Sosyal Medya

Sağlık

Karadeniz Ve Kanserin çirkin yüzünün ortaya çıkışı

Araştırmada bölgede erkek nüfusun yarısının, kadınların ise yüzde 20`sinin sıklıkla sigara içtiği, diğer kesimin ise aralıklı olarak sigara kullandığını ortaya çıkardı.



Çernobil Nükleer Santral faciasının 23. yıldönümünde, kanserden 4 yıl önce hayatını kaybeden ünlü sanatçı Kazım Koyuncu`nun ailesinden acı haykırış:

 ?Yeter artık. Köyde gencecik çocukları Çernobil kanseri yüzünden topraÄŸa veriyoruz. Kanseri, Çernobil`den sonra tanıdık?

 

Artvin`in Hopa ilçesi Kemalpaşa beldesine bağlı Çamurlu köyünde son 4 ayda 6 kişi kanserden hayatını kaybederken, köylüler Çernobil Faciası`nın en fazla kendi köylerini etkilediğini söylüyor.

 

8 Şubat 2009?da kanserden yaşamını yitiren Gazeteci Sibel Kalaycı?nın köylüleri de aynı hastalıkla boğuşuyor.

 

Sibel Öldü, Köyü De Ölüyor

 

Kanser hastalığıyla 7 yıl süren mücadelesini kaybeden ve yazdığı kitaplarla kanserle mücadelenin gülen yüzü olarak tanınan gazeteci Sibel Kalaycı`nın Trabzon`daki köyünde Çernobil`deki patlamanın ardından kanser vakalarında yaşanan artış dikkat çekiyor.

Çernobil Değil Sigara Öldürüyor
Araştırmada bölgede erkek nüfusun yarısının, kadınların ise yüzde 20`sinin sıklıkla sigara içtiği, diğer kesimin ise aralıklı olarak sigara kullandığını ortaya çıkardı.

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ile Yavuz Selim Kemik Hastanesi Uzmanları Prof. Dr. Gamze Çan, Prof. Dr. Haşim Çakırbay, Doç. Dr. Murat Topbaş, Yrd. Doç. Dr. Murat Karkucak ve Yrd. Doç. Dr. Erhan Çapkın tarafından gerçekleştirilen araştırma, Doğu Karadeniz Bölgesi`nin sigara profilini çıkardı. Araştırmaya göre, bölgede erkekler arasında sigara içme sıklığı yüzde 53.2, kadınlar arasında ise yüzde 20.4 olarak tespit edildi.

 

Kadınlarda sigara içiciliği 20-29 yaş arasında yoğunlaşırken, erkeklerde ise 30-39 yaş grubunda yüksek bulundu. Kadınlarda yüksek okul mezunları daha çok sigara içerken, erkeklerde lise mezunları sık sigara içicisi olarak belirlendi. Araştırmanın en ilginç detayı ise kadınlarda memur ve emekliler `sigara tiryakisi` olurken, erkeklerde `işsizler ve emekli` kesimin sigara içtiği ortaya çıktı. Sigara tiryakilerini kadınlarda bekar, erkeklerde evli olanların teşkil ettiği vurgulandı.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.