Sosyal Medya

SÄ°VÄ°LTOPLUM

ErdoÄŸan Ulusa Seslendi

Erdoğan, ulusa seslenişte çok önemli mesajlar verdi.



Başbakan Erdoğan Azerbaycan Hükümeti'ne ve halkına zarar verecek bir girişimin içinde olması mümkün olmadığını söyledi. Erdoğan, Ermenistan'la olan ilişkilerle ilgili olarakta normalleşme sürecinin her iki taraf için de olumlu katkılarının olacağını kaydetti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin, ''şu anda dünyadaki kriz şartlarını mukayeseli olarak mümkün olan en alt seviyede yaşadığını'' bildirdi.

Erdoğan, ''Ulusa Sesleniş'' konuşmasında, vatandaşların evlerine televizyon aracılığı ile misafir olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

''ÖNEMLİ KÜRESEL AKTÖR''
Seçimlerden hemen sonra, tekrar yoğun bir diplomasi trafiği içine girildiğini,

bu hareketliliğin, Türkiye'nin son yıllarda yakaladığı diplomatik dinamizmin hem gereği hem de sonucu olduğuna işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Hükümetimizin bu dönemde uluslararası camiada yürüttüğü dinamik diplomatik çalışmalar Türkiye'yi önemli bir küresel aktör haline getirmiştir'' diye konuştu.

''DIŞ POLİTİKA AÇILIMLARI''
Demokrasisiyle, istikrarıyla, zengin tarihi tecrübesiyle, büyük ekonomik ve askeri gücüyle Türkiye'nin kendine yakışan ağırlığı her uluslararası zeminde layıkıyla taşımaya devam edeceğini vurgulayan Başbakan Erdoğan, bunun devam edeceğini söyledi.

Bu çerçevede Nisan ayının Türkiye'nin dış politika takviminde son derece yararlı açılımların gerçekleştiği bir ay olarak hatırlanacağını söylemek istediğini dile getiren Başbakan Erdoğan, 2007 yılında Türkiye'nin öncülüğünde başlatılan Afganistan-Pakistan-Türkiye üçlü zirvesinin üçüncüsünün, Nisan ayı başında Ankara'da gerçekleştirildiğini anımsattı.

Üç ülke cumhurbaşkanını bir araya getiren zirvede, Türkiye, Afganistan ve Pakistan'ın tarih boyunca dostluk ve kardeşlik temelinde devam eden ilişkilerini daha da güçlendirmek adına önemli kararlar alındığını belirten Erdoğan, üç ülkenin, başta terörizm olmak üzere bölgede barış ve istikrarı tehdit eden her türlü problemin çözümünde daha yakın bir işbirliği geliştirmeleri için mutabakat sağlandığını bildirdi.

TÃœRKÄ°YE EKONOMÄ°SÄ°
Türkiye'nin ekonomik gidişatına ilişkin bazı bilgileri de paylaşmak istediğini dile getiren Erdoğan, ''Şundan her insanımız emin olmalıdır ki Türkiye şu anda dünyada yaşanan kriz şartlarını mukayeseli olarak mümkün olan en alt seviyede yaşamaktadır'' dedi.

ERDO?AN'IN AZERBAYCAN MESAJI
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Türkiye Cumhuriyeti'nin; Azerbaycan'a, Azerbaycan Hükümeti'ne ve halkına zarar verecek bir girişimin içinde olması mümkün değildir. Aksine Türkiye, bulunduğu her uluslararası zeminde Azerbaycan'ın hak ve menfaatlerini kendi hak ve menfaatlerinden asla ayrı tutmamış ve bütün imkanlarıyla savunmuştur'' dedi.

Başbakan Erdoğan, Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabaların, bölgede barışın tesisi, çatışmaların yol açtığı ortak zararların giderilmesi, bölgede güven ve istikrarın tesisini amaçlayan gayretler olduğunu vurguladı.

Erdoğan, televizyonlarda yayımlanan ''Ulusa Sesleniş'' programında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin sadece Nisan ayı içinde yaşadığı uluslararası harekete şahitlik etmenin bile ülkenin nereden nereye geldiğini açık seçik ortaya koyduğunu söyledi.

OBAMA'NIN TÃœRKÄ°YE ZÄ°YARETÄ°
Aynı günlerde dünya kamuoyunun merakla izlediği Amerika Birleşik Devletleri'nin yeni Başkanı Barack Hüseyin Obama'nın da Türkiye'ye bir ziyarette bulunduğunu anımsatan Başbakan Erdoğan, ''Bu ziyaret vesilesiyle Türkiye bir kere daha dünyanın gözlerini çevirdiği bir ilgi merkezi haline geldi'' dedi.

Erdoğan, şöyle konuştu:
''Ülkemizde bulunduğu süre içinde bu beklentileri doğrulayan barışçı ve uzlaşmadan yana mesajlarıyla hem milletimizde, hem dünyada olumlu izlenimler bıraktı.

Gerek Sayın Cumhurbaşkanımızla yaptığı görüşmede, gerek TBMM'de yaptığı konuşmada, gerekse benimle bir aradayken son derece yapıcı değerlendirmelerde bulundu.

Biz de bu değerlendirmelerden hareketle, dünyanın, barışa savaşlardan, dostluklara düşmanlıklardan daha çok değer veren bir dünya olması gerektiğini, Türkiye olarak, bu süreci bütün gücümüzle destekleyeceğimizi bir kere daha teyit ettik. Ancak Türkiye'nin gösterdiği bu hassasiyetin iyi algılanmadığına da zaman zaman şahit oluyoruz.

1915 olaylarıyla ilgili açıklamalar gerçeği yansıtmayan kabul edilemez bir tarih yorumuydu. Zira açıklama metni, olayların bir bölümünü tek yanlı ve ağır bir yorumla değerlendiren mahiyette kaleme alınmıştı.

Tarihe ve tarihçilere bırakılması gereken böyle hassas bir konunun, sürekli politik malzeme olarak kullanılması, her yıl lobilerin istismar meselesi haline getirilmesi, halklar ve ülkeler arasındaki ilişkilerin normalleşmesini de engelliyor.

Türkiye olarak, 1915'te yaşanmış olayların tarihçiler tarafından bütün boyutlarıyla incelenmesi ve gerçeğin açığa çıkarılması için her zaman samimi gayret içinde olduk.''

Ortak tarih komisyonu kurulması gibi iyi niyetli önerilerin karşılık bulmadığına işaret eden Başbakan Erdoğan, ''Her zaman geçmişe takılıp kalmak yerine, geleceğe odaklanmamız gerektiğini vurguladık. Siyasetçilerin görevi, 'geçmişi ön yargılarla yargılamak değil, geleceği barış üzerine kurmaktır' dedik. Bugün de aynı şeyi bir kere daha söylüyoruz'' dedi.

ERMENÄ°STAN Ä°LE Ä°LÄ°ÅžKÄ°LER
Lübnan Cumhurbaşkanı'nı, Finlandiya Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı'nı da Türkiye'de ağırlama onurunu yaşadıklarını anlatan Başbakan Erdoğan, şöyle konuştu:

''Bildiğiniz gibi Nisan ayında diplomasi gündemimizin önemli bir maddesi de Ermenistan'la sürdürdüğümüz ve iki ülke arasındaki ilişkileri normalleştirmeye dönük bazı temaslar oldu.

Maalesef bu süreçte Türkiye'nin bölge barışını hakim kılmak adına giriştiği bu çabaları yanlış değerlendirerek, Türkiye ile kardeş Azerbaycan halkı arasındaki muhabbeti zedelemeye dönük bazı girişimler oldu.

Türkiye, tarihi boyunca olduğu gibi hükümetimiz döneminde de Azerbaycan'a daima kardeşlik hukukunun gereklerine uygun bir yakınlık içinde olmuştur.

Türkiye Cumhuriyeti'nin Azerbaycan'a, Azerbaycan Hükümeti'ne ve halkına zarar verecek bir girişimin içinde olması mümkün değildir. Aksine Türkiye, bulunduğu her uluslararası zeminde Azerbaycan'ın hak ve menfaatlerini kendi hak ve menfaatlerinden asla ayrı tutmamış ve bütün imkanlarıyla savunmuştur.

Türkiye ile Ermenistan ilişkilerinin normalleştirilmesi yönündeki çabalar, bölgede barışın tesisi, çatışmaların yol açtığı ortak zararların giderilmesi yolundaki gayretlerdir. Bölgede güven ve istikrarın tesisini amaçlayan gayretlerdir. Bundan hiç kimsenin, en başta da Azeri kardeşlerimizin şüphesi olmaması gerekir.

Bu görüşlerimi yine bu hafta içinde misafir ettiğimiz Azerbaycan Savunma Bakanı Sayın Sefer Abiyev'e de bütün açıklığıyla ifade ettim.''

ERDO?AN'IN 1 MAYIS MESAJI
Yarının 1 Mayıs olduğunu ifade eden Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle tamamladı:

''Biliyorsunuz geçen yıl Emek ve Dayanışma Günü olarak ilan ettiğimiz 1 Mayıs'ın, aynı zamanda resmi tatil olmasını öngören hükümet tasarısı da Meclisimizce kabul edildi ve Cumhurbaşkanımız tarafından da onandı. Başta işçi, memur ve emekçi kardeşlerim olmak üzere, bütün milletimizin Emek ve Dayanışma Günü'nü kutluyorum.

Allah Türkiye'nin yolunu ve bahtını açık etsin. Kardeşlik, barış duygularıyla sözlerime son veriyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.