Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Rize'nin Hala Bir Kanser Araştırma Merkezi Yok!..

Kanser, En Önemli Sağlık Sorunu Olmaya Devam Ediyor? Bölgemizdeki Kanser Olayları ve Ölümlerindeki Artış, Çeşitli Araştırma ve Tartışmalara Neden Olurken



Bölgemizdeki Kanser Olayları ve Ölümlerindeki Artış, Çeşitli Araştırma ve Tartışmalara Neden Olurken; Rize?de Kurulması Planlanan ?Kanser Araştırma ve Tedavi Merkezi? Sadece Tartışmada Kaldı

 


(Haber Merkezi)- Özellikle 1986?daki Çernobil nükleer kazasının ardından çeşitli tartışmalarla gündeme gelen kanser olaylar ve kanserden ölümlerdeki artış, günümüzde hala güncelliğini koruyor.

 

Tartışmaların odağında bulunan ve çeşitli araştırma ve çalışmalarla ?kanser? olaylarının değerlendirildiği Rize?de bu güne kadar bir ?Kanser Araştırma ve Tedavi Merkezi? kurulmaması dikkat çekmeye devam ediyor.

 

Tartışmaların gündeme geldiği her dönemde gündeme getirilen merkez için bu güne kadar herhangi bir çalışma yapılmamış olması ise diğer bir dikkat çekici nokta.

 

Öte yandan bu tartışmalar devam ederken, Rize İl Sağlık Müdürlüğü, kanserin günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini koruduğunu bildirdi.

 

Rize Sağlık Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada, halk sağlığı açısından kanserin en çok ölümle sonuçlanan hastalık olduğu, sebebi bilinen ölümler sıralamasında ise kalp damar hastalıklarından sonra ikinci sırada yer aldığı belirtildi.

 

Öldürücü olması, bıraktığı sakatlıklar ve tedavideki yüksek maliyetler nedeniyle kanserin, ülke ekonomisi ve iş gücünde çok ağır kayıplara neden olduğu ifade edilen açıklamada, şöyle denildi: ''Bu özellikleriyle kanser, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Kanserle mücadelede en etkili yöntemlerin başında kanser konusunda toplumun farkındalığının sağlanması ve toplum bilincinin geliştirilmesi gelmektedir. Günümüzde özellikle bu hedefe yönelik kanser eylem planları yapılmakta, tütün kontrolü, dengeli beslenme, fizik aktivite ve korunma odaklı kanser mücadele stratejileri oluşturulmaktadır.''

 

Kansere sigara, alkol, iyonize radyasyon ile fazla kilo alınması gibi etkenlerin neden olabildiği bildirilen açıklamada, pek çok kanser türünün iyice gelişmeden ya da ağrıya sebebiyet vermeden önce herhangi bir belirti göstermediği vurgulandı.

Geçmeyen ağrılar, olağan dışı kanama ya da akıntı, vücudun herhangi bir yerinde kalınlaşma ya da yumrulaşma, yutkunma ya da hazım zorluğu gibi durumların kanser belirtisi olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, şunlar kaydedildi : ''İlimizde Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığının projeleri gereği ?Meme Kanseri Kendi Kendine Meme Muayenesi? eğitimleri tüm birinci basamak sağlık kuruluşlarında yürütülmektedir. Bu kapsamda ilimizdeki 15 yaş üzerindeki tüm kadınlara bu eğitimler verilmektedir. Şüpheli bulunan vakalar, ikinci basamak sağlık kuruluşlarına sevk edilmektedir. Lise ve dengi okullar ile halk eğitim merkezlerine yönelik eğitim çalışmalarımız da devam etmektedir. Ayrıca Rize Devlet Hastanesi bünyesinde bulunan ?Kanser Erken Teşhis ve Tarama Merkezi?nde özellikle meme kanseri ve serviks kanserleri konusunda kadınlarımıza hizmet verilmektedir.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.