Sosyal Medya

GÃœNCEL

Hastanelerin faturası yine vatandaşa

Özel ve vakıf hastanelerinin yıldızlanmasının faturası vatandaşa çıktı.



Özel ve vakıf hastanelerinin yıldızlanmasının faturası vatandaşa çıktı. Özel sağlık kuruluşlarının itirazı üzerine hastalardan alınan fark ücretinin belirlenmesi için yapılan hastane sınıflandırılmasında yeni bir liste yapıldı.

Yeni listede yüksek fark alacak hastane sayısı artarken, düşük fark alacakların sayısı azaldı. Buna göre A sınıfına 19 hastane daha yükseldi. Böylelikle yüzde 70 fark alma yetkisi verilen hastane sayısı 97'ye çıktı. Yüzde 60 fark alacak hastane sayısına da 13 kuruluş daha eklendi. C sınıfında ise 124 hastane yer alırken, hastalardan yüzde 40 fark isteyecek D sınıfına 36 hastane girebildi. Yüzde 30 fark alabilecek hastane sayısı ise 3'de kaldı.

1 Ocak 2010 tarihine kadar bütün özel ve vakıf hastaneleri yüzde 30 fark alabiliyordu. Hastadan alınan fark ücretini belirlemek için SGK ile anlaşmalı özel hastaneler sınıflandırıldı. İlk sınıflamada Alman, Acıbadem gibi Türkiye'nin önde gelen bazı hastaneleri A sınıfına giremeyince kıyamet koptu. SGK'ya itiraz eden özel hastaneler sınıflandırmanın yeniden yapılmasını istedi. Bunun üzerine hastanelerden gelen bilgilerle yeniden hastanenin hizmet kalitesi, çeşitliliği ve yatak kapasitesine göre puanlama yapıldı. Ardından hastanelerin hangi sınıfta hizmet vereceği ortaya kondu. 406 sağlık kuruluşunun puanlarını ve sınıflarını gösteren listede A sınıfına 97 hastane girdi.

A SINIFINA GİDEN DAHA FAZLA PARA ÖDEYECEK

Sağlık Bakanlığı ve SGK'nın kriterlerine göre A, B, C, D, E grubuna ayrılan hastanelerin hastadan alacakları fark ücreti kademeli olarak ayarladı. 'Özel Hastaneler İle Vakıf Üniversite Hastanelerinin Puanlandırılması ve İlave Ücret Alınması Hakkında Yönerge'ye göre A sınıfı hastane hastaya yaptığı tedavinin paket ücretinin en fazla yüzde 70'ini fark ücreti olarak alacak. B sınıfı 60, C sınıfı 50, D sınıfı yüzde 40 fark ücreti tahsil edecek. E sınıfı hastane ise vatandaştan yüzde 30 fark ücreti alabilecek. En fazla para A sınıfı hastanede tedavi olan vatandaşın cebinden çıkacak.

Hastaneleri puanlamak için SGK ve Sağlık Bakanlığı'nı temsilen ikişer, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden bir kişi olmak üzere beş üyeden oluşan bir komisyon oluşturuldu. Bundan sonraki süreçte de bu komisyon hastaneleri sıkı bir kontrolden geçirerek habersiz denetimler yapacak. Hastaneler yılda bir kez puanlanacak. Denetimden gelen sonuçlara göre hizmet kalitesini düşüren özel hastanenin puanı kırılıp bir alt gruba gönderilecek. Böylece alacağı fark ücreti de düşecek.

TIP MERKEZLERÄ° YÃœZDE 30 FARK ALACAK

SGK'nın yeni sınıflandırma sisteminde hastanelerin puanları yazılmadı. 800 ile 1000 puan arasında yer alan hastaneler A sınıfında, 600 ile 800 arasında yer alan hastaneler B sınıfında yer aldı. 400 ile 600 arası puan alanlar C sınıfında kendilerine yer bulurken, 200 ile 400 arası D, 0 ile 200 arasında puan alanlar E sınıfına girdi. Bu puanlamanın dışında kalan sağlık kuruluşları ve tıp merkezleri hastalardan yüzde 30 fark alma hakkına sahip oldu.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.