Sosyal Medya

GÃœNCEL

Bu sözleri Baykal mı söylüyor?

Baykal, Ergenekon konusunda bu kez farklı konuştu, TSK içinde darbe planları yapıldığını ilk kez açık açık itiraf etti.



Ä°NTERNETHABER- CHP lideri Baykal, dün ağız deÄŸiÅŸtirdi ve cansiparene savunduÄŸu Ergenekon'da bazı isimlerin yanlış yaptığını kabul etti. Askerin, ülkenin gidiÅŸatı hakkında iç deÄŸerlendirme, darbe planı yapmasını da gayet normal bulan Baykal, hükümeti komplocu ilan etti.

SARIGÃœL ALIR MI?

Programın sonu son günlerin çok konuÅŸulan ismi Sarıgül sorusu ile noktalandı. Birand, Baykal'a "Sarıgül alır mı sizden?" diye sordu.. CHP lideri Baykal, gülerek "kravatın çok güzel" dedi. Baykal bir anlamda Sarıgül'ü önemsemediÄŸini, gündemlerinde olmadığını bu sözlerle belirtmiÅŸ oldu..

BAYKAL KOLTU?U BIRAKMIYOR 

Yapılacak seçim sizin için son mu?

Deniz Baykal: ?Benim bu bekleyiş içinde olanları mutlu edecek bir açıklama yapmama imkan yok? diye yanıt verdi

CHP Genel BaÅŸkanı Deniz Baykal, uzun bir aradan sonra Mehmet Ali Birand'ın Rıdvar Akar ile hazırlayıp sunduÄŸu 32. Gün'e konuk oldu. Ergenekon konusunda oldukça keskin çıkışları ilk kez yumuÅŸatan ve yine ilk kez içlerinde bazılarının suçlu olabileceÄŸini kabul eden Baykal, hükümetin Danıştay saldırısının ardından ülkeyi idare etmek için sürekli komplolar ürettiÄŸini ifade etti.

Ä°ÅŸte Baykal'ın canlı yayındaki o ilginç sözleri; 

Deniz Baykal: Şimdi gün bu komployla hesaplaşma günüdür. Aynı şeyi bu Ergenekon konusundaki tavrımla da ortaya koyuyorum. Yani ben Ergenekon modelini yanlış buluyorum. Ergenekon örgütlenme varsayımını ters buluyorum.

"ERGENEKON İÇERİSİNDE SUÇLULAR DA VAR"

Ergenekon iddiası altında yargılanan insanların hiçbiri suçlu değil demek, böyle şey olur mu?

Türkiye'de GüneydoÄŸu'da faili mechul cinayetlerde öldürülen birçok insan var, bunların irdelenmesi gerekir. MaflayaÅŸmaya karışmış çeÅŸitli zamanlarda devlet iliÅŸkilerini kullanarak yanlış iÅŸler yapmış yığınlarca insar var. Bunlarla da hesaplaşılması gerekir. Var bunlar bir gerçek. Bundan sonrada olacak bunlar. MafyalaÅŸma ciddi bir sorun, Susurluk bunun bir parçasıydı. Ondan önce de vardı. Ama bu demek deÄŸildir ki Mehmet Haberal suçludur. Ergenekon nereden çıkıyor? Mehmet Haberal'ı bilmem rektörleri toplumun gözünde  itibarsız hale getirebilmek için bilinen suç örgütlenmeleriyle aynı torba içerisine yerleÅŸtirme projesidir ve bu yanlıştır.

"DARBE TEHTÄ°DÄ° YOK KOMPO VAR"

Şimdi bu yaşadığımız olayda da asker, tartışmasında da bu komplo yanlış. Türkiye'de şu an darbe tehtidi yok ancak kompyo tehtidi var. Şu anda söz konusu tehdit kompyo tehtididir. Darbe söylemi var, darbe siyaseti, darbe ticareti var ama komplo gerçiği var. O komplodan dolayı insanlar hayatlarını, özgürlüklerini kaybediyorlar. Yani yaşamını kaybediyorlar. Şereflerini, toplumdaki konumları sarsılıyor. Aileleri, çocukları perişan oluyor. Bu komplodan dolayı yüzlerce, binlerce insanı.

"ORTADA DARBE YOK MIÅž VAR"

Ortada darbe yok. Darbe "mış" diye konuşuyoruz. Bunu mu konuşalım? Ama bu o değil. Birinci mesele budur. O nedenle, ben şu anda bize yöneltilen ağır Türkiye karşısına kurulmuş tuzak karşısında teslim olmuyorum, olmayı da yanlış buluyorum. Gerçekçi olalım. Yanlış, yanlış vardır o yanlışların hepsiyle hesaplaşılır.

Mehmet Ali Birand: Ben özetlersem, tekrarlarsam şöyle doğru olur mu? Beni düzeltin çünkü bu çok önemli, bir nokta. Ben bunun içeriği doğrudur,yanlıştır diye tartışmıyorum. Bunun içerisinde, sizin sözünüzü tercüme ediyorum. Yani içerisinde yanlışlar olabilir, darbe girişimi olabilir. Ergenekon'da suçlular vardır, mutlaka birşey olur. Ama ben bunun yapılış, şeklini, işin götürülüş şekline yanlış buluyorum.

Ve birilerinin hiçbir ilişkisi olmadığı halde onlardan intikam almak için onlarla hesaplaşmak için doğrudan bir bağlantı olmamasına rağmen onu da al bunu da al diyerek bu işin bir parçası haline getirilmelerine karşıyım.

Rıdvar Akar: Sizi bir ÅŸekilde kafanıza soru iÅŸareti uyandıran, bir darbe tertibi oldu mu? Özden Örnek günlüklerinden baÅŸlayan ve bugüne gelen...  Yani bunların tamamı mı yalan?

Türkiye'de Silahlı Kuvvetler'in yönetiminde bulunan insanların, komutanların Türkiye'nin nereye gittiği konusunda; ciddi ve Silahlı Kuvvetler'e yasanın verdiği sorumlulukları da dikkate alarak, geçmişi de dikkate alarak hiç yadırganıcı değildir. Yani ne oluyor, nereye gidiyor diye sürekli bir değerlendirme olduklarını varsaymak en doğal iştir. Burada önemli olan şu: Ortaya atılan iddialar doğru mu yanlış mi bilmiyorum. Şu ana kadar ortaya atılan iddiaların bu konuda o dönemde ciddi sistametik bir iç değerlendirmenin yapıldığını ortaya koyuyor.

DARBE ÖNCESİ İÇ DE?ERLENDİRMELER NORMAL

Bir iç değerlendirmenin yapıldığı anlaşılıyor. İç değerlendirme yapılmıştır ama bunu bir türlü ortak bir karara dönüştürülememiştir, buunu hayata geçirecek uygulamaya koyacak bir karar noktasına gelememişlerdir. Bu da çok doğaldır, hiç yadırganacak değiltir. Çünkü onlar da siyasi hesabı, Türkiye'nin dünyadaki konumunu kendi konumunu, ekonomiyi bilmem ülkenin içerisinde bulunduğu şartları elbette kurmay bir subay olarak en doğru biçimde hesaplayacaktır. Bunu göze alamamışlardır, bu açık bir gerçektir. Bu konuşulduğu, tartışıldığı ancak bunu karara bağlayamadıkları açıktır ve bu da doğaldır ve doğrudur.

Mehmet Ali Birand: Yapılmalıdır diyorsunuz. TSK, komutanlar bu değenlendirmeyi...

Bu kararı almamış olmaları, doğrudur. Doğru bir karara varlışlardır ve bunu uygulamamışlardır. Yani bir teşebbüs haline gelmiş bir girişim. Bir değerlendirme yapıldığı anlaşılıyor. Ne ölçüde doğrudur bilmem ama bu izlenim doğdu, onda terettüd yok. Yaparlar, geçmişte de yapmışlardır. Şimdi önemli olan bunun hayata geçirilmemiş olması ve geçirilebilecek olmadığını öğrenmişlerdir. Ama darbe Türkiye'nin gündeminde değil.

Rıdvar Akar: Darbeler dönemi kapandı mı efendim?

Evet kesin... Türkiye'de artık darbeyle ülkeyi bir yere taşınamayacağı kesin olarak açık bir biçimde anlaşılmıştır. Bizim geçmiş darbe deneyimlerimizde, darbeyle sorunların çözülemeyeceğini göstermiştir. Gerekçeleri sadece nitelik değiştirmiştir.

Şimdi yaşanan olay, darbe tehtidinin kalktığı bir ortamda darbe üzerinden çeşitlemeler gerçekleştirerek, onun siyasi rantını sağlamaya yönelik bir tablo. Bununda Silahlı Kuvveklere, Türkiye'nin hukuk devletine, demokrasisine çok ciddi zararlar verdiğini görüyorum.

Muhalefet darbe peşinde değildir. Türkiye'de darbe tehlikesi yoktur ama Türkiye'de iktidar komplo peşindedir. İktidar komplocudur ve bu da sorunun sıkıntının özüdür.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.