Sosyal Medya

GÃœNCEL

Kanser Riskini Düşürecek 10 Basit Önlem

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 2030 yılında insan ölümlerinin en sık nedeni kansere bağlı ölümler olacaktır.



Veriler 2030 yılında kansere yakalanan insan sayısını 24 milyon, kanser nedeniyle ölen insan sayısını 17 milyon, kanserle yaÅŸayan insan sayısını ise 75 milyon olarak öngörmektedir.GeçmiÅŸ verilere bakıldığında kanser sıklığında % 100 artış beklenmektedir. Bu artıştan en çok etkilenecek ülkeler ise ne yazık ki ülkemiz gibi geliÅŸmekte olan ülkelerdir. Hem kanser sıklığının artması hem de tanı konulduÄŸundaki evrenin ileri evre olması kanser ile savaşın çok ciddi olduÄŸunu göstermektedir. Erkeklerde akciÄŸer ve prostat, kadınlarda akciÄŸer ve meme kanseri en sık görülen kanserler arasında ilk sıraları paylaÅŸmaktadır. Sigara kullanımının artması, dünya nüfusunun yaÅŸlanması, obezitenin artması, çevre koÅŸullarının kötüleÅŸmesi, bulaşıcı hastalıkların önlenememesi, sosyo- ekonomik nedenler ve koruyucu tıbbın yeteri kadar uygulanamaması kanser vakalarında artışa neden olmaktadır.  

Suadiye Memorial Tıp Merkezi Dahiliye Bölümü?nden Uz. Dr. Ä°smail Yağız, ülke çapında çeÅŸitli etkinliklerin düzenlendiÄŸi 1- 7 Nisan Kanser Haftası?nda ?Kanserin erken teÅŸhisi ve korunma yolları? hakkında bilgi verdi. 

1. Sigarayı bırakın. ?Dumansız Hava Projesi?ni destekleyin. 

Sadece sigarayı bırakarak yaÅŸamınıza 10 yıl katabilirsiniz. Bu yıl kendiniz için bir adım atın, sigarayı bırakmak için çaba gösterin profesyonel bir yardım alın ve dumansız bir hava sahası yaratın.En büyük kanserojen madde olan sigarayı bırakın. Pasif sigara içiciliÄŸinden kurtulun. Sigara içen biriyle yaÅŸamak ve sigara dumanına maruz kalmak akciÄŸer kanseri riskinizi % 30?a varan oranlarda artırmaktadır. Yapılan araÅŸtırmalar sadece akciÄŸer kanserinin deÄŸil; meme, baÅŸ -boyun kanserleri ile özellikle çocuklukta görülen beyin ve kan kanserlerinin de pasif sigara içiciliÄŸi ile iliÅŸkili olabileceÄŸini ortaya çıkartmaktadır.  

2. SaÄŸlık taramanızı aksatmayın 

Yıllık check-up programlarınızı ertelemeyin. Kadın ve erkeÄŸe yönelik tarama testlerinizi mutlaka yaptırın. Unutmayın ki; bazı kanser türleri erken saptandıgında % 90 ve üzerinde tamamen yok edilebilmektedir. Ailesinde kanser öyküsü olan, belli bir yaşın üstünde ve ek hastalıkları olan bireylerin belirlenerek daha titiz incelemelerin yapılması gerekmektedir. 

Erken TeÅŸhis İçin? Kanser hastalıklarında erken teÅŸhis cok önemlidir. Bizim gibi geliÅŸmekte olan ülkelerde kanser tanısı alındığında genelde ileri evrede olmaktadır. Kanser araÅŸtırma grupları bir takım tarama testlerinin erken tanıda etkili olduÄŸu görüşünü savunmaktadır. Bu tarama testleri şöyle sıralanabilir: 

Erkekler

Kolorektal kanser taraması için; Kolonoskopi: 50 yaÅŸ ve üzerinde mutlaka yapılmalı ve her 10 yılda bir tekrarlanmalı Gaitada Gizli Kan testi: Her yılSigmoidoskopi: Her beÅŸ yılda bir Prostat kanser taraması için; Prostat Spesifik Antijen(PSA): Her yıl  

Kadınlar

Meme kanser taraması için;Mamografi: 40 yaÅŸ ve üzerinde her yıl Doktor kontrolünde meme muayenesi: 20 ile 40 yaÅŸları arasında her üç yılda bir, 40 yaşından sonra her yılKendi kendine meme muayenesi: 20 yaşından sonra her ay periyotlar halindeRahim aÄŸzı kanseri için; PAP testi: 21 yaşından sonra her yıl Kadın doÄŸum muayenesi: 18 ile 40 yaÅŸ arasında 1-3 yıl aralıklarla, 40 yaÅŸ sonrası her yılKolorektal kanser taraması için Kolonoskopi: 50 yaÅŸ ve üzerinde mutlaka, her 10 yılda bir tekrar Gaitada Gizli Kan testi: Her yılSigmoidoskopi: Her beÅŸ senede bir  

Bunların yanında mutlaka koruyucu aşılarınızı olun. Hepatit ve Human Papilloma Virus aşıları ilerde kanser geliÅŸme riskini azaltmaktadır.   

3. Fazla kilolardan kurtulun

Fazla kilo rahim, kolon, meme yemek borusu ve böbrek kanseri riskini artırmaktadır. Yüzde 10 kilo kaybı ise kiÅŸiyi % 50 lere varan oranda kanser geliÅŸiminden korumaktadır.Akdeniz tipi diyet giderek saÄŸlıklı bir diyet oldugunu kanıtlamaktadır. Zeytinyağı, bol yeÅŸil gıdalar taze ve iÅŸlemden geçirilmemiÅŸ ürünler, bol lifli beslenme her tip kanser riskini azaltmaktadır. Kırmızı ÅŸarabın anti oksidan ve anti kanserojen özellikleri belirtilmektedir. Yüksek kalorili, yaÄŸ içeriÄŸi zengin lif içeriÄŸi düşük beslenme, özellikle mide bağırsak kanserleri açısından risk oluÅŸturmaktadır. 

4. Aktif olun

Kanserden korunmanın en iyi yollarından biri de aktif bir yaÅŸam tarzıdır. Günde 10 bin adım felsefesi hareketli bir yaÅŸam için önerilmektedir. Orta ÅŸiddette 30 dakika 5 gün boyunca yapılan egzersizle ciddi anlamda kanser koruması saÄŸlanmaktadır. 5. YeÅŸil gıdaları artırın

Yapılan çalışmalar haftada 3 veya 4 kez salata yenmesinin sigaraya baÄŸlı akciÄŸer kanseri riskini azalttığını göstermektedir. Çünkü yeÅŸil sebzelerde hücre tamirinde görev alan anti oksidan moleküller bol miktarda bulunmaktadır.  

6.Alkol alımını azaltın

Fazla alkol alımı karaciÄŸer ve kolon kanseri riskini artırmaktadır. Ölçü olarak erkeklerde 2 kadeh bayanlarda 1 kadeh kırmızı ÅŸarap tercih edilebilinir. 

7.Yiyeceklerinizi renklendirin

Son yıllarda yapılan bir çalışma sebzelere ve meyvelere kırmızı, mor ve mavi rengini veren antosiyaninlerin kolon kanserinin geliÅŸimini azalttığını öngörmektedir.. 

8. Kırmızı eti azaltıp, beyaz ete yönelin

Kırmızı et, içerdiÄŸi yüksek yaÄŸ oranıyla damar sertliÄŸi ve birçok kronik hastalığa neden olmaktadır. Beyaz et tüketimi saÄŸlıklı bir tercihtir. Yüksek hayvansal yaÄŸ tüketimi kanser geliÅŸimine neden olmaktadır. 

9. Güneş ışığından korunun

Cilt kanseri en sık görülen ama bunun yanında en sık önlenebilen kanser türleri arasındadır. GüneÅŸ ışığı içerdiÄŸi ultraviyole ışınlarla cilde zararlı olduÄŸundan mutlaka çok güneÅŸ alan bölglerin özellikle baÅŸ boyun bölgesinin mutlaka ciddi ÅŸekilde korunması gereklidir. GüneÅŸ koruyucu kremler, gözlükler, ÅŸapkalar kullanarak güneÅŸin UV ışınlarından korunun.  

10. Emzirin

Bütün anne adaylarına! BebeÄŸinizi ne kadar uzun süre emzirirseniz o kadar daha az meme kanserine yakalanırsınız. 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.