Sosyal Medya

Kaçak çay sektörü zora sokmaktadır

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaptığı açıklamada, yörede 1 milyona yakın insanın geçim kaynağı olan çayda bu sezon;....



Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, yaptığı açıklamada, yörede 1 milyona yakın insanın geçim kaynağı olan çayda bu sezon;....

Rekolte olarak geçen yıldan daha iyi, verimli bir yıl geçirildiğini, ancak yaş çayını satmakta zorlanan üretici ve ürettiği kuru çayı satamayan özel sektör açısından sıkıntılı bir dönemden geçildiğini savundu. Paliç,geçen yıl sektöre giren tahmini 50 bin ton kaçak çay nedeniyle, özel sektördeki firmalardan bazılarının bu yıl hiç alım yapmadığını, bazılarının ise aldıkları yaş çayın parasını en erken 1 yıl sonra ödeyebileceğini duyurduğunu söyledi.

Çay sektöründe ÇAYKUR açısından bir sorun olmadığını, ÇAYKUR'un her yıl satın aldığı yaş çayı artırdığını ifade eden Paliç, ''ÇAYKUR bu yıl da geçen yıllara göre daha fazla yaş çay aldı. Ancak özel sektörde çok önemli sıkıntılar yaşanıyor. Geçen yıl ülkeye 50 bin ton civarında kaçak çay girince özel sektör elindeki çayı satamadı. Çayını satamayan firmalar üreticiye olan borcunu ödeyemedi. Bunun sonucu olarak bu yıl hem firmalar hem de üreteci mağdur oldu'' dedi.
Önceki senelerde sektördeki yaş çayın yüzde 51'ini ÇAYKUR, yüzde 49'unu özel sektörün aldığını dile getiren Paliç, ancak geçen yıl sektöre giren tahmini 50 bin ton kaçak çay nedeniyle özel sektördeki firmalardan bazılarının bu yıl hiç alım yapmadığını, bazılarının ise aldıkları yaş çayın parasını en erken 1 yıl sonra ödeyebileceğini duyurduğunu, bu nedenle özel sektörün cazibesi olmaması nedeniyle herkesin çayını ÇAYKUR'a vermeye çalıştığını kaydetti.
Nevzat Paliç, sektörde yaşanan sorunlarda bazı özel firmaların payı olduğunu savunurken, şunları söyledi: ''Özel sektördeki bazı firmalar, yurt dışından getirdikleri kalitesiz ve sağlıksız kaçak çayı, kendi çayları ile karıştırıp paketleyerek piyasaya sürdü. Hiç kimse kuru çayın kilogramını 4 veya 5 YTL'ye mal edip 3 YTL'ye satmaz. Bu nedenle bunu yapanların nasıl yaptığının kontrol edilmesi, caydırıcı cezalar verilmesi lazım? dedi.
Türkiye'de yılda ortalama 200-220 bin ton kuru çay üretildiğini, yurt içi tüketimin ise 250 bin ton civarında olduğunu vurgulayan Paliç, ''Bu da bizim ürettiğimiz çayın kendimize yettiği, hatta bize 20-30 ton açığımız olduğunu gösteriyor. Yani ürettiğimiz çayı yurt içinde bitmesi gerekiyor. Ülkemize yasal olarak ithal çayın girmesinin sektöre hiç bir zararı olmaz. Ancak 50 bin tonun üzerinde kaçak çay girmesi, sektörü zora sokmaktadır'' dedi .

 

Haber Dilek ASLAN

Karadeniz Gazetesi ve Medyakaradeniz Rize Temsilcisi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.