Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Köylerde kene için seferberlik

Havaların ısınmasıyla artan kene vakalarına karşı muhtarlar uyarıldı



GİRESUN - Yağlıdere Tarım Müdürlüğünce mahalle ve köy muhtarları Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı hakkında bilgilendirildi.
Yağlıdere Öğretmenevi'nde düzenlenen toplantıya, Kaymakam İsmail Özkan, Tarım İlçe Müdürü Ömer Şentürk, Nüfus Müdürü Yusuf Mercan, Halk Eğitim Merkezi Müdür Yardımcısı İlkay Karaman, veteriner hekim Yunus Emre Aydoğdu ile 22 köy ve mahalle muhtarı katıldı.
Veteriner hekim Aydoğdu, toplantıda yaptığı konuşmada, KKKA hastalığının ölümcül bir hastalık olduğunu belirterek, ''KKKA çoğunlukla bulaştırıcı kenelerin aktif olduğu bahar ve yaz aylarında ortaya çıkmaktadır. Hastalığı taşıyan kene türü, özellikle bol yaban hayvanı barındıran ve meşelik ormanların yoğun olduğu parçalı arazi yapısına sahip kırsal alanlarda görülebilmektedir'' dedi.
Evcil hayvanlar üzerindeki kenelerin çıplak elle toplanması, ezilmesi ve patlatılması ile de hastalığın bulaşabileceğini ifade eden Aydoğdu, şunları söyledi:
''Ayrıca, hasta kişilerin ve vücudunda virüs bulunan hayvanların kanlarına veya vücut sıvılarına korunmasız temas etmekle de bulaşabilir. Hastalık, ateş, ani başlayan baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bulantı, kusma, karın ağrısı, ishal ile burun ve diş eti kanaması gibi vücudun değişik yerlerinde kanamalar şeklinde belirtiler gösterebilir. Hastalığın belirtileri, kene tutunması veya kene ile temastan sonra genellikle 1-3 günde, en fazla 9 günde ortaya çıkar. Hastalık belirtileri ortaya çıktığında mutlaka sağlık kurumuna başvurulmalıdır.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.