluşturuldu, buda bizim olaya ne boyuttan baktığımıza bağlı.?diye konuştu. dedi. Doç. Dr. Akgül; Ülkenin yeniden yapılanması: e-türkiye, Devletin yeniden yapılanması: e-devlet, E-devlet, e-türkiye için öncü güç bileşim teknolojileri, Bilgisayarlaşma, internet kullanma bilinci, ama felsefe, insan, organizasyon önemli bir unsurdur. Çağın yönetim biçimi katılımcı demokrasi için en önemli unsurlardan biridir internet.Sonuç olarak; Bilgi toplumu, bir toplum için, yani Türkiye için, bizim için bir tercih meselesi değildir, diyerek sözlerini tamamladı.

Programa Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazmi Turan Okumuşoğlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Oktay Torul, Prof. Dr. Selami Şaşmaz, Öğretim elemanları, daire müdürleri ve üniversite öğrencileri katıldı.

Konferans sonrası  Rektör Prof. Dr. Nazmi Turan OkumuÅŸoÄŸlu tarafından günün anısına, Doç. Dr. Mustafa Akgül?e onurluk ve hediyelerini takdim etti.

Konferansta ayrıca Rize Telekom Müdürlüğü stant kurarak gelişen bilgi teknolojileri ve internet alt yapı hizmetleri hakkında katılımcılara bilgi sundular.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.