Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Dağı böyle deldiler (Görüntülü)

Rize`nin Kalkandere ilçesi Yokuşlu ve Yeniköy sakinleri su ihtiyacı için deldikleri dağ Türkiye`de gündem oldu. "Rize`nin Ferhatları" diye anılan köylüler işte tüneli böyle deldi...



Su ihtiyacı dağ deldirdi. Rize`de iki köye su taşıyacak su hattının maliyeti fazla tutunca köylüler çözümü dağı delmekte buldu.
Rize`nin Kalkandere ilçesine bağlı Yeniköy ve Yokuşlu köyünde yaşayanların su sıkıntısı köylüleri harekete geçirdi. Köylere Hizmet Götürme Birliği`nin desteğini alan köylüler, 5 kilometre mesafedeki kaynaktan köylerine su taşımaya karar verdi ve projeye başlandı.


Yeniköy Muhtarı Remzi Hacıosmanoğlu, tepeyi delerek karşıya geçebilecekleri fikrini ortaya attı. Benzer işler yapan müteahhit tanıdıklarından destek alan köylüler Silyan Tepesi altından kazma- küreklerle tünel kazmaya başladı. Tepenin zirvesinden 26 metre aşağıda, iki yamacından 1.5 metre yüksekliğinde ve 1 metre genişliğinde kazıya başlayan köylüler 20 gün sonra tepenin ortasında, yaklaşık 20 santimetrelik yükseklik farkıyla buluştu. Ağaçlarla desteklenen tünele su boruları döşendi ve kaynaktan alınan su 90 metrelik tüneli geçerek köylere ulaştı. Su şebekesi, iki köye yaklaşık 25 bin TLye mal oldu.

Yokuşlu köyü Muhtarı İdris Çakır, eski şebekenin ihtiyaca cevap vermemesi nedeniyle köye yeni şebekeyle su getirmeyi amaçladıklarını, bu nedenle tünel açmak zorunda kaldıklarını söyledi. Yeniköy muhtarı Remzi Hacıosmanoğlu ise, ?Eğer tepenin çevresini dolaşsaydık su hattı 3 kilometre daha uzayacaktı ve maliyet artacaktı. Biz de tepeyi deldik geçtik? dedi.

Tünelin açılmasına teknik destek veren müteahhit Arif Özdemir de, ?Çökme ihtimaline karşı tüneli ağaçlarla güçlendirdik. Kömür maden ocaklarında kullanılan yöntemi kullandık. Tünelin çapı küçük olduğu için demir yerine ağaç kazıklar kullandık. Jeneratör yardımıyla içini ışıklandırıp 20 günde tüneli deldik geçtik? diye konuştu.



Ancak bir engel vardı. Boru hattını döşemeye başlayan köylüler 3 kilometre sonra Silvan dağı ile karşılaştı. Hesaplar yapıldı. Eğer boru hattı dağı çevrelerse maliyet artacaktı. Köylüler buna razı gelmeyince su hattının dağın içinden geçmesine karar verildi ve dağı delmek için çalışmalar başladı. 20 gün süren hummalı çalışmanın sonucunda dağın içinde 90 metrelik bir tünel kazıldı.
Tünel kütüklerle sağlamlaştırıldıktan sonra hizmete girdi. Dağı delerek açılan yeni su hattı iki köye yaklaşık 25 bin liraya mal oldu.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.