Sosyal Medya

GÃœNCEL

Domuz gribinden en etkili korunma yolu

Domuz gribi artık kapımıza dayandı. Peki neler yapılmalı? En etkili korunma yöntemi hangisi? Sağlık Bakanlığı açıkladı;



Domuz Gribi 5. Evrede

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), domuz gribini 1 ila 6 arasında derecelendirdiği salgın evreleri sıralamasında alarm düzeyini 4. evreden, 5. evreye çıkardı. WHO Başkanı doktor Margaret Chan Cenevre'de yapılan olağanüstü toplantıdan sonraki açıklamasında ?Alarm seviyesinin bu kadar hızlı yükseltilmesi gerekli önlemleri almaları için hükümetler, ilaç şirketleri ve iş dünyasına önemli bir uyarıdır" dedi.

Doktor Margaret Chan, tüm ülkelerin salgına hazırlık planlarını şimdi faaliyete geçirmeleri gerektiğini belirterek, bir salgında tüm insanlığın tehdit altında olacağı uyarısında bulundu.
Dünya Sağlık Örgütü'nün bu kararı, ABD'de 23 aylık bir Meksikalı çocuğun Teksas' ta bu hastalıktan ölmesini izliyor. Teksas 'ta tedavi gördüğü belirtilen bebek, Meksika dışında domuz gribinden öldüğü bilinen ilk kişi oldu.

Bu arada, Amerikan Başkanı Barack Obama, Meksika sınırının kapatılması yönündeki çağrılara karşı çıktı, virüsün çoktan ülkeye girdiği için bunun anlamsız olduğunu söyledi.

Virüsün yayılışı da sürüyor. Peru ve İsviçre virüsün görüldüğü son ülkeler oldu. Öte yandan, Hırvatistan Sağlık Bakanlığı, ülkede ilk kez şüpheli bir vakanın görüldüğünü, Osijek'te 22 yaşındaki bir kızın karantinaya alındığını, şahsın sağlık durumunun genel olarak iyi olduğunu ve Tamiflu tedavisi uygulandığını kaydetti.

WHO SALGIN ALARM SEVÄ°YELERÄ°


? Birinci Derece:
Hayvanlar arasında bulaşan ama insanlara bulaşmayan virüsler.

? Ä°kinci Derece:
Hayvanlardan insanlara bulaşan grip virüsü. Potansiyel salgın tehdidi.

? Üçüncü Derece:
Belirgin bir biçimde insandan insana geçmeyen, bazı bölgelerde ve insanlarda rastlanan grip türü.

? Dördüncü Derece:
İnsandan insan geçtiği doğrulanmış ve toplumsal düzeyde yayılabilen vakalar. Salgın riskinde belirgin bir artış.

? BeÅŸinci Derece:
En az iki ülkede görülen, insandan insana bulaşan vakalar. Güçlü ve yakın bir salgın tehlikesi uyarısı.

? Altıncı Derece:
Virüsün başka bir ülkede farklı bir bölgede ortaya çıkıp yayılması. Sürmekte olan küresel bir salgın. NTV

Domuz gribinden en etkili korunma yolu

Sağlık Bakanlığı, valiliklere gönderdiği genelgeyle, domuz gribi konusunda vatandaşların merak ettiği sorulara açıklık getirdi.

İşte o vatandaşların merak ettiği sorulara yanıtlar;

DOMUZ GRÄ°BÄ° BELÄ°RTÄ°LERÄ°:

-Yüksek ateş,
-Baş ağrısı,
-Boğaz ağrısı,
-Öksürük,
-Genel vücut ağrısı,
-Halsizlik, bitkinlik, üşüme şeklinde...

Bazı domuz gribi vakalarında kusma ve ishalin, ağır vakalarda pnömoni, solunum yetmezliği ve bazen de ölümün görülebildiğine vurgu yapıldı.

VÄ°RÃœS NASIL BULAÅžIYOR?

İnsanlar bu gribi hastalığa yakalanan domuzlardan aldı... Şu andaki salgın ise insandan insana bulaşma şeklinde görülüyor.

*İnsandan insana bulaşmasında, yakın temas, hastalığı taşıyanlarla aynı ortamı paylaşmak önemli rol oynuyor.

DOMUZ ETÄ° GÃœVENLÄ° MÄ°?

Domuz gribinin, usulüne uygun hazırlanan domuz eti veya diğer domuz ürünlerinin yenmesiyle bulaştığına ilişkin bulgunun olmadığı ve virüsün, 70 derece ısıtılınca öldüğü bildirildi.

VÄ°RÃœSTEN KORUNMA YOLLARI

Genel olarak kişisel temizlik önlemlerinin alınması, kalabalık ve havasız ortamlardan mümkün olduğunca kaçınılması, zorunlu haller dışında salgının yaşandığı bölgelere olan seyahatlerin ertelenmesi gerektiği bildirildi.

EN ETKİLİ ÖNLEM: EL YIKAMA

En etkili önlem sık sık ''ellerin yıkanması..." Bunun dışında ,  öksürürken ya da hapşırırken ağız ve burnun tek kullanımlık mendil ile kapatılması ve mendilin atılması, elin sabunlanması önemli.

Hasta kişilerle temastan mümkün olduğunca kaçınılması gerekiyor. Bol sıvı tüketmek ve iyi beslenmekte hastalığa yakalanmama açısından önemli.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.