Sosyal Medya

Birine eÅŸi diÄŸerine annesi can verdi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bünyesindeki Böbrek Nakli Merkezi'nde biri çocuk iki hastaya başarıyla böbrek nakli yapıldı.



TRABZON - Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Farabi Hastanesi bünyesindeki Böbrek Nakli Merkezi'nde biri çocuk iki hastaya başarıyla böbrek nakli yapıldı.
Başhekim Prof. Dr. Tevfik Özlü, düzenlenen basın toplantısında, hastane olarak organ transplantasyonlarıyla ilgili projelerini hayata geçirmenin mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
''BÖBREK ÇIKMASINA RA?MEN
TAKACAK HASTA BULAMIYORUZ''-
Nakli gerçekleştiren transplantasyon cerrahı Yrd. Doç. Dr. Serdar Türkyılmaz, nakil olan hastaların durumlarının gayet iyi olduğunu, kendilerini taburcu edeceklerini belirtti.
Sadece Trabzon'da 500 diyaliz hastası bulunduğunu, hasta havuzlarının ise bu sayıya ulaşmadığını anlatan Türkyılmaz, şöyle devam etti:
''Hasta havuzumuzu genişletmek zorundayız. Yoksa böbrek çıkmasına rağmen takacak hasta bulamıyoruz. Geçenlerde AB kan gruplu bir hasta için Terme'ye kadar gittim. Tek hastamız vardı, o da doku tiplemesi uymadığını öğrenince oradan geri döndük. Halbuki Trabzon'da bu böbreği alabilecek 15-20 hasta vardır. Onlar listeye kaydolmadığı için bundan mahrum oldular.
BİRİNE EŞİNDEN, Dİ?ERİNE ANNESİNDEN BÖBREK NAKLEDİLDİ-
Basın toplantısının ardından, hastanenin göğüs cerrahi servisi içerisinde yer alan ''organ ünitesi''ne galoş takarak giren basın mensuplarıyla böbrek nakli yapılan iki hasta tanıştırıldı.
Eşi Zelife Şahin'in böbreğinin nakledildiği Osman Şahin (41), yaptığı açıklamada, 5 yıldan bu yana böbrek hastası olduğunu, ilk 3 yıl zorluk yaşamamasına karşın diyalize girdiği son 2 yıldır büyük sıkıntılar çektiğini söyledi.
Diyalize giren bir kişi olarak yeyip içememenin, özellikle su içememenin acısını çok çektiğini ifade eden Şahin, ''Ameliyattan sonra her şeyi yeyip içebiliyorum, suyu istediğim kadar rahat içebiliyorum. Bunlar benim için en büyük varlık'' diye konuştu.
Hastalığının tanı, tedavi, ameliyat gibi tüm süreçlerini Trabzon'da yaşadığını belirten Şahin, ''Tüm tedavi burada başladı, burada son buldu. Halkımız organ nakli konusunda bilinçsiz. Halkı bilinçlendirmek lazım. Daha çok insanın kurtulması için bilinçli olunmasını istiyorum. Birçok diyaliz hastası arkadaşım var, onların da kurtulmasını isterim'' dedi.
Annesi Sabire Fırıncı'nın böbreğinin nakledildiği lise 3'üncü sınıf öğrencisi Semanur Fırıncı (15) ise annesinden bir parçayla hayata tutunmanın mutluluğunu yaşadığını anlatarak, ''Böbreklerimin eksikliği bana nakil yapılana kadar bir rahatsızlık vermedi. Tam diyaliz aşamasına gelindiğinde annemin böbreğiyle sağlığıma kavuştum'' diye konuştu.


Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.