Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Karadeniz susuzlaştırılıyor

İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, "HES?lerle Karadeniz bölgesi susuzlaştırılıp ıssızlaştırılmak isteniyor" iddiasında bulundu



RİZE - İkizdere Derneği Başkanı Kadem Ekşi, yapılan HES?ler ile Karadeniz bölgesinin susuzlaştırılarak ıssızlaştırılmak istendiğini söyledi.
ÇED RAPORLARINDA HATALAR VAR
Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneği?nde bir basın açıklaması düzenleyen İkizdere Derneği Başkanı Jeoloji Mühendisi Kadem Ekşi, bölgede yapılmakta olan çok sayıdaki HES?lere karşı başlattıkları hukuk mücadelelerini sürdürdüklerini belirterek, bazı HES santralleri için hazırlanan ÇED raporlarında hatalar tespit ettiklerini söyledi.
RAPORLAR SAHTE
ÇED raporlarının sahte olduğunu ileri süren Ekşi, "Selin 1 ve Selin 2 isimlerini taşıyan HES santrallerinin ÇED raporları sahtedir. Sahtedir diyoruz, çünkü mevcut santralin yeri bile projede yanlış işaretlenmiştir. 28 bin metrekare olarak gösterilen atık depolama alanı sadece 2 bin metrekaredir. Bizler ülkesini seven mühendisler olarak, sivil toplum kuruluşları olarak bu çevre soykırımına seyirci kalamayız. Böyle bir lüksümüz yok. İlimizde 72 adet HES yapılmak isteniyor.
Derelerimizin 850 kilometre uzunluğunda tünellerle yerin altına taşınacak. Kemer köprülerimizin altından derelerimiz değil, gözyaşı akacak" diye konuştu.
SUSUZLAÅžTIRMA
POLÄ°TÄ°KASI
Ekşi, bölgede bilinçli olarak susuzlaştırma politikası yürütüldüğünü iddia ederek, "Bölgemiz susuzlaştırılarak ıssızlaştırılmak isteniyor. Kendi düşüncemi söylüyorum. DSİ bu kullanım ihalelerini 49 yıllığına yaptı. Firmalar enerji üretmek için lisans aldılar. Ancak su kaynaklarının farklı alanlarda kullanılıp kullanılmayacağı soru işareti. 850 kilometre tünellerle taşınacak bu suların ileride farklı noktalara aktarılması ya da depolanarak taşınması mümkündür" dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.