Sosyal Medya

BÖLGEHABER

KANSERE KARŞI PEDAL ÇEVİRİYORLAR

Doğa ve Macera Gezi Grubu, "Hayata Tutunmak" adı altında "Kansere Karşı Bilinçlendirme Projesi" için bisikletleriyle Karadeniz'i geziyor.



26 Nisan 2009 tarihinde Edirne'den bisikletleriyle yola çıkan Doğa ve Macera Gezi Grubu, Kansere Karşı Bilinçlendirme Projesi için Samsun'a geldi. 6 kişiden oluşan ekip, yol boyunca özellikle Çernobil faciası sonuçlarına dikkati çekmek için bu konuda yetkili mercileri göreve çağırıyor ve gidilecek olan güzergahta ulaşılabilecek tüm sivil toplum kuruluşları ve belediyeler ile irtibata geçerek, bölgede halka, öğrencilere ve arzu eden tüm kesimlere proje hedefleri doğrultusunda sunumlar, seminerler ve paneller düzenliyor.

Grup üyeleri Eğitim Gönüllüleri Vakfı çalışanlarına, öğrencilere ve kanser hastalarına bilgiler verdi. Toplumda ve özellikle Karadeniz bölgesinde kanser gerçeği hakkında bilinç oluşturmayı, hastalıkla mücadele imkanlarını anlatmayı ve hasta hakları konusunda davranış değişikliği geliştirmeyi amaçlayan grup, ayrıca bisiklet yolculuğu sırasında bütün yolculuk içeriğinden oluşacak bir belgesel hazırlayarak projenin detaylı bir fotoğraf arşivinin oluşturulup, belgesel ile fotoğraf arşivlerini arzu eden tüm sivil toplum kuruluşları, gönüllü kurum ve kuruluşların kullanımına açık olmasını planlıyor.

İki kez kanseri yenen ve Doğa ve Macera Gezi Grubu'nu kuran Murat Ceylan, Çernobil'de 1986 yılında yaşanan nükleer kazanın ardından Türkiye'de de yoğun biçimde radyasyon etkisi altında kaldığını, dönemin sağlıkçıları, bilim insanları tarafından 15 yıl sonra Doğu Karadeniz'de yoğun miktarda kanser vakalarının görüleceğini açıkladığını, ancak konuyla ilgili o günden bu yana hiçbir çalışma yapılmadığını söyledi.
Ceylan, "İngiltere gibi yayılan radyasyon bulutlarının etkisi altında kalan ülkelerde hala düzenli ölçümler yapılırken, ülkemizde bu konuda büyük bir sessizlik ve hareketsizlik söz konusudur. Edirne'den Artvin'e uzanan coğrafyada, özellikle Çernobil faciasından sonra kanser hastalığında yaşanan artışı bugün bilim adamları ısrarla göstermeye çalışsa da faciadan beri ne yazık ki resmi kurum ve kuruluşlar, bu gerçeği görmezden geliyor, tespitler ve ölçümler yapmaktan kaçınıyor. Son 3 yılda sadece Hopa'daki ölümlerin yüzde 49'luk bir oranı kanserden kaynaklandı. Bugün hali hazırda Karadeniz bölgesinde yerleşik tüm hanelerde, ne yazık ki kanser hastalığına verilmiş bir veya birçok kurban var. İşte tam da bu noktada, bizler sağlıklı yaşamak ve sağlıklı yaşayabilmek için bilinçlenmek, bilgilenmek hakkımız. Bu hakkının farkında olmayanları ya da imkansızlıkları nedeniyle bu hakka ulaşamayanları da aydınlatabilmek, onlara imkan oluşturmak yaşama ve güzel Anadolu topraklarımıza karşı sorumluluğumuzdur. Halkımızı kanser hastalığı hakkında bilinçlendirme, bilgilendirme kanserle mücadele konusundahastaların hayata tutunmalarını sağlayacak moral ve inanç desteği vermek, kanser hastalığından korunmak ve tedavi sürecini daha rahat atlatılmasını sağlamak için ne yapılabileceği konusunda bilgi iletmektir" dedi.

Grup yarın sabah tekrar hareket ederek 28 Mayıs'ta gezinin son durağı olan Artvin'in Hopa ilçesinde, kanser hastalığına yenik düşen Kazım Koyuncu'nun mezarına ulaşacak ve geziyi sonlandıracak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.