Sağlık
KANSERİN TEK SORUMLUSU: ÇERNOBİL
Karadeniz'de artan kanser vakalarıyla ilgili genel görüş, Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da meydana gelen patlama...
GÖKMEN ŞAHİN
Kanser hastalığıyla 7 yıl süren mücadelesini kaybeden ve yazdığı kitaplarla kanserle mücadelenin gülen yüzü olarak tanınan gazeteci Sibel Kalaycı'nın Trabzon'daki köyünde Çernobil'deki patlamanın ardından kanser vakalarında yaşanan artış dikkat çekiyor.
Ukrayna'nın Kiev kentindeki Çernobil Nükleer Santrali'nde 26 Nisan 1986'da meydana gelen patlamanın ardından reaktörün içindeki radyasyonun büyük kısmı çevreye yayılmış ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu yakın ülkeler bu durumdan etkilenmişti. Patlamanın ardından yapılan incelemelerde Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında ve Trakya'da radyoaktif bulutların etkisiyle radyasyon düzeyinde belirgin bir yükselme görüldüğü tespit edilmişti.
Çernobil'deki patlamanın ardından Karadeniz Bölgesi'ndeki kanser vakalarında artış yaşandığı yönünde çeşitli açıklamalarda bulunulmuş ve bu iddialar yapılan istatistiki çalışmalarla da desteklenmişti.
ÇERNOBİL-KANSER İLİŞKİSİ HALA TARTIŞILIYOR
Çernobil felaketinin 23. yılında da patlama ve kanser arasında ilişkiyle ilgili tartışmalar devam ederken Karadeniz Bölgesi'nde sanatçı Kazım Koyuncu ve gazeteci Sibel Kalaycı'nın genç yaşta bu hastalıktan hayatlarını kaybetmesiyle iddialar yeniden gündeme geldi.
Genç yaşta yakalandığı kanser hastalığıyla 7 yıl süren mücadelesini 8 Şubat 2009 tarihinde kaybeden ve yaşamının son anına kadar gösterdiği mücadeleyle 'kanserle mücadelenin gülen yüzü' olarak tanınan gazeteci Sibel Kalaycı'nın köyünde de 1986 yılından sonra kanser hastalığından hayatını kaybedenlerin sayısında belirgin bir artış yaşandı.
Sibel Kalaycı'nın amcası İbrahim Kalaycı, Çernobil'deki patlamanın ardından İncesu köyünde kanserden hayatını kaybedenlerin sayısında artış yaşandığını söyledi.
"Eskiden böyle bir hastalığı bilmiyorduk" diyen İbrahim Kalaycı, "Çernobil'den sonra bu kanser olayları olmaya başladı. Ondan dan önce böyle bir şey bilmiyorduk. Eskiden verem vardı. Korkulan hastalık oydu. Bizim köyde Çernobil'den sonra çok sayıda kişi kanserden hayatını kaybetti. Geçenlerde bir komşumuz yine bu hastalıktan hayatını kaybetti. Şu anda da köyümüzde kanser hastalığına yakalanan kişiler var" dedi.
Bölgedeki kanser vakalarında yaşanan artışta Çernobil'den çok sigaranın etkili olduğu şeklindeki görüşe katılmadığını belirten İbrahim Kalaycı, "Sigara elbette ki zararlı. Kimse faydalıdır diyemez. Ama bu sigarayı eskiden de atalarımız, dedelerimiz içerdi. Onlar niye kanser olmadı. Demek ki bu kanser olaylarında Çernobil'deki patlama daha etkili oldu. İşte örnekleri gözümüzün önünde. Bunların hepsi Çernobil'den sonra hayatını kaybetti. Yakın köylerde de bu tür vakalar var ve onlar da Çernobil'den sonra artış gösterdi" diye konuştu.
Çok sayıdaki yakınını kanserden kaybettiğini ve tedirgin olduklarını dile getiren İbrahim Kalaycı, şunları söyledi: "Benim amcam, dedem, yeğenlerim gitti bu hastalıktan. Biz de tedirginiz. Bir sabah kalktığımızda bana 'Kansersin, haydi bakalım tedaviye' diyecekler."
Sibel Kalaycı'nın amcasının oğlu Berkant Kalaycı da köylerinde genç yaştaki insanların kansere yakalandığını ve bu durumun kendilerini korkuttuğunu kaydetti.
Berkant Kalaycı, "Çernobil'in ardından kanser vakalarında artış meydana geldi. Şu anda da köyümüzde kanser tedavisi gören insanlar var. Görülen o ki bu durum bundan sonra da devam edecek" dedi.
Henüz yorum yapılmamış.