Sosyal Medya

YAÅžAMSANAT

Zümrüt Rize 60'nci Yaşını Kutladı

59 yıldır ?Rize ve Rizelinin sesi, gözü kulağı? sloganıyla Rize?de yayın hayatını devam ettiren Zümrüt Rize Gazetesi?nin 60. kuruluş yıldönümü kutlandı.



Zümrüt Rize Gazetesi'nin 60. kuruluş yıldönümünde dost ve okurlar bir araya geldi.

60. kuruluş yıldönümü pastasını kesen Rize Valisi Zekeriya Şarbak gazetenin imtiyaz sahibi Faik Bakoğlu'nu tebrik ederek başarılarının devamını diledi.

Zümrüt Rize Gazetesi'nin Atatürk Caddesi'ndeki Merkez İdari Bürosu'nda gerçekleştirilen etkinlere Rize Valisi Zekeriya Şarbak, Rize İl Emniyet Müdürü Şammaz Demirtaş, Rize İl Jandarma Alay Komutanı Albay Erol Çelik, Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize İl Milli Eğitim Müdürü F.Rasim Çelik, Rize Tıp Fakültesi Dekanı ve Rize Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Arif Yılmaz, Rize Belediye Başkan yardımcısı Osman Karavin, Rize Valilik Basın ve Halkla İlişkiler Müdürü A. Hamit Suyabatmaz, Eski Rize Milletvekillerinden Ahmet Kabil ve Arkadaşları, Rize Defterdar Yardımcısı Mehmet Yazar, Rize Vergi Denetleme Kurulu Başkanı Ömer Türkyılmaz, Şar Hospital Başhekimi Op. Dr. Ulvi Ergüven, Rize İl Dernekler Müdürü Turgay Esen, Av. Seher Kandil ve birçok isim katıldı.

Yüzlerce okur da gönderdikleri faks, telgraf ve email mesajlarıyla Zümrüt Rize Gazetesi'nin 60. kuruluş yıldönümünü kutlayarak Rize Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faik Bakoğlu'nu tebrik edip başarı dilediler.

Gazetenin başyazarı B. Ali Kavalcı, İkizdere Temsilcisi İsmet Köseoğlu, Çayeli Temsilcisi A.Talip Saklı, A.A. Rize Büro Şefi Hızır Hacısalihoğlu, Pazar temsilcileri Hızır Tonyalı, Naci Güven, Rize muhabirlerinden Turan Ayhan, köşe yazarı Muhammet Avcı'nın da bizzat katıldıkları 60. kuruluş yıldönümü etkinlikleri gün boyu tebrik ve ziyaretlerle devam ederken Zümrüt Rize Gazetesi'nin Merkez İdari Bürosu da adeta çiçek bahçesine döndü.
 
Zümrüt Rize Gazetesi imtiyaz sahibi Faik Bakoğlu, 60. kuruluş yıldönümüne bizzat katılan, çiçek ve mesaj gönderen, telefonla arayıp kutlama yapan herkese teşekkür ederek, bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da basın ahlak ilkeleri doğrultusunda, Rizelinin gözü, kulağı olmaya devam edeceklerini söyledi.

--------------------------------------------------------------------------

05 Mayıs 1950 tarihinde yayın hayatına merhaba dedi
Rize'nin en eski gazetelerinden, merhum eski Rize Belediye Mustafa Ardal tarafından 05 Mayıs 1950 tarihinde İstanbul Beyazıt Gençer Han Numara 43 adresinde yayın hayatına merhaba diyen Zümrüt Rize Gazetesi dört sayfa olarak yayınlanıyor ve adedi 10 kuruşa satıyordu

Zümrüt Rize İstanbul'da kuruldu daha sonra Rize'ye taşındı
Mustafa Çavaş ve Kemal Karadeniz'in sonra Rize'de matbaacılık yapan Mustafa Ardal gerek gazetesi ve gerek matbaası ile Rizelilere hizmet vermiştir. Mustafa Ardal 1949 yılında tek baskı makinesi ile matbaasını kurdu. 5 Mayıs 1950'de İstanbul Beyazıt Gençer Han Numara 43 adresinde yayın hayatına başlayan Zümrüt Rize Gazetesini Rize'ye taşıdı. Eski Sümerbank'ın karşısında Kazım Karabekir Caddesinde faaliyet gösteren matbaa ve gazete zamanla büyük beğeni kazandı.

Zümrüt Rize Gazetesi Sahibi Rize Belediye Başkanı oldu
Mustafa Ardal sosyal yönü ağır basan bir insandı. Eski Rize Mebusu Osman Yılmaz Karaosman'la birlikte öğrenci faaliyetlerinde bulunmuştu. Kazım Karabekir Paşa öldüğünde neden bayraklar yarıya inmedi diye yapılan eylemde başı çekenlerdendi. O dönemlerde gazete çıkarmak zordu. Ardal, gazeteyi hazırlar, baskıyı yapar, kesim işlerini de kendisi hallederdi. Halil Şeker, Orhan Lık, Fenerli Mustafa İlkbahar ve Hasan Kasımoğlu Ardal'ın yanında çalışmış matbaa ustaları idi. O dönem de Demokrat Parti güçlü zamanları. Buna rağmen Cumhuriyet Halk Partisi'nin de desteği ile Başkanlığa seçildi.

İşçiler "çarpılırız" diye korkunca
Eski sebze ve meyve hali onun döneminde inşa oldu. Hal yapılırken inşaatta çalışanlar mezarlıklarla karşılaştıkları için çalışmayı bıraktılar. Çarpılırız diye korktular. Başkan Ardal, kendisi çalışmaya başlayınca ustalar da başlamak zorunda kaldılar. Ardal, bir buçuk yıl başkanlığı süresinde aldığı aylığın yarısını Fakirler Fonu'na bıraktı.

Vali işten el çektirdi
Valilerin Belediye başkanlarını işten el çektirme yetkileri vardı. Demokrat Partililer kendi partilerinden olmayan birini içlerine sindiremiyorlardı. Özellikle eski Rize Mebusu Osman Kavrakoğlu'nun baskıları sonucu vali, Ardal'a görevden el çektirdi. Ardal, hakkında açılan davalar yüzünden oldukça sıkıntılı günler geçirdi. Rize sevdalısı bir insan haksız ve mesnetsiz iddiaları bir türlü içine sindiremiyordu.

Çay sevdalısı
Rize'de çaycılığın gelişmesine de katkıda bulunmuştur. Kooperatifinin kuruluşunda aktif görev yaptı. Bir dönem çay paketlemesinin Rize dışına çıkarılması gündeme geldi. Bu konuda da tepki gösterenlerin başında geliyordu. Çay Bank'ın ilk iştirakçilerindi. Rize sevdalısı Mustafa Ardal, 61 yaşında 1984'de hayatını kaybetti. Kalp krizi sonucu ebediyete intikal eden Ardal, geride birçok eser bıraktı. Ardal'ın beş çocuğunun ikisi Rize'de üçü İstanbul'da yaşamını sürdürüyor.

Bayrağı Faik Bakoğlu Taşıyor
Zümrüt Rize Gazetesi'nin imtiyaz sahipliğini 1986 yılından bu yana Faik Bakoğlu üstlenmiştir. Gazetenin bünyesinde yer alıp, künyesinde yazılı olan isimler şunlardır: İmtiyaz Sahibi: Faik Bakoğlu, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü: Duygu Bakoğlu, Yazı Ailesi ( Yayın Kurulu ve Muhabirler ) : Faik Bakoğlu ( Başkan ), Duygu Bakoğlu, Ali Gökay Bakoğlu, Ömer Faruk Bakoğlu, İnönü Bakoğlu, Bayram Ali Kavalcı, Ersoy Bakoğlu ve Ali Delibalta
Başyazar: Bayram Ali Kavalcı. Yazı ailesine katkı sağlayanlar: Turan Ayhan, İkizdere Temsilcisi: İsmet Kösoğlu, Çayeli Temsilcisi. A. Talip Saklı, Pazar Temsilcisi: Hızır Tonyalı, Ardeşen Temsilcisi: Ahmet Özcan, Kalkandere Cemil ve Cemal Bilgin Kardeşler, Arhavi Temsilcisi: Necmettin Numanoğlu, Artvin Temsilcisi: Sedat Varan, Mersin Temsilcisi: Abdi Satıroğlu, Antalya Temsilcisi: M. Miraç Uslu, Ege Temsilcisi: Avukat Remzi Kazmaz, Didim Temsilcisi: Meliha Civelek ve İstanbul Temsilcisi Fatih Sultan Kar ve Selahattin Bakır.
Fahri Hukuk Danışmanları: Avukat Haydar Kulaksızoğlu, Avukat Hüseyin Karaahmetoğlu, Avukat Safiye Beyaz, Avukat Ateş Hatinoğlu, Avukat Fatih Temizkan, Avukat İ. Suhan Bıçakçı, Avukat Seher Kandil, Avukat Remzi Kazmaz, Av. Uğur Yaşar Ergüven.
Zümrüt Rize Gazetesi İdarı ve Merkez Bürosu: Atatürk Caddesi No: 316 ( Ekrem Orhon Apartmanı Arkası ) Rize adresinde yer alırken, Dizgi Grafik Ve Baskı işlemleri: Çarşı Mahallesi, Zihni Derin Caddesi, Toptan Apartmanı B Blok No: 17 Rize adresinde bulunan Zümrüt Rize Gazetesi ve Matbaa Tesisleri'nde yapılıyor.

Zümrüt Rize Gazetesi'nin iletişim telefonları: 0( 464 ).212.00.57 ? 214.33.44. Fax: 0( 464 ). 217.34.34

Email :
[email protected]
          
[email protected]

Zümrüt Rize Gazetesi'nin 05 Mayıs 1950 tarihli ilk sayısı

 

Mustafa Ardal sosyal yönü ağır basan bir insandı

 

Zümrüt Rize Gazetesi'nin kurucusu Mustafa Ardal ( soldan sağa 4. ) gazetenin Rize'de hizmete başladığı Eski Sümerbank'ın karşısında Kazım Karabekir Caddesinde arkadaşları ile

 

Zümrüt Rize Matbaası'nın Rize Kültür Dergisi'nin Mart 1960 tarih ve 12 sayılı nüshasında yayımlanan reklamı

 

Maziden bir kare

Faik Bakoğlu ve Gazeteci arkadaşları. Soldan sağa Muhsin Aşar, Metin İslamoğlu ve Faik Bakoğlu

 

Zümrüt Rize Gazetesi'nin ilk sahibi Mustafa Ardal ( solda ) , Gazetenin imtiyaz sahipliğini 1986 yılından bu yana yürüten Faik Bakoğlu ( sağda )

 

Zümrüt Rize Gazetesi çalışanları

Soldan sağa doğru Makine Arkasında Ömer Turgut ( Kalfa, Ali Delibalta-( Grafiker ?Tasarımcı ), Orhan Erdem ( Gazete Dağıtım ), Yıldıray Mol ( Baskı Sorumlusu - Ustabaşı )

 

Faik Bakoğlu ve elemanları

Faik BakoÄŸlu ( Zümrüt Rize Gazetesi Ä°mtiyaz Sahibi ve Rigader BaÅŸkanı )  Orhan Erdem ( Gazete Dağıtım ), Yıldıray Mol ( Baskı Sorumlusu - Ustabaşı )

 

İLGİLİ Haberi Okumak için Tıklayın

n Yeni yaşın kutlu olsun Zümrüt Rize Gazetesi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.