Sosyal Medya

SPOR

2012 'Destek Meşalesi' Yakıldı

2012 Olimpiyat Oyunları, İngiltere´ye beklediğinden pahalıya mal olacak. Hazırlıklar için hükümetin o tarihte hesap ettiği maliyetin 2 katından fazlasını gözden çıkarmak zorunda kalacak.



 
Haber ve FotoÄŸraflar ve video
 

Londra 2012 el yakıyor!

16 Mart 2007 10.25

2012 Olimpiyat Oyunları, İngiltere´ye beklediğinden pahalıya mal olacak. Hazırlıklar için hükümetin o tarihte hesap ettiği maliyetin 2 katından fazlasını gözden çıkarmak zorunda kalacak. İki yıl önce 4.93 milyar sterlin olarak hesaplanan harcamanın 2012 yılına kadar 9.3 milyar sterlini bulacağı açıklandı. Olimpiyat köyü için 3.1 milyar, altyapı ve çevre düzenlemeleri için 1.7 milyar sterlin harcanacak.
Milliyet

 

 

2012 Olimpiyat Oyunları'na Katılacak Sporculara 'Destek Meşalesi' Yakıldı

 

2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na Katılmaya Aday Sporculara Destek Olmak Amacıyla Sporcuların Türkiye'yi En Ä°yi Åžekilde Temsil Edebilmeleri İçin YasalaÅŸan 'Olimpik ve Paralimpik Spor Dallarında 2012 Olimpiyat Oyunları Hazırlık Harçlığından Yararlanacak 1000 Sporcu' Projesinin Tanıtımı Yapıldı. 

2012 Londra Olimpiyat Oyunları'na katılmaya aday sporculara destek olmak amacıyla sporcuların Türkiye'yi en iyi şekilde temsil edebilmeleri için yasalaşan ''Olimpik ve Paralimpik Spor Dallarında 2012 Olimpiyat Oyunları Hazırlık Harçlığından Yararlanacak 1000 Sporcu'' projesinin tanıtımı yapıldı.
Cemil Topuzlu Harbiye Açık Hava Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen tanıtım organizasyonuna; Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Faruk Nafiz Özak, Başbakan Danışmanı Mehmet Atalay, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Yunus Akgül, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Togay Bayatlı ve çok sayıda federasyon başkanı ve çok sayıda genç sporcu katıldı.


Bakan Özak, gecede yaptığı konuşmada, olimpiyatların gelişmişlik göstergesi olduğunu; son yıllarda spora son derece önem verdiklerini kaydetti. Özak, bütün dünyanın Türkiye'nin büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yapabildiğini bildiğini; ülkenin bu seviyeye gelmesinde emeği geçen herkese teşekkür ettiğini açıkladı. Özak, ''Başarı için sporculara destek vermeye devam etmeliyiz. Bu projede şu an sayımız bin; ancak bu sayıyı 10 binlere çıkarıp para miktarlarını da artırmayı hedefliyoruz.'' dedi.

PROJE
Proje kapsamında ilk 6 aylık dönem için 16 yaşını doldurmamış işçiler için tespit edilen asgari ücretin net tutarı, her ay ilgili sporcuların bildirdikleri hesaba Gençilk ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından yatırılacak.
Ayrıca projeden yararlanacak sporcuların izlenmesiyle ilgili olarak bir dizi çalışma yapılacak. Sporcuların performans ve başarı düzeylerini takip ve değerlendirmek üzere il müdürlükleri bünyesinde en az 3 kişilik izleme komiteleri oluşturulacak.
Ä°zleme komiteleri sporcuların performans ve baÅŸarı düzeyleriyle ilgili olarak hazırladıkları deÄŸerlendirme raporlarını 3'er aylık dönemler halinde ilgili federasyonlara bildirecekler. (CÄ°HAN) 

 

2012 Londra Tamam! Peki ya diÄŸerleri?

25.01.2009

Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, Ilgaz Dağı Kamp Eğitim Merkezi'nde gerçekleşen toplantının ardından yaptığı açıklamada 2012 Londra Oyunları için start verildiğini açıklamış.
2012 Oyunları, Gençlik ve Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ve GSGM için büyük önem taşıyor. Ancak ne yazık ki GSGM, sadece Yaz Olimpiyatları'nı ciddiye alıyor.

Bu bilinç sadece söylemde değil, hazırlanan mevzuatta da ortaya çıkıyor.
5774 sayılı Başarılı Sporculara Aylık Bağlanması ile Devlet Sporcusu Unvanı Verilmesi Hakkında Kanun'un geçici birinci maddesinde Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü tarafından 2012 olimpiyat oyunlarına hazırlanmak amacıyla olimpik ve paralimpik spor dallarında en az yıldızlar seviyesinde olmak kaydıyla seçilecek 1000 sporcu yetiştirileceği öngörülmüş.

Oysa Türkiye'nin katıldığı Oyunlar sadece Yaz Oyunları değil.
Türkiye'de Akdeniz Oyunları'na da çok önem veriliyor. Ancak bu Oyunlar için özel bir hazırlık öngörülmüyor. Zaten Akdeniz Oyunları, benzeri olan Commonwealth Oyunları kadar ciddiye alınmıyor. Commonwealth Oyunları, en az Olimpiyatlar kadar ilgi görürken, Akdeniz Oyunları bütün katılımcı ülkeler tarafından aynı tutkuyla değerlendirilmiyor. İtalya, Fransa, İspanya'nın üst seviye sporcuları Akdeniz Oyunları'na katılmıyorlar.

Türkiye'nin önünde Akdeniz Oyunları'ndan daha önemli organizasyonlar var.

2010 Vancouver Olimpiyatları'nın ismi geçmiyor. GSGM sadece 2011 Erzurum Üniversite Kış Oyunları'nı vitrine taşıyor. 2010 Vancouver Oyunları için özel bir hazırlık var mı bilinmiyor.
Vancouver'dan sonra düzenlenecek 2014 Sochi Oyunları için de bir hazırlık dönemi öngörülmüyor. Yukarıda bahsettiğim kanun sadece 2012 Londra Oyunları'na sporcu yetiştirilmesini öngörüyor. Kanunda 2014 Sochi Oyunları'nın ismi bile anılmıyor. GSGM Kış Oyunları'nı adeta görmezden geliyor.

2010 yılının diğer bir önemli organizasyonu ise Singapur Gençlik Olimpiyatları!

Gençlik Olimpiyatları ilk kez Singapur'da yapılacak. Geleceğin olimpiyatlarında karşılaşacak sporcular öncelikle Gençlik Olimpiyatları'nda kozlarını paylaşacaklar.
Gençlik Olimpiyatları'nın bilinen Olimpiyatlar'dan farkı, daha az sayıda spor branşını kapsaması. Var olan spor branşlarının kategorileri de sınırlı sayıda belirlendi. Bununla birlikte, yüzme, atletizm, okçuluk, badminton, basketbol, boks, kano, bisiklet, binicilik, eskrim, futbol, artistik jimnastik, ritmik jimnastik, hentbol, çim hokeyi, judo, modern pentatlon, yelken, kürek, atıcılık, masa tenisi, tekvando, tenis, triatlon, voleybol, halter ve güreş dallarında mücadeleler olacak.

Peki söz konusu Oyunlar ile ilgili proje, hazırlık var mı? Göründüğü kadarıyla, yok!
Sayın Başesgioğlu, GSGM'nin Yaz Oyunları tutkusuna son vermek için elinden geleni yapmalıdır. GSGM bütün spor dallarına eşit uzaklıkta olmalı ve Türkiye'nin temsil edileceği bütün Oyunlar'a, uluslar arası organizasyonlara aynı ciddiyetle hazırlanılması için gerekli altyapıyı sağlamalıdır.

GSGM yetkilileri söz konusu hazırlıktan özerk federasyonların yükümlü olduğunu söyleyeceklerdir. Ancak bugün özerk federasyonların genel kurulundan yönetimine kadar bütün işleyişine GSGM tarafından müdahale edilmektedir. GSGM, hala özerk federasyonlar üzerinde bir çeşit vesayet yetkisine sahiptir. Açıkçası, Türkiye Futbol Federasyonu dışında hiçbir spor federasyonu gerçek anlamıyla özerk olamamıştır. Aslında Türkiye Futbol Federasyonu, özerk olmak bir yana neredeyse ayrı bir devlet haline gelmiştir. Ancak bu husus ayrı bir yazının konusudur.

GSGM, federasyonların işleyişine bu kadar müdahale ederken, başarısızlıklardan sadece spor federasyonlarının sorumlu olduğunu iddia etmek gerçekçi olmayacaktır.
GSGM, en kısa zamanda 2012 Londra Oyunları ile birlikte diğer büyük spor organizasyonlarının hazırlıklarına ilişkin mevzuatı hazırlamalıdır. Öncelikle, yukarıda bahsettiğimiz kanunun kapsamı genişletilmeli ve Kış Oyunları, Gençlik Oyunları için sporcu taraması ve eğitimi öngörülmelidir.

 

 

PARALÄ°MPÄ°K OYUNLARI BASIN TOPLANTISI Ä°STANBUL'DA YAPILDI

Pekin'de yapılacak Paralimpik Oyunlarına katılacak milli takım için, İstanbul'da basın toplantısı yapıldı.

Plaza Otel'de gerçekleştirilen basın toplantısı ve tanıtım organizasyonuna, milli takım sporcularının yanı sıra Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Türkiye Milli Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanı Demirhan Şerefhan, Görme Engelliler Federasyonu Başkanı Mesut Dedeoğlu ve sporculara destek veren sanat ve spor dünyasının ünlü isimleri katıldı.

Sporculara destek veren milli basketbolcu Hidayet Türkoğlu ile sanatçılar Ahu Yağtu, Irmak Ünal, Saadet Işıl Aksoy, Selin Demiratar ve Burcu Kara'ya plaket verildi. Genel Müdür Atalay toplantıda yaptığı konuşmada, katılan 16 sporcunun da olimpiyatlarda Türkiye'ye layık olacaklarına inandığını belirterek, ''Atina'da aldığımız madalyaların devamını diliyoruz. Sporcularımıza başarılar diliyoruz'' dedi.

Bütün hazırlıkların tamamlandığını ifade eden Atalay, ''Arkadaşlarımız Atina'da başlayan heyecanı Pekin'den Türkiye'ye taşıyacak, yarışma ruhu ve heyecanını ülkemize taşıyacak, güzel haberler gönderecek. Emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Asıl olan katılmak yarışmaktır, ondan sonra madalya kazanmaktır. Türkiye'mize layık olacaklarına yürekten inanıyoruz. Atina'da aldığımız madalyaların devamını diliyoruz. Sporcularımıza başarılar diliyoruz'' şeklinde konuştu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın her zaman engelli sporculara en büyük desteğin verilmesini istediğini ifade eden Genel Müdür Atalay, ''Pekin'deki Yaz Olimpiyatları'na sporcularımızı Sayın Başbakanımız uğurlamıştı. Paralimpik olimpiyatlarına katılacak sporcularımızı da Cumhurbaşkanımız yarın Çankaya'da uğurlayacak'' dedi.

KOCAÖMER: ''MADALYA SAYISI VERMİYORUZ...''

Türkiye Paralimpik Komitesi Başkanı Yavuz Kocaömer ise Pekin'deki olimpiyatlara 145 ülkeden 4150 sporcunun katılacağını, Türkiye'nin 16 sporcu ile orada bulunacak olmasının kendilerini mutlu etmediğini, patlama yapmayı hedefledikleri 2012 Londra Olimpiyatları'na 50 sporcuyla katılmayı istediklerini ifade etti.

 

Kocaömer yaptığı konuşmada şunları kaydetti: ''Her kim ki bu ülkede unvanı ne olursa olsun, devlet veya özel sektörden, 'Sakatın da sporu mu olur' diyorsa ayıp ediyor. Evvela gelip bu performansı görmek lazım. Tabii ki engelliler sporu rehabilitasyonla başladı bütün dünyada ama bugün performans sporu hale geldi. Türkiye'de engelliler spor federasyonu 1990 yılında kuruldu. Batıda örneğin Almanya'da 1948'de kuruldu.

Ama aradaki farkı süratle kapatıyoruz. 2012'ye 50 sporcuyla gitmeyi hedefliyoruz. Önümüzü kesmezlerse... Burası Türkiye, bu hedefe de ulaşacağız. Biz madalya sayısı vermiyoruz döndükten sonra inşallah bu gençlerimizin neler yaptığını hep beraber göreceğiz. Bu sporcu kardeşlerimizi izlemeye devam edin. Esas patlamayı yapacağımız yer 2012 Londra paralimpikleridir.'' Kocaömer, 2012'deki 50 sporcu hedefiyle ilgili nasıl bir engelle karşılaşılabileceği sorusu üzerine, de ''Bu engel, devlet kademesinde sporla ilgili insanların bir bölümünün engelliler sporuna hala inanmıyor olmasıdır. Bu uzun bir süreç. Bu konuda en büyük desteği Sayın Atalay'dan görüyoruz. O bize hoşgörüyle bakmasa belki çok daha zorlanırdık. Sadece eşitlik istiyoruz. Almanya Cumhurbaşkanı açılış törenine geliyor. Bizden açılış törenine hala devlet büyüklerimiz gelip gelmemek konusunda karar veremediler'' yanıtını verdi.

(A) Milli Basketbol Takımı'nın başarılı oyuncusu Hidayet Türkoğlu da yaptığı konuşmada, engelli sporcuların gerçekten örnek alınması gereken insanlar olduğunu ifade ederek, olimpiyatlarda hepsine başarılar diledi.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.