Sosyal Medya

EKONOMÄ°

HEMŞİN'DE ORGANİK ÇAY ÜRETİLECEK

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Hemşin'de bu yıl başlayacak faaliyetle, kurum olarak ilk defa organik çay üreteceklerini söyledi.



Çaykur genel Müdürü Ekrem Yüce, Çaykur olarak yeşil çay üretiminden sonra bu yıl Hemşin ilçesinde organik çay üretimine başlayacaklarını belirterek, ''2008 yılında inşaatına başladığımız organik çay fabrikası tamamlandı. Günde 100 ton kapasiteli fabrikada sezon başlangıcı ile işlem yapmayı planlıyoruz. Böylece ÇAYKUR olarak ilk defa organik çay üreteceğiz'' dedi.

Organik çay fabrikasının bulunduğu Hemşin bölgesini organik tarım havzası ilan ettiklerini, bölgedeki üreticilerden yüzde 70'in üzerindeki bölümüyle organik tarım için sözleşme imzaladıklarını bildiren Yüce, ''Bu bölgede 3 yıldan bu yana yaş çay, organik olarak üretiliyor. Fabrikamızda ilk aşamada yüzde 25 organik, yüzde 75 konvansiyonel üretim yapacağız. Ürünün gelişim seyrine göre organik üretimi artırarak, bir süre sonra tamamen organik üretime geçeceğiz'' diye konuştu.

YAŞ ÇAY SEZONU 10 MAYIS'TA AÇILACAK
Genel Müdür Ekrem Yüce, iklim şartlarının bugünkü durumunun, bu yıl yaş çay sezonunun ancak 10 Mayıs'tan sonra açılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Yüce, geçtiğimiz yıl yaş çay kampanyasında 600 bin ton civarında yaş çay almayı planladıklarını, ancak daha sonra iklim şartlarının farklı olması sonucunda sezon sonunda 650 bin ton civarında alım yaptıklarını belirtti.

Bu yıl da 600 bin ton civarında alım yapmayı planladıklarını dile getiren Yüce, ancak iklim şartları ve yaş çayın gelişim durumuna göre bunun artabileceğini kaydetti.

Çaykur'a ait 47 fabrikada bakım onarım çalışmalarının büyük ölçüde tamamlandığını ifade eden Yüce, ''Fabrikalarımız kampanyaya yüzde 99 hazır. Şu anda son hazırlıklar yapılıyor. İklim şartlarının bugünkü durumu, bu yıl yaş çay sezonunun ancak 10 Mayıs'tan sonra açılabileceğini gösteriyor'' dedi.

GeçtiÄŸimiz yıl iklim ÅŸartları nedeniyle yaÅŸ çayın bütün bölgelerde aynı anda erken olarak hasat olgunluÄŸuna geldiÄŸini, bunun sonucu olarak da fabrikalarda yoÄŸunluk yaÅŸandığını belirten Yüce, ''Bu yıl, ÅŸu ana kadarki iklim ÅŸartları, yaÅŸ çay hasadı için olaÄŸan iklim ÅŸartlarına dönüleceÄŸini gösteriyor. Bu da önce Artvin bölgesinde, daha sonra da sahil, ardından yüksek bölgelerde yaÅŸ çayın hasat olgunluÄŸuna gelmesi anlamına geliyor. Böylece sezon başında fabrikalarımızda yoÄŸunluk yaÅŸanmamış olacak'' diye konuÅŸtu.

Ekrem Yüce, geçtiğimiz yıl ürünün mümkün olduğunca nitelikli olmasına özen gösterildiğini, bu yıl da bu gayretin artarak devam edeceğine inandığını dile getirerek, şunları söyledi:
''Sektörün geleceğini zedelememe, daha uzun yıllar hizmet verme adına kalite konusunda ciddi çalışmalarımız olacak. Çünkü kaliteye önem vermez, önemsemez, gerekli titizliği göstermezsek, kendi ellerimizle bindiğimiz dalı zedelemiş oluruz. Kalitenin ilk ayağı hammadde, yani yaş çay yaprağıdır. Nitelikli ürün elde edilebilmesine gayret gösterilmesi gerekir. Burada müstahsile büyük görev düşüyor. Eğer hasat nitelikli olmazsa, nitelikli çay elde edemeyiz. Bu nedenle nitelikli hasadı elde etmemiz lazım.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.