Sosyal Medya

GÃœNCEL

Zeki Müren şarkılarının yazarı ıssız bir hayat yaşıyor

Anar Ömrümce Gönül, Unut Beni, Hayal Dolu Bir Gençlik gibi eserlerin söz yazarı ve güfte sahibi



Anar Ömrümce Gönül, Unut Beni, Hayal Dolu Bir Gençlik" gibi eserlerin söz yazarı ve güfte sahibi Ahmet Kaçar, Görele'deki Sağlık Köyü'nde evinde 'ıssız bir hayat' sürüyor.

Türk Sanat Müziği'nin unutulmaz eserleri arasında yer alan Anar Ömrümce Gönül, Unut Beni, Hayal Dolu Bir Gençlik" gibi eserlerin söz yazarı ve güfte sahibi Ahmet Kaçar Giresun'un Görele ilçesinin Sağlık köyünde etrafı çiçekler ile süslenmiş olan evinde yalnız kalıyor. 1926 doğumlu olan, bu sene 83 yaşını süren Kaçar yılarca biri matbaacı diğeri fotoğrafçı iki yakın dostu dışında çoğu zaman şehri de insanları da görmeden bir hayat geçiriyor.

 

Kaçar'ın TRT repertuarına girmiş 30'dan fazla eseri var. Çalışmalarını yalnız yaşadığı evinde sürdürüyor. Fakat eserleri arasında Zeki Müren tarafından da okunan Anar Ömrümce Gönül, Unut Beni, Hayal Dolu Bir Gençlik" gibi eserleri en çok öne çıkanları. Giresun Üniversitesi yakın zamanda Kaçar'la ilgili bir tez çalışması başlatacak.

 

Kaçar, babası çalışmak için gittiği Samsun'dan geri dönmeyince 1953 yılında liseyi bırakarak tapu sicil memurluğuna başlamış, 1984'te ise emekliye ayrılmış. Göreleli bestekâr ve koro şefi, Çetin Temel'in Görele'de bulunduğu 1953 yılında Ahmet Kaçar'dan bir şiir almasıyla, Kaçar'ın ilk şiiri Kemal Gürses'in tarafından Acemkürdi makamında bestelenmiş. "Hayat Dolu Bir Gerçek" isimli şarkısını o dönemin ünlü sanatçılarından Perihan Altındağ Sözer'in okumasıyla tanınımış, bir çok besteci Kaçar'a mektup göndererek güfte istemiş. Kaçar'ın duygusal şiirlerinin yanında ustaca taşlama ve hiciv şiirleri de bulunuyor.

 

Kaçar'ı "Yolun Sonu Görünüyor, Halil İbrahim" gibi unutulmaz türkülerin yazarı bir başka Karadenizli Dursun Ali Akınet, Engin Candan gibi bazı müzik adamları ile birlikte ziyaret etti. Evinin kapılarını ziyaretçilere açan Kaçar, eserlerinin de okunduğu bir ziyaret yaşadı, son çalışmalarını ve anılarını konukları ile paylaştı.

 

Eserlerine ve geçmişine ait çok fazla söz söylemekten kaçınan Kaçar, 'Unut beni' isimli eserini Zeki Müren'den dinlediğinde kendi eseri olmasına rağmen tanıyamadığını, adeta ayakların yerde kesildiğini aktardı. Eserlerinden kayda değer bir telif hakkı almadığını, Zeki Müren'in de kendisine yardımcı olamadığını dile getiren Kaçar, "Aslında o da garibandı." diye konuştu.

 

'Anar ömrümce gönül' adlı artık unutulmazlar arasına giren eserinde "Anar ömrümce gönül giden sevgilileri/ Bilmez biçare kalpler giden dönmez ki geri/ Gözüm yollarda kaldı bunca yıllardan beri/ Bilmez biçare kalpler giden dönmez ki geri" diyen Kaçar, kendisine sorulan sorulara da "Biz geldik söyleyeceğimizi söyledik artık yeni gelenler söylesin" diye de ekledi. Kaçar'ın hiciv biçimindeki bir şiiri ise şöyle: "Bilmez damdaki kemancı mehterin vurduğu marşı/Susar en coşkun yerinde gösterisi esse yapar/ Öyle hassas bir milletiz ki güzel sanatlara karşı/ Körlerimiz renkli resim sağırlarımız beste yapar.

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.