Sosyal Medya

BÖLGEHABER

HES'çilere kötü haber

RİZE - Rize İdare Mahkemesi, Çayeli ilçesinin Senoz Vadisi'nde yapılacak HES projelerinin iptaline karar verdi.



Çayeli Senoz Yöresi Derneği Sözcüsü Avukat Münir Yazıcı, yaptığı yazılı açıklamada, ilçedeki Senoz Vadisi'nde yapımı süren Uzundere I Regülatörü ve HES projesinde Çevre ve Orman Bakanlığı'nca verilen ''ÇED gerekli değildir'' kararının iptali ve yürütmenin durdurulması istemiyle Rize İdare Mahkemesi'ne daha önce dava açtıklarını belirtti.
Açtıkları dava kapsamında bir süre önce Rize İdare Mahkemesi'nin ''ÇED gerekli değildir'' raporu için yürütmenin durdurulması kararı verdiğini anımsatan Yazıcı, şunları kaydetti:
YANLIÅž YAKLAÅžIM
''Mahkeme, daha sonraki incelemesi sonucunda oy birliği ile projenin iptaline karar vermiştir. Böylece HES'lerin iptali için başlatmış olduğumuz hukuk mücadelesinin ilk adımını kazanmış olduk. Bilirkişi raporunda, Senoz Vadisi'ni oluşturan Uzundere ve İncesu derelerinin oluşturduğu Çayeli Deresi üzerinde birden fazla hidroelektrik santrali kurulmasının planlandığını, bu santrallerin ayrı ayrı değerlendirilmesinin ve çevreye olumsuz etkilerinin az olduğunu söylemenin yanlış bir yaklaşım olacağı kaydedildi.
KARAR YANLIÅž
Raporda her iki dereden bırakılacağı belirtilen 150 litre/saniye suyun eko sistemin devamına yetmeyeceği ve Çevre ve Orman Bakanlığı'nın orman konusunda yatırımcıların verdiği taahhütleri yeterince denetlemediği belirtildi. Sonuçta mahkeme, söz konusu projeye ait 'ÇED gerekli değildir' kararının yanlış olduğu gerekçesiyle projenin iptaline karar verdi.''

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.