Sosyal Medya

EKONOMÄ°

Halkta para var ama güven yok

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç, Vatandaşlarda para var ama harcamaya korkuyorlar.



TRABZON - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği Başkanı Nurettin Özgenç, "Dünyada yaşanan ve ülkemizde hissedilen ekonomik krizden en çok KOBİ?ler etkilenmiştir. Krizin boyutunun haddinden fazla abartılması, yandık bittik, mahvolduk söylemleri ile demokrasi karşıtı oluşumların illegal faaliyetlerinden dolayı insanlar para harcamaya korkuyorlar. Önlerini ve yarını göremedikleri için alışveriş yapmaya cesaret edemiyorlar. Durgunluğun ana sebebi budur. Vatandaşlarda para var ama harcamaya korkuyorlar. Nedeni ise güven eksikliğidir" dedi.
Ä°NDÄ°RÄ°M FURYASI
Özgenç, şunları söyledi: "Bu güveni de tesis etmek yine bizim elimizde. Çarşı pazara bakıyorsunuz, indirim furyası olan ürünlere talep haddinden fazla. Örneğin; ÖTV ve KDV indiriminden dolayı 200 bin otomobilin satıldığı görülüyor. Yetmedi, fabrikaların bantlarındaki otomobiller de satılıyor. Mobilya, bilişim ve beyaz eşya sektörleri bayram havasında.
Geçici indirim yapılan ürünlere, vatandaşlarımız 'fırsatı kaçırmayayım alayım' düşüncesiyle hereket ettiğinden dolayı yoğun bir talep var. Yani halkta para yok değil, var ama parayı harcamak istemiyor. Acaba ne olur diye endişe var. İnsanlar arasındaki ilişki ve alışveriş itimat esasına dayanır; itimat esas, kuşku istisna olmalı. Ama şimdilerde kuşku ve endişe esas, itimat istisna olmuş."
GELÄ°R DÃœZEYÄ° ARTIRILMALI
Özgenç, "İç piyasalarda yaşanan olumsuz durumdan dolayi kimyasi bozulan esnafların, işlerinin düzelmesi için emekli, memur, işçi gibi sabit gelirli bireylerin gelir düzeylerinin de artırılması gerekiyor. Öncelikle bu kesimlerin gelirlerinin artırılması ve iç piyasalarda yaşanan daralmanın açılması için 'moral ve motivasyona' ihtiyaç var" dedi.
Özgenç, çarşı pazarın hareketlenmesi, insanların alışveriş yapabilmeleri için korku ve endişe verici söylemlerden uzak durulması, vatandaşın moralinin yüksek tutulması gerektiğini de aktardı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.