Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Zigana'da ikinci tünel çalışması

Doğu Anadolu Bölgesi'ni Karadeniz'e bağlayan en önemli geçitlerden birisi olan 1795 metre rakımındaki Zigana Tüneli'ne aynı bölgede alternatif bir tünel çalışması yapılıyor.



 

Gümüşhane Ãœniversitesi Mühendislik Fakültesi Jeoloji Bölüm BaÅŸkan yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Raif Kandemir, Avrupa BirliÄŸi Ofisi Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Atakan Aksoy ve Ä°l Özel Ä°daresi Genel SekreterliÄŸi'nde Ä°nÅŸaat Mühendisi olarak görev yapan Mustafa Karslı'nın yeni tünelle ilgili çalışmaları devam ediyor.

Konuyla ilgili olarak İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan öğretim görevlileri, kalkınan Türkiye'de sınırlı ekonomik olanakların etkin değerlendirilmesi için, ulaştırma sektörüne yapılacak yatırımların çok yönlü fayda-maliyet analizlerine dayandırılması, trafik talebinin yanı sıra sosyal-ekonomik kalkınma potansiyelini geliştirecek biçimde planlanması gerektiğinin altını çizdiler.

İran-Trabzon transit karayolunun önemli bölümünü oluşturan ve 1987 yılında dönemin Başbakanı Turgut Özal tarafından hizmete açılan Zigana Tüneli'nin Trabzon ve Gümüşhane illerini birbirine bağlayan, 1702 metre uzunluğunda olduğunu söyleyen öğretim görevlileri tünelin trafiğe açıldığından bu yana ülkeye önemli hizmetler ettiğini ve halen bu görevini sürdürdüğünü ifade ettiler.

DÃœNYADA 10 Ä°LA 25 KÄ°LOMETRE ARASINDA SAYISIZ KARAYOLU TÃœNELÄ° VAR

Hazırladıkları çalışma ile yapılacak yeni tünelin 12,3 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten öğretim görevlileri, Japonya'da, çoğu Avrupa ülkesinde, Rusya'da ve Afrika'da 10 kilometre ile 57 kilometre arasında değişen uzunluklarda demiryolu tünelleri inşa edildiğini, ayrıca Japonya'da, Çin'de, Avrupa ülkelerinde, 10 kilometre ile 25 kilometre arasındaki uzunluklarda da karayolu tünelleri yer aldığını belirterek, "Zigana Tüneli'nin mevcut kot durumunun coğrafi anlamda değerlendirilmesi ve tünele kadar
ulaşan kesimlerdeki yol boyuna eğim durumları dikkate alındığında, özellikle, yolcu ve yük taşımacılığı için, işletme maliyetlerinin olumsuz olarak etkilendiği görülmektedir.

Boyuna eğimlerin yüksek oluşu ve düşük hızlar nedeniyle, yakıt tüketimi artmakta, kamyon ve otobüs gibi büyük taşıtlarda konunun daha belirgin olduğu dikkati çekmektedir. Yol kaplamasının, donma çözülme döngüleri dolayısıyla daha fazla bakım ve rehabilitasyon giderleri gerektirdiği bilinmekte, sis problemi de belirgin olarak kendini
hissettirmektedir. Daha düşük kotlarda tasarlanmış yeni bir karayolu tünelinin düşünülmesi gerekliliği ortadadır" diye konuştular.

BÖLGENİN MADEN POTANSİYELİ VE Dİ?ER KAYNAKLARIN TRABZON LİMANI'NA
AKTARILMASINDA PLANLANAN TÜNEL ÇOK ÖNEMLİ BİR FAKTÖR

Yeni planlanan tünelin güzergahı ve giriş-çıkış noktaları konusundaki belirlemelerde bahsedilen parametrelerin dikkate alındığını ifade eden öğretim görevlileri, açıklamalarını şöyle sürdürdüler:

"Önerilen tünelin bir ucunun Zigana Dağları'nın Kuzeye bakan yüzünde mevcut karayolu güzergahı üzerinde bulunan Karahava yol ayrımında 1300-1250 metre kotları arasında, diğer ucunun ise Zigana Dağları'nın Güneye bakan yamaçlarında yine mevcut karayolu üzerindeki Köstere köyü yol ayrımına yakın 1300-1250 metre kotları arasında olabilirliği düşünülmektedir. Düşünülen tünelin yaklaşık doğrultusu K75D olmaktadır. Planlanan tünelin güzergahı düşünüldüğünde, özellikle, mevcut yol güzergahı üzerinde bağlanması,
yeni bir yol yapılmayacak olması önemli bir albeni olmaktadır.

 Sürdürülebilir bir turizm açısından da bakıldığında, yapılacak olan yeni tünel ve eski güzergah bütünüyle turizm amaçlı kullanılabilecektir. Bölgenin maden potansiyeli, organik tarım çalışmaları ve diÄŸer kaynaklarının Trabzon Limanı'na aktarılması da ayrıca önem taşımaktadır. Yörede yer alan kayaçlar tünel açılabilirliÄŸi açısından çok problemli kayaçlar olmayıp, güncel teknoloji ile aşılabilecek problemler doÄŸuracaktır."

 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.