Sosyal Medya

BÖLGEHABER

HEMŞİN ORGANİK ÇAY İŞLEYECEK

Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, 2009 sezonunda devreye girecek Hemşin Çay Fabrikası'nda bu yıl 3 bin ton organik çay işlemeyi hedeflediklerini söyledi.



Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, 2009 yılı yaş çay kampanyasında Hemşin organik çay fabrikasını üretime geçirmeyi, 3 bin ton civarında organik yaş çay alımı gerçekleştirmeyi planladıklarını söyledi.

Yüce, kurumun 2007 yılı hesaplarını inceleyen TBMM Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Alt Komisyonu üyelerine, yürüttükleri projeler ve hayata geçirmeyi planladıklarını yeni çalışmalarla ilgili bilgi verdi.

Çaykur'un Türkiye'nin tarım politikasına uygun olarak çay tarımını geliştirmeyi, çayın kalitesini yükseltmeyi, işlenmesini teknik esaslara göre yürütmeyi, iç ve dış pazar isteklerini karşılamak üzere kuru çay üretmeyi amaçladığını belirten Yüce, ''Çay, yaklaşık 1 milyon insanın geçim kaynağını oluşturuyor. Ülkemiz ekonomisine sadece Çaykur olarak 1 milyar TL, genel olarak da 1,5 milyar TL civarında kaynak oluşturan önemli bir ürün'' dedi.

Yüce, son yıllarda kaliteye verilen önem, tüketici isteklerine uygun ürün çeşitliliğinin artırılması, piyasaya sürülen ürünlerin tanıtımında reklamlara önem verilmesi, yurt dışından kaçak olarak gelen çaylara karşı önlemlerin artırılması gibi etkenlerin çay pazarının büyümesinde etkili olduğunu vurgulayarak, ''Türk çay sektörünü geleceğe taşımak için çeşitli projeler yürütüyoruz. Türk yeşil çayının tüketimini yaygınlaştırmak ve ekonomik değerini artırmak amacıyla başlattığımız proje TÜBİTAK tarafından kabul görmüş ve çalışmalara fiili olarak başlanılmıştır. Bu projenin en önemli hedefi, Türk yeşil çayının yurt içinde ve dışında tanınmasına, ihracat potansiyelinin arttırılmasına yardımcı olabilecek bilimsel verilerin üretilmesidir'' diye konuştu.

Projenin, dünya piyasasındaki ihtiyaçlar ve tüketim alışkanlıkları dikkate alınarak yeşil çay bazlı katma değeri yüksek alternatif ürünlerin geliştirilmesini sağlayacağını ifade eden Yüce, projeye bağlı tablet yeşil çay, yeşil çay içeceği ve yeşil çay pudrası geliştirileceğini kaydetti.

Yüce, Çaykur'un 2009 yılından itibaren Organik Çay Üretim Projesini hayata geçireceğine dikkati çekerek, şunları söyledi:
''Doğu Karadeniz yöresinin doğal şartları gereği, tarımında kimyasal mücadele yapılmaması nedeniyle üretilen kuru çaylarda pestisid kalıntısı bulunmamaktadır. Bu durum organik tarım için ciddi bir avantaj olduğundan Çaykur bu doğrultuda Borçka bölgesi alanı Muratlı Çay Fabrikası hinterlandı ile Çamlıhemşin ve Rize Hemşin ilçe havzalarını organik çay tarımı yapılacak alan olarak belirlemiştir. Hemşin'de bin 27 üretici ile 2 bin 617 dekar alan üzerinde organik çay tarımı yapmak üzere sözleşme yapıldı. Üreticilerimiz organik gübre kullanımına başlamıştır. Organik çay tarımını ülkemize yerleştirmek ve sanayisini geliştirmek amacıyla Rize Hemşin bölgesinde yatırım tutarı 10 milyon 700 bin TL olan organik çay fabrikası tamamlanma aşamasına gelmiştir. 2009 yılı yaş çay kampanyasında organik çay fabrikasını üretime geçirmeyi, 3 bin ton civarında organik yaş çay alımı gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Nihai olarak, organik tarıma geçiş ürünü olan ''Çaykur Zümrüt Yeşil Çay'' marka tescili, üretim izni ve 125 gramlık kutu tasarımları tamamlanmış, şubat ayında tüketicilerimizin beğenisine sunulmuştur.''

Komisyon Başkanı Ayhan Yılmaz ise bir çok KİT kuruluşunu teftiş ettiklerini ifade ederek, ''Çaykur, gururla bahsedeceğimiz kuruluşlarımızdan biridir. İyi bir uyum, iyi bir ivme ve heyecan var. Çaykur'da uzun yıllar kar duymak, satışı çoğaltmak çok güzel şeyler'' dedi.

Komisyon üyeleri daha sonra, Çaykur'un 9 milyon 976 bin TL dönem karıyla kapanan 2007 yılı hesaplarını inceledi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.