Sosyal Medya

GÃœNCEL

Sulukule'yi bu sefer YIKTIK

iki yıldır mücadele veren Sulukule sakinleri Dün mücadelede yenilerek teslim oldular. Tescilli, tescilsiz bütün binalar, gecekondular yıkıldı. Çevik kuvvetin bütün ağırlığı ile müdahale etti



iki yıldır mücadele veren Sulukule sakinleri Dün mücadelede yenilerek teslim oldular. Tescilli, tescilsiz bütün binalar, gecekondular yıkıldı. Çevik kuvvetin bütün ağırlığı ile müdahale etti

 Sulukule ve Türkiyenin hemen hemen her yerinde var olan Sulukuleler Türkiye Cumhuriyetinin zaafıdır, ayıbıdır. 
Bu insanları yüzlerce yıldır toplumsal ortam uyduramadık, bundada bir hikmet var, neden birilerinin gözüne batıyor bu insanlar.
Belki Allah'ın bir hikmeti var bu işte.

Erkeğin Erkekle resmi nikahının hoş görüldüğü bu ülkede Çingene kültürüne bu düşmanlık niye?
Fatihte yaşayan ülkemizin müzik kültürünün önemli bir rengini oluşturan Sulukule Çingeneleri şimdi tarumar olmuş, sokakta kalmış, Sur diplerine kurdukları çadırlarda barınmaya çalışıyor.

Devletimiz güneydoğuya seçim öncesi iki yılda yedi milyar tl sosyal kalkınma ödeneği tahsis ederken 2010 Avrupa kültür başkenti olmaya namzet görünen ilçemizde önemli bir kültür objesi ve merkezini yok ettik.
Birkaç zengini sur içinde villa sahibi yapmak isteyen Mustafa Demir yönetimi, Sulukule rehabilitasyonu adı altında sosyal bir proje yapması gerekirken, modern bir proje yapınca ve bu yeni projenin katılım payını ödemekten yoksun olacağı ta baştan bilinen semtin çingeneleri "Taşoluk" beldesine techir edildi.
Buradaki sosyal hayata intibak edemeyen ve 450 tl den başlayan aylık kiralarını ödeyemeyen çingeneler, kendilerine verilen daire haklarını üç beş eksiğine 2. şahıslara devrederek Fatih'e geri geldiler.

Geri dönüşte Belediyenin acımasız uygulamaları ile hayatları zindan olan binlerce çingene adeta ölüme terk edilecek şekilde zabıta ve çevik kuvvet marifeti ile eşyaları, mobilyalarını dahi kurtaramayacak şekilde adeta saldırıya uğradılar.
Yüzyıllardır yaşadıkları hayatı değiştiremediğimiz çingenelere "gidin ölün" der gibi muameleye tutuldular.
Doğuda yerleşik sosyal hayatı olan insanlara milyarlar ulufe dağıtılırken, bu insanlarımızı kazanmamıza belkide vesile olacak basit ama hijyenik sosyal meskenleri kendi mahallelerinde yapamadık, Sanırım rant duyguları insani duygalara burada galip geldi.
hep yanlış yapıyoruz, toplumu devlete düşman etmek için elimizden ne geliyorsa ardımıza koymuyoruz, "Sulukule Sosyal İmar projesi" "Fener Balat rehabilitasyonu projesi" gibi hüsranla sonuçlandı.

"Fener Balat rehabilitasyonu projesi" 1996 yılında projelendirilip bütçesi açıklandığında 1200 bina çeşitli oranlarda 15.500.000 EUR masrafla onarılacaktı. projede birçok sosyal kalkınma modeli uygulanacak, çalışmalarda sent halkına öncelikle iş verilecekti. bunların çoğunluğu gerçekleşmedi ve geçen yıl 121 az hasarlı binanın restorasyonu ile projenin bittiği duyuruldu ve töreni yapıldı.
bu başarısız uygulama nedeniyle sayın Mustafa Demir'e başbakanımız tarafından başarı plaketi bile verildi!!!

Ben bu işlerden birşey anlamıyorum, ya bu milletin beyni durmuş birşeyleri görmüyor, düşünemiyor. Yada ben süper zekalıyım. kendime inanamıyorum, çünkü pek zeki olduğum söylenemez. demekki toplum olarak beyinlerimiz tahrip edildi. bense yediğim içtiğime dikkat ediyorum, Organik hassasiyetim var, fazla ceple konuşmuyorum kısacası naturel yaşıyorum.
sanayi ürünü gıdalar tüketenlerin maruz kaldığı sentetik katkı maddeleri insanları bu hale getirdiğine iyice inanmaya başladım. neyse!!!
Sulukule ile ilgili son resimler ve basından alıntılar.


SULKULE A?LIYOR
Sulukule`ye önceki gün baskın yapan belediye, zabıta ve çevik kuvvet ekipleri buldozerlerle mahkeme kararı çıkmamış evleri bile yıkarak, mahalle sakinlerini yıkıntı ve fareler içinde bıraktı.
Geceyi elekriksiz, susuz geçiren Sulukule sakinlerini sabahın erken saatlerinde ilk ziyaret eden ÖDP İstanbul İl örgütü oldu. ÖDP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekilli Ufuk Uras mahalle halkının derdini dinledi.
CHP İstanbul Milletvekilli Çetin Soysal, CHP Genel Sekreter Yardımcısı Mehmet Sevigen ve Fatih Belediyesi imardan sorumlu Başkan Yardımcısı Talip Temizer de yıkıntı içinde kalan evleri gezdi.

`SOSYAL PROJENİZ BU MU?`Sulukule Roman Kültürü Geliştirme ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, Sulukule Platformu sözcüsü Hacer Foggo ve Sulukule halkı tarafından Sulukule kahvesinde karşılanan milletvekillerileri, zabıtalar tarafından tartaklanan ve evleri yıkılan halkın şikâyetlerini dinledi.
Yıkım esnasında yaşananlara değinen Sulukule Platformu Sözcüsü Hacer Foggo, mahkeme tarafından yıkım kararı çıkmamasına rağmen yıkım sırasında evinin bir kısmı çöken, iki oğlu cezaevinde olan ve felçli kocasına bakan Bahriye anayı örnek göstererek, Fatih Belediyesi`nin insanlık dışı muamelesini kınadı.

Belediye Başkanı Mustafa Demir`in söz verdiği anahtarların hala Sulukule sakinlerine teslim edilmediğini belirten Foggo, insanların susuz, elekriksiz yaşandığını ve çocukların patlayan kanalizasyon sular nedeniyle hastalandığına dikkat çekti. AKP hükümetine ve Fatih Belediyesi`ne seslenen Foggo, `Sosyal proje dediğiniz insanların üstüne evleri yıkmak mıdır?
Sabah hiç kimsenin bilgisi yokken, insanları uyarmadan baskın yapıp kapı dışarı atmak ve felçli olan bir adamı barksız bırakmak mıdır?` diye konuştu. `ÇOCUKLARIMIZ YIKINTI İÇİNDE YAŞAMASIN`ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras, bir yıl öncesinde yine Sulukule`de bulunduklarını, Belediye Başkanı Mustafa Demir`in kendilerine verdiği tüm vaatlere karşı bugün ilerlemek bir yana Sulukule halkını daha da mağdur bir biçimde bulduğunu belirti.
Uras, kentsel dönüşüm adı altında rant uğruna insanların bir yerden bir yere nakil edildiğini vurguladı.Yerel seçimlerde halkın ikiye bölüneceğine dikkat çeken Uras, kentsel dönüşüm projesini destekleyen ve karşı olan arasında bir seçim yapılacağını belirti. Son yıkımlara tepki gösteren Uras, `Biz kentimizde dözerler istemiyoruz.
Çocuklarımızın dözerler ve yıkıntılar içinde yaşamasını kabul etmiyoruz` dedi.Destek vermeye gelen herkese teşekkür eden Sulukule Kültürü ve Dayanışma Derneği Başkanı Şükrü Pündük, sularının ve elekriklerinin kesildiğini, yıkılan evlerden çıkan farelerin mahale sakinlerinin sağlığını tehdit ettiğini bu insanlık dışı muameleyi Sulukule halkı olarak hak etmediklerini belirtti.
Sulukule`ye ait olduklarını vurgulayan Pündük, `Sulukule`yi yıkmak yerine el birliğiyle güzelleştirebilirsek, eğlence merkezi kurabiliriz, el işleri ile uğraşan kadınlarımız dükkan açabilir, insanlarımız daha iyi standartlarda yaşayabilir. Ama bu şekilde bizi kendi kültürümüzden kopartarak, uzaklara atarak çözüm üretemezler.

 Ä°nsanlarımızın zaten geliri yok, aylık 180 milyon ile geçiniyorlar. Sulukule bizim mahallemiz, bizim kültürümüz... Burayı bize bıraksınlar. Zorla güzellik olmaz, gerekirse çadır kurarız yine de burayı teslim etmeyiz` dedi.
Söz alan CHP İstanbul Milletvekilli Çetin Soysal, devletin görevinin insanları mağdur bırakmak değil, onların daha iyi bir hayat standardında yaşamaları için uğraşmak olduğunu söyledi.
Soysal, `Bu şekilde insanları asimile ederek hiç bir yere varılmaz. Sulukule`de yılardır bir kültür yaşıyor saygı duymak lazım. Nasıl ki Brezilya`da samba, Arjantin`de tango varsa Sulukule`de de roman kültürü var.
Ben de kendimi roman olarak kabul ediyorum ve sonuna kadar onlara destek olacağım` dedi.Sulukule yıkımının siyasi bir karar olduğuna dikkat çeken CHP Genel Sekreteri Mehmet Sevigen, `Siz onlara oy verdiniz onlar sizin evlerinizi başınıza yıkıyor.
Ramazan`a üç gün kala insanları yıkıntılar arasında mı bırakmak Müslümanlık. İşinize gelince kaçak villalara göz yumuyorsunuz ama iş yoksul semtlere gelince gözünüzü kırpmadan yıkıyorsunuz bu mudur sizin adaletiniz` diye konuştu.

ZEYNEP KURAY- MURAT HAMİTO?LU***Yıkım, gece boyunca elektriksiz ve susuz bıraktıSabah`In erken saatlerinde hiç bir uyarı yapmadan Sulukule`ye giren çevik kuvvet ve zabıta ekipleri insanlara haber vermeden evlerini yıktı.
Dördüncü kattan atlayan kadınları ve felçli insanların haykırışlarına bile aldırmayan zabıta ekipleri, Sulukule Platformu üyesi kadınların üzerine yürüyerek dövmeye kalktı.
Yıkılmayacak evleri bile yıkan belediye ekipleri insanları gece boyunca elektriksiz, susuz ve fareler içinde bıraktı.»Kadriye: Benim evim daha mahkeme kararı çıkmadan yılıldı.
Haber vermeden sabah saat 8`de gelip terör estirdiler. Önüne geçtim ama neye yarar... 40 senemi gözümün önünde yıkıntılar içersinde bıraktılar yazıklar olsun!»Sevil Hiçkimseyigörmez: Saat 8`de çoluk çocuk hepimiz uyurken evimi yıkmaya başladılar. Ben aniden uyandım. Deprem oluyor sandım ve camdan atladım.

Ev resmen sallanıyordu. Bize böyle bir muammele neden yaptılar? İnsan gibi gelip uyandırır. Oğlum evin içine girmek istedi polis onu dövmeye kalktı.»Birgül Özgür: Elektriği kestiler, suları kestiler. İnsanız biz!. Yaşasın bakayım Belediye Başkanı Mustafa Demir burada bu koşullarda bir gün de göreyim onu.»Şükrüye Çetiner:
Bize anahtarları teslim etsinler artık. Mubarek ramazan geliyor. Biz nasıl oruç tutacağiz, nasıl namaz kılacağiz. Kaç sene oldu böyle mağduruz yeter artık insaf etsinler.»Bahriye abla: Benim iki evladım cezaevinde, kocam felçli. Gelirimiz yok komşular olmasa burada aç kalırız. Şimdi de evimi başıma yıktılar ben ne yapacağim söylermisin bana. Bu nasıl bir adalet. Onlara oy verenin eli kırılsın bir daha onlara oymoy yok.

 http://www.tumgazeteler.com/?a=4055826

SULUKULE ÇOCUK ATÖLYESİ YIKILDI.

 (Ä°stanbul) Sulukule`de 2006 yılından beri çalışmalarını sürdüren Çocuk Atölyesi, geçtiÄŸimiz hafta Cuma günü ansızın gelen zabıta ekipleri ve dozerler tarafından yıkılmaya çalışımış, ancak çocuklar evlerinden fırlayarak dozeri durdurmak üzere eyleme geçmiÅŸlerdi.


Çocuklar önce yıkılması planlanan binanın sağ tarafındaki eve çıkmışlar, daha sonra atölyeye girip kendilerini kilitlemişlerdi. Dozer oradan ayrılana kadar darbuka çalıp tezahürat yapan çocukların eylemleri yıkımı durdurmuştu.


Çocukların geleceğini yıkıyorlar


Önceki gün sabah erken saatlerde çocuk atölyesine gelen ekipler yıkımı gerçekleştirdi. Yıkımın ardından enkaz başına gelen çocukların ilk tepkisi `Biz de onların evlerini başlarına yıkalım` oldu.


Sulukule Çocuk Atölyesi, 2006 yılı Mart ayından bu yana, yıkım alanında yaşayan çocuklarla birlikte okuma yazmadan, resim, darbuka kurslarına, sirk çalışmalarından, tiyatro oyunu sahnelemeye kadar çeşitli alanlarda eğitim düzenleyen gönüllü bir oluşum. Mahalle Derneği, zorunlu yer değiştirme ve yıkıma maruz kalan çocukların travmadan kaçabildikleri ve manevi destek bulabildikleri tek alan olarak varlık gösteren atölyenin mahalledeki yıkımlar tamamlanana kadar ayakta tutulmasını talep ediyor. Çocuk Atölyesi gönüllüleri, yıkıma rağmen çalışmalarına devam ediyor ve değil dozerler, tankla tüfekle gelseler bu çalışmayı bitiremeyeceklerini söylüyorlar. Çocuk Atölyesi gönüllülerinin mesajı çok net; `Burada yıkılan sadece mahalle, kültür değil yıkılmaya çalışılan bu çocukların geleceği? Çocuklara sahip çıkmaya devam edeceğiz.`


150 ev yıkıldı


Sulukule, 2007 yılında Fatih Belediyesi ve TOKİ işbirliğince hazırlanan `Kentsel Dönüşüm ve Yenileme Projesi` kapsamında gerçekleştirilen yıkımlara sahne olurken Sulukule Platformu, şimdiye kadar proje alanındaki 500`ü aşkın binadan yaklaşık 150`sinin yıkıldığını ve 5 bin kişinin zorunlu yer değiştirmeye maruz kaldığını açıkladı.
Proje, tarihi Roman mahallesinde taklit sivil Osmanlı-Türk mimarisi örneği villalar, bir otel ve bir alışveriş merkezinin de bulunduğu yeni bir yapılanma öngörüyor. Projeye karşı çıkanlar 2006`dan bu yana mücadelelerini sürdürüyor.

-------------------------------

Meclis`te `Sulukule` tartışması
Sulukule`de uygulanan kentsel dönüşüm projesi hakkında gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, bölgede kentsel dönüşüm adı altında, İstanbul`un en önemli bir renginin yok edildiğini savundu.
 

Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, İstanbul Sulukule`de evlerinin yıkılması planlanan Roman vatandaşların yerlerinden edileceği yönündeki eleştirilere katılmadığını söyledi.


Eroğlu, ``Biz, Sulukule`deki vatandaşlara değer veriyoruz. Asla onları mağdur edecek proje içinde değiliz`` dedi.


TBMM Genel Kurulu, Başkanvekili Güldal Mumcu`nun Başkanlığında saat 14.00`te toplandı. Sulukule`de uygulanan kentsel dönüşüm projesi hakkında gündem dışı söz alan CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, bölgede kentsel dönüşüm adı altında, İstanbul`un en önemli bir renginin yok edildiğini savundu.


Bu durumun Türkiye`de yankılanmadığını, ama AB`de konuşulduğunu ifade eden Soysal, ``Ankara`ya sesini duyuramayan 5 bin yurttaşımız, sesini Brüksel`de duyuruyor. Lütfen oradaki çığlığı biz de duyalım`` diye konuştu. Bölgenin kültürel, turistik, ticari bir yaşam tarzının bulunduğunu vurgulayan Soysal, Sulukule`de mutlaka farklı bir proje uygulanması gerektiğini bildirdi. Soysal, burada yaşayan insanların, eğlence kültürü geliştirdiğini, Türk sinema ve müziğine önemli katkılar yaptıklarını belirterek, bin yıllık tarihi mekanın yok oluşuna kimsenin seyirci kalamaması gerektiğini ifade etti.


``Kentsel dönüşüm projesi, Sulukule`de yanlış uygulanıyor. Sulukule`de kentsel dönüşüm değil, kentsel bölüşüm yaşanıyor`` diyen Soysal, şunları kaydetti: ``Burada yapılacak çalışmalarda halkın görüşleri alınmalı. İnsan doğduğu yeri, kültürünü bırakmaz istemez. O kültürü oluşturan insanlar böyle acımasız bir süreçte savaş vermek zorunda kalıyor. Kaygılılar, endişe içindeler. İnsan Hakları Komisyonuna 50`ye yakın dilekçe verdiler. Orada bir insan hakları ihlali, bir asimile politikası söz konusu. Yaşam hakları ellerinden alınıyor.``


``SOSYAL BÄ°R PROJE...``


Soysal`a yanıt veren Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sulukule`de uygulanan yenileme projesi hakkında bilgi verdi. Burada yaşayan insanların mağdur edildiği yönünde bir intibanın bulunduğunu belirten Eroğlu, Fatih ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin bölgede çok ciddi çalışmalar yaptığını bildirdi. Bölgede yaşayan insanlarla 2 ay süren toplantılar yapıldığını, insanlara ``ne tür proje istediklerinin`` sorulduğunu anlatan Eroğlu, tartışma ve öneriler sonucunda bölge halkına yönelik sosyal bir projenin yürütülmesine karar verildiğini söyledi. Eroğlu, Sulukule`deki insanlara değer verdiklerini vurgulayarak, ``Amacımız sosyal durumlarını iyileştirmektir. Yapılan çalışma, onlara daha iyi bir hayat standardı, yaşadıkları çevreyi daha düzenli hale getirmekten ibarettir`` dedi.


`BÖYLE İMKAN KİMSEYE VERİLMİYOR


Bölgede bulunan taşınmazların bedellerinin, oluşturulan ortak bir komisyon tarafından belirlendiğini, daha sonra TOKİ`nin konutları maliyetine yapmaya karar verdiğine dikkati çeken Eroğlu, şöyle dedi: ``Protokol ile burada, müstakil işyeri ve evi olan herkese, buradan müstakil, modern, sosyal donatıları hazır bir konut verilecek. Kiracılara da TOKİ`nin Taşaluk`ta yaptığı konutlardan bir ev verilmesi, bu konutlardan hiç peşinat alınmaması, konut tesliminden başlamak kaydıyla 180 ayda konut bedellerinin ödenmesi kararlaştırılmıştır. Böyle bir imkan herkese sağlanmıyor.


Bölgede 620 adet konut ve 45 adet işyeri hak sahibi bulunuyor.`` Eroğlu, buradaki ev sahibi ve kiracılara, proje süresince, kira yardımı yapılmasının kararlaştırıldığını ve ödemelerin başladığını belirterek şöyle devam etti: ``Kiracılara 350, mülk sahiplerine ise 400 YTL kira yardımı yapılıyor. Kentsel dönüşüm projesi oluşturulması konusunda yıkılacak konutların yerine nasıl konutlar yapılacak? Yenilenen alan içinde kalan bölgeler, bölge halkının hayat tarzı, gelenek ve kültür yapısına uygun, iç havlu sistemli, 2,3 ve çok az miktarda 4 katlı, net 60 metrekare ile 95 metrekare, brüt 75 metrekare ile 125 metrekare oluşan toplam 32 bin 913 metrekarelik konut alanı, 3 bin 374 metrekare turizm alanı, 15 bin 600 metrekare park ve çocuk oyun alanı, bin 604 metrekare Sulukule Eğitim, Kültür ve Ticaret Merkezi, 9 bin 700 metrekare dini tesis, 36 bin 154 yollardan oluşan bir avam proje uygulanacak.``


``UZMAN GÖRÜŞÜ ALINDI``


Projenin oluşu esnasında uzmanlardan görüş alınıp alınmadığına ilişkin soruları da yanıtlayan Eroğlu, bu proje oluşturulurken İstanbul Şehir Plancıları Odası, Taş Vakfı`ndan ve konuyla ilgili uzmanlardan görüş alındığını bildirdi. Eroğlu, projenin tamamen bölge halkının katkılarıyla hazırlandığını ifade ederek, şunları kaydetti:


``Talepler doğrultusunda 19 defa tadilat yapılmıştır. Bununla ilgili tutanaklar ilgili belediyede mevcut. Bu tutanaklar tespit edilebilir. Uygulanacak avam proje bölgenin siluetine uygun hazırlanmıştır. Proje hazırlanırken UNESCO`nun uygulamaları dikkate alınmıştır. Vatandaşların sosya-ekonomik yapısı dikkate alınarak yapılmıştır. Projenin gayelerinden birde İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkentine bir katkı sağlamaktır. Biz Sulukule`deki vatandaşlara Hükümet ve belediye olarak değer veriyoruz. Asla onları mağdur edecek proje içinde değiliz. Projenin tamamı, oradaki vatandaşların görüşü alınarak hazırlanmıştır. Kentsel dönüşüm misyonuna ve halkın refah ve mutluluğunun artmasına vesile olacak muhteşem projedir.``


HÄ°PERMARKETLER KANUNU...


CHP İstanbul Milletvekili İzmir Milletvekili Mehmet Ali Susam da esnaf ve sanatkarların sorunları hakkında gündem dışı söz aldı. Hipermarketler yasasının çıkartılması için 57. Hükümet döneminden bu yana çalışma yapıldığını, ancak bir türlü bu kanunun çıkartılamadığına dikkati çeken Susam, ``Hangi güç bu yasanın çıkmasını engelliyor?`` diye sordu. Bunun üzerine söz alan Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Antalyalı sanayicilerinin ziyareti sırasında da bu konunun gündeme geldiğini söyledi.


Şahin, bunun üzerine Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan`ı aradığını belirterek, ``Sayın Bakan bana, `Gece saat 02.00`ye kadar hipermarketlerin statüsüyle ilgili daha önce hazırlanan, ancak bir türlü yasalaşma imkanı bulamayan tasarı taslağı üzerinde, esnaf temsilcileri ve bürokrat arkadaşlarıyla çalıştığını, ocak ayı içinde tarafların da katılımıyla hazırlanacak tasarının Meclis gündemine getireceğini` söyledi. Milletvekili arkadaşın duyarlılığını anlıyor ve birçok değerlendirmesine de katılıyorum. Geçikmiş olan bir düzenlemedir. Sanayi ve Ticaret Bakanımız bu konuyu en geç Ocak ayı içinde Meclise getireceğini bana ifade etti.`` diye konuştu. DSP İstanbul Milletvekili Hasan Macit de Atatürk ve DSP eski Genel Başkanı Bülent Ecevit`in ölüm yıldönümleri nedeniyle gündemdışı söz aldı. İstanbul Sulukule`den gelen bir grup vatandaş konuşmaları genel kurul salonu dinleyici locasından izledi.


AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.