Sosyal Medya

EKONOMÄ°

TÜRKİYE'DE HEMŞİN ORGANİK ÇAYI İÇİLİR.

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 3 yıl önce bölge bazında organik çay üretmek için çalışmalara başladıklarını belirterek,



''Hemşin, Muratlı ve Borçka'yı pilot bölge olarak belirledik. Ardından Hemşin'de uygulamaya başladık. Bir sertifikasyon firmasının gözetiminde, ÇAYKUR'un kontrolünde sözleşmeli müstahsil çalışmalarına başladık. Şu anda bin civarında anlaşmalı müstahsilimiz var. Çalışmanın parsel bazında değil, havza bazında yapılmış olması çok önemli '' dedi.


     HemÅŸin'de 2008 yılında yapımına baÅŸlanan organik çay fabrikasının geçen yıl faaliyete geçtiÄŸini ifade eden Yüce, ''Faaliyete geçen fabrikada yine geçen yıl sonunda ilk organik yaÅŸ çay yaprağını iÅŸlemeye baÅŸladık. Gerçekten çok güzel organik çay elde ettik. Fabrikamızda son derece güzel, hijyenik ÅŸartlara uygun bir ÅŸekilde üretim yapıldı. Bundan dolayı birey olarak da kurum olarak da çok mutluyum'' diye konuÅŸtu.


     Çay sektöründe tüketiciler bazında eÄŸilim çalışmalarını sürekli yaptırdıklarını, bu çalışmalar sonucunda her geçen gün organik ürünlere karşı talebin arttığını vurgulayan Yüce, ÅŸunları söyledi:


     ''Çayın organik ürünler kapsamında tüketici portföyünde yer alması için çalışmalarımızı tamamladık. Bugün dünyada organik çay üreten ülkeler ve üretilen miktar çok sınırlı. Dünyada 3 milyon 600 bin ton civarında kuru çay üretilmesine raÄŸmen sadece 5-10 bin ton civarında organik çay üretiliyor. Bu da oldukça sınırlı olduÄŸunu gösteriyor. Ama organik çaya talep her geçen gün artıyor. Bölgemizin organik çay alanında diÄŸer ülkelere göre iklim, toprak yapısı, hastalık bakımından pek çok avantajı var. Bunları deÄŸerlendirerek, hem ülkemiz için hem de ihraç etmek amacıyla organik çay piyasaya sunma çalışmasında son aÅŸamaya geldik.''
    
    
     Paket tasarım çalışmaların da tamamladıklarını ifade eden Yüce, ''Organik Rize Çayı' ve 'Organik HemÅŸin Çayı' adlarını verdiÄŸimiz iki ayrı paket yapımı ile ilgili ilgili ihaleyi yaptık. Bu ay sonunda organik çayımızı piyasaya sunmayı planlıyoruz. Ayrıca bir de teneke kutu olarak piyasaya sunacağız'' dedi.
     Organik çayın, önce baÅŸkent Ankara'da bugün baÅŸlayacak ''Rize Turizm Tanıtım ve Çay Günleri''nde vatandaÅŸların beÄŸenisine sunulacağını kaydeden Yüce, ''VatandaÅŸlarımız ilk olarak organik çayı burada tadabilirler. Daha sonra da ülke geneline dağıtımını yapacağız. Paket organik çayı bu ayın sonunda, tekene organik çayı da gelecek ayın ortalarında vatandaÅŸlarımızın beÄŸenisine sunacağız'' diye konuÅŸtu.
     Ä°lerleyen yıllarda hayalinin ülkede sadece belirli havzada deÄŸil, tüm çaylık alanlarda organik tarım yapılması olduÄŸunu dile getiren Yüce, ''Bölgemizin yapısı buna müsait. Dünyada da buna talep var. Bu talebi karşılayabilmek için çalışmalıyız. Türk çayının dünyada organik çay olarak takdim edilmesini istiyoruz. Türk çayı dendiÄŸinde organik çayın akla gelmesini istiyoruz'' diye konuÅŸtu

        

ÇAYKUR HEMŞİN ORGANİK ÇAYI SATIŞA HAZIR.

 

         Ocak 2010'da piyasaya çıkması planlanan Çaykur Organik HemÅŸin Çayı patent ve marka iÅŸlemlerinin uzaması nedeniyle henüz satışa sunulamadı.

 

          EÅŸ, dost, akraba ve ticaret yapanlardan gelen yoÄŸun istekler HemÅŸin'de yaÅŸayanları da bir hayli zora soktu. Halen satışının yapılmadığını izah etmek durumunda kalan vatandaÅŸ bir an önce satışa çıksa da biz de kurtulsak der oldular.

 

       Biz de HemÅŸin Vadisi Ekibi olarak Fabrika Müdür Yardımcısı Rahmi Birben'i ziyaret ettik. Birben Patent ve marka tescil iÅŸlemlerinin henüz tamamlanamadığını en kısa sürede bu prosedürlerin de bitirilerek HemÅŸin Organik Çayı'nın satışına baÅŸlanacağını bildirdi. Yöre halkı olarak tüm Türkiye'ye ve dünyaya Organik HemÅŸin Çayı'nın tanıtılmasını da isteyen Birben verimin geçen yıla göre bu yıl daha çok olacağını vurguladı.

 

       Henüz Piysaya çıkmayan Organik HemÅŸin Çayı'nın logosunu biz de sizler için yayınlıyoruz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.