Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Trabzon'da Sürmene manastırı'nda gerginlik

Sabah saatlerinde Trabzon'a 3 özel uçakla gelen aralarında Selanik Valisi ve bir Rus Milletvekili'nin de bulunduğu Rus, Gürcü ve Yunan Ortodoks Kilisesi mensupları, Sümela Manastırı'nda ayin yapmak isteyince gerginlik yaşandı.



Trabzon'a Sümela Manastırı'nda ayin yapmak üzere gelen yaklaşık 500 kiÅŸilik turist kafilesi, Sümela Manastırı'nda Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer'in tepkisi ile karşılaÅŸtı.  

Minibüs ve otobüslerle havalimanından Maçka ilçesi Altındere Vadisi'ndeki Sümela Manastırı'na giden kafile, buradan daha sonra yaya olarak Sümela Manastırı'na çıktı. Aralarında Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili Ä°van Savidis'in de bulunduÄŸu turistler burada ayin için 2 tane din adamı eÅŸliÄŸinde mum yakmak istedi. Rus Milletvekili Ä°van Savidis'in yaktığı mum, bu sırada kendilerine ayin yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer "Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada ayin yapamazsınız" diyerek mumu söndürdü. Mumun söndürülmesi üzerine Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili Ä°van Savidis duruma tepki göstererek Yılmazer'in üzerine yürüdüler. YaÅŸanan arbede ve gerginliÄŸin ardından grup ilahiler okumaya ve dua etmeyi sürdürdü.  

Konuyla ilgili açıklama yapan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis, "Biz buraya ibaret yapmaya geldik. Burada ayinin yasak olduÄŸunu gösteren bir yazı yok. Ben Pontusluyum, Trabzonluyum. Benim atalarım dedelerim burada büyümüş. Sonra Yunanlıyız, sonra da Selanik Valisiyim" diyerek duruma tepki gösterdi. Grup dualarının bitmesinin ardından Sümela Manastırı'ndan gruplar halinde ayrıldı. 

Sümela Manastırı'nda ayin yapmak üzere gelen yaklaşık 500 kiÅŸilik turist kafilesi, Sümela Manastırı'nda Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer'in tepkisi ile karşılaÅŸtı. Aralarında Selanik Valisi Panayotis Psomyadis ve Rus Milletvekili Ä°van Savidis'in de bulunduÄŸu turistler burada ayin için 2 tane din adamı eÅŸliÄŸinde mum yakmak istedi. Rus Milletvekili Ä°van Savidis'in yaktığı mum, bu sırada kendilerine ayin yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Trabzon Müzeler Müdürü Nilgün Yılmazer tarafından söndürüldü. Yılmazer, gruba tepki göstererek "Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre burada dini tören yapamazsınız. Burada Türkiye Cumhuriyeti yasaları geçerli. Sizin ülkenizde yasalara uymazsak nasıl tepki verirdiniz. Neden bunları yapıyorsunuz. Bu ülkede ibadete açık aÅŸağıda (Trabzon'da) bir kilise var. Burada fotoÄŸraf çekilmek demek biz burada tören yaptık demek. BulunduÄŸunuz alanda taÅŸ düşme tehlikesi var. Ören yeri bu kadar insanı taşıyacak kapasitede deÄŸil. Bu yüzden aÅŸağıdaki grupları da yukarı alamıyoruz. Sümela Ä°badete açık alan deÄŸildir. Lütfen bu alanı boÅŸaltmanızı istiyorum " dedi.  

Ayin yapan grup mumun söndürülmesine ve kendilerine karşı çıkılmasına büyük tepki gösterirken, arbede yaÅŸandı. Gruptakilerin bu sırada dua etmeye ve ilahi okumaya devam ettikleri gözlendi. 

 

YaÅŸananlarından ardından bir açıklama yapan Selanik Valisi Panayotis Psomyadis, "Ben inanıyorum ki bugün herkes için önemli bir gün. Burası bütün kuruluÅŸlara açık bir yerdir. ErdoÄŸan Hükümeti'ne bildirmek isterim ki Yunanistan Türkiye'nin Avrupa BirliÄŸi'ne girmek için uÄŸraşıyor. Yunanlılar'ın en büyük dostlarından bir tanesi Türkler'dir. Buraya politika yapmaya gelmedik. Bizim dinimizi ve içimizden gelenleri burada yaÅŸamaya geldik. Ä°nancımız gereÄŸi yapmamız gerekenleri yapıyoruz. Tanrıya yalvarmak için buradayız. Bizim Selanik ValiliÄŸi Türk KonsolosluÄŸu'na her zaman öncelik vermektedir" diye konuÅŸtu.   

Sümela'da din tören yasağının hatırlatılması üzerine Psomyadis, "Ben burada bir yerde yasak yazısı görmüyorum. İnsanın içinde yaşadıkları kanunla kapatabilirmisiniz. Biz buraya ibadet yapmaya geldik. Ben buna inanıyorum ki Türkiye bunu anladı. İlişkilerimiz daha sıcak bir şekilde ilerleyecektir. Ben Pontusluyum, Trabzonluyum. Sonra Yunanistanlıyım, sonra da Selanik Valisiyim. Benim ailem burada yaşadı" açıklamasını yaptı.

------------------------------------- ---------------------------------------- ------------------------------------------------------ ------------------------------------

22971

22969

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.