Sosyal Medya

Sağlık

Damar hastalıkları kanserden tehlikeli

Rize Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Arif Yılmaz, kalp ve damar hastalıklarından meydana gelen ölümlerin kanserden bile daha fazla görüldüğünü söyledi.



Prof. Dr. Yılmaz, yaptığı açıklamada, toplumların refah seviyeleri yükseldikçe obezitenin ortaya çıktığını, bunun da kalp ve damar hastalıklarıyla direkt ilgili bir faktör olduğunu belirtti.
     Toplum zayıf olunca kalp ve damar hastalığının oluÅŸma riskinin azaldığına, kilo artınca kalp ve damar hastalıklarının da arttığına dikkati çeken Yılmaz, ''YaÅŸlandıkça damar sertliÄŸi de artıyor. Yani yaÅŸam süresi uzadıkça bu hastalık da artar. Ortalama yaÅŸam süresinin uzaması nedeniyle kalp damar hastalıkları daha fazla görülüyor. Sigara da bu hastalıkta önemli bir faktör'' dedi.
     Yılmaz, son dönemlerin en önemli hastalıklarının başında kalp ve damar hastalıklarının geldiÄŸini, kalp ve damar hastalıklarından meydana gelen ölümlerin hem Türkiye hem de dünya genelinde kanserden bile fazla görüldüğünü vurguladı.
    
     -''MANGALDA PİŞİRÄ°LEN ET, BÄ°R AYLIK ET Ä°HTÄ°YACINI KARÅžILAR''-
    
     Prof. Dr. Yılmaz, kalp ve damar hastalıklarının Türkiye'de özellikle DoÄŸu Karadeniz'de diÄŸer bölgelere göre daha fazla görüldüğüne dikkati çekti.
     Bunda beslenme alışkanlığının önemli rol oynadığını ifade eden Yılmaz, ÅŸunları söyledi:
     ''Bölgemizde hayvansal gıdalar çok seviliyor. Katı yaÄŸlar tercih ediliyor. Mesela etin mangalda piÅŸirilmesi son derece zararlı. Mangalda piÅŸirilen et, neredeyse insanın bir aylık et ihtiyacını karşılar. Tabii genetik nedenler ve hareketsiz yaÅŸam da hastalığın görülmesinde son derece etkili oluyor. Bölgemizde araç çok fazla kullanılıyor. Yürünecek mesafeler bile otomobille gidiliyor. Bu da insanı hareketsiz bir yaÅŸama sevk ediyor.''
     Yılmaz, kalp ve damar hastalıklarına yakalanmamak için düzenli spor yapılması ve bitkisel yaÄŸlarla hazırlanan sebze yemeklerinin tercih edilmesi gerektiÄŸini kaydetti.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.