Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Topluca halkı isyanın eşiğinde!

Rize?nin Çamlıhemşin ilçesi Topluca köylüleri yılladır yaylalarına yol götüremeyince 8 kilometre mesafedeki yaylalarına hayvanlarıyla birlikte sırtlarına aldıkları eşyalarla patika yoldan yaklaşık 5 saat yürüyerek ulaşıyor. Yılladır eziyet çeken halk artık isyanın eşiğine geldi.



Çamlıhemşin ile Ardeşen ilçeleri sınırında kalan bin 800 rakımlı Eğrisu yaylasının zilliyet tapusu (köy tüzel kişiliğine ait ortak kullanım hakkı) 1966 yılında Çamlıhemşin ilçesi Topluca köyü sakinlerine verildi. Yaylanın kendilerine ait olduğunu iddia eden Ardeşen ilçesi Aşağı Durak köylüleri konuyu yargıya taşıdı. Yıllar süren dava soncu mahkeme yaylanın kullanım hakkının Topluca köylü sakinlerine ait olduğu yönünde karar verdi. Yaylanın kullanımı konusunda yılladır iki köy arasında gerginlik yaşandı. Gerginlik hayvanların öldürülmesi, köy halkı arasında çıkan kavgalar ile son olarak iki yıl önce Topluca köyü sakinlerinin yol yapmak için 200 Bin TL?ye satın aldığı iş makinesinin yakılmasına kadar ulaştı. Gerginlik, valiliğin iki köy muhtarlarıyla yaptığı toplantılarla dindirildi. Topluca köylüleri yakılan iş makinelerinin yerine 200 bin TL daha vererek yeni bir iş makinesi satın aldı.

 

 

Topluca köyü sakinleri zilliyet tapusu kendilerine verilen Eğrisu yaylasından 3 bin rakımlı dedelerinin yıllardır kullandığı Kaçkar yaylasına yol götürmek istedi. Ancak iki köy arasında yaşanan gerginlik nedeniyle Valilik Topluca köylülerinin yol yapımına izin vermedi. Köylüler 3 yıl önce Eğrisu yaylasından geçip Kaçkar yaylasına ulaşmak için 3 kilometre yol yaptı.

Yaylaya 8 kilometre daha mesafe kalınca Valilik kaçak yol yaptıkları gerekçesiyle yol inşaatını durdurup köylüler hakkında dava açtı. Yaşanan gerginlikler üzerine Valilik toplantı yaptığı iki köy halkına anlaşmazlıkların çözümü için formül önerdi.

 Valilik, AÅŸağı Durak köyü?nden gelen yolu Topluca köyü?nden gelen yolla EÄŸrisu yaylasında birleÅŸtirip yaylanın ortak kullanımını saÄŸlamak ve oradan da Kaçkar yaylasına yol götürme teklifinde bulundu. Ancak bu teklif kabul görmedi. Ä°l Özel Ä°daresi yetkilileri iki köy arasında yayla kullanımı konusunda itilaf bulunduÄŸu gerekçesiyle uzlaÅŸma saÄŸlanıncaya kadar yol yapımının askıya alındığını açıkladı.

 

Sırtlarında yüklerle 5 saatte yürüyerek yaylalarına çıkıyorlar

 

İtilaflı yayladan yol geçiremeyen Topluca köylüleri, 2.5 saatlik araç yolculuğuyla önce bin 700 rakımlı Komatti yaylasına oradan da yaya olarak yaklaşık 5 saatlik yürüyüşle yılladır dedelerinin kullandığı 3 bin rakımlı Kaçkar yaylasına ulaşıyor. Geceyi araçlarla geldikleri Komatti yaylasındaki evlerinde geçiren Topluca köylüleri her yıl belirlenen tarihte aynı anda yaylaya göç ediyor. Genç-yaşlı, kadın-erkek yaklaşık 600 kişi sabah saat 05:00 sıralarında hayvanlarıyla birlikte sırtlarına aldıkları yüklerle patika yollardan Kaçkar yaylasına doğru yürüyüşe geçiyor.

Köylüler yaklaşık 5 saat süren zorlu yolculuğun ardından ise yaylaya ulaşıyorlar. Sırtlarında 1 ay boyunca yeterek yiyeceklerin bulunduğu yüklerle yürüyen yaşlı kadınlar ise dik patika yollarda zor anlar yaşıyor. Kimi köylüler ise yapacakları ev için kestikleri keresteleri yaylaya çıkarıyor.

 

 

Yaylamıza yol istiyoruz

 

Topluca Köyü Kalkındırma Derneği Başkanı Ahmet Çamkerten, yaptığı açıklamada yılladır bu köylülere eziyet çektirildiğini belirterek ?1960?lı yıllarda yargı kararları ile Eğrisu yaylasının kullanım hakkı bize verildi. Biz bu yayladan geçerek Kaçkar yaylasına yol götürmek istedik. Kendi iş makinemizi bile aldık. Ancak bize yol izni verilmiyor. Bize, ?Kaçkar yaylasına yol yaparsınız ama Eğrisu yaylasından feragat edeceksiniz? deniyor. Aşağı Durak köylülerinin bu yayla ile bir ilgisi yok. Ama siyasi baskı kurarak bize yol izni verdirmiyorlar. Bizde çile çekmeye devam ediyoruz. Ama sabrımız kalmadı. Yolumuza 1 ay içerisinde başlanmazsa 1500 kişiyle Valiliğe sonuç alamazsak Başbakanlığa yürüyeceğiz? dedi.

Mustafa Yağcıoğlu adlı vatandaş ise ?Valilik ve siyasiler burada iki köy birbirine düşürdü. Yaylanın kimin olduğu kanunlarla belirlenmiş. 21?inci yüzyılda kendi arazisinde yol yapamayan hiçbir insan ve ülke yoktur. Kendi bölgemizde bize yol yaptırmıyorlar. İdareciler objektif olaya baksın ve gerekeni yapsınlar? dedi.

Eyüp Yağcı adlı vatandaş ise yayla yollarının birleştirilmesi kararı alındığını belirterek ?Aşağı Durak köylüleri bizim yoldan nereye gidecek. Gidecekleri yerde yaylalarımı mezralarımı var. Vali, iki köyü komşu yapma adına yanlış hareket ediyor. Sırtımızda yüklerimizi taşıyoruz. Saatlerce yürüyoruz. Bu eziyet artık bitsin, yolumuz yapılsın? dedi.

 

Bitsin artık bu eziyet

 

Topluca köyü eski muhtarı Mustafa KestioÄŸlu ise yaptığı açıklamada ?Ä°ki köy arasındaki yayla meselesini devletimiz büyüterek itilaflı hale getirdi. Yolumuz yapılmadı. Burada eziyeti çeken Topluca köyü halkı oldu. 75 yaşında insanlarımız sırtlarında yüklerini taşımak zorunda kalıyor. Devletimiz 3 ayda bitireceÄŸi yolu yılladır yapmayışının nedeni nedir? dedi.  Kadir KestioÄŸlu adlı aza ise  ?Valilik AÅŸağı Durak köyünün yolunu bizim olan EÄŸrisu yaylasına baÄŸlamak istedi. Böyle olunca EÄŸrisu yaylasının kullanım hakkı hiçbir ilgileri bulunmayan AÅŸağı Durak köylülerine nede verilmiÅŸ olacak. Biz bunu istemiyoruz. Onlar ayrı bir ayrı. Biz kendi yaylamıza yol yapmak istiyoruz? diye konuÅŸtu. Sırtına yük taşıyan yaÅŸlı kadınlarda bir an önce yollarının yapılmasını istediler.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.