Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Obama yemin etti, işte tarihi konuşması...

ABD'yi 8 yıl boyunca yöneten George Bush, bugün Beyaz Saray'a veda ederken, siyahi lider Barack Obama yemin ederek göreve başladı. Obama, ABD'nin 44 başkanı oldu.



 

ABD'nin ilk siyahi başkanı Obama, yemin ederek resmen göreve başladı.

Obama, Yüksek Mahkeme başyargıcı John Roberts'in gözetiminde, ABD'nin 19. yüzyılda iç savaş dönemindeki başkanı olan ve köleliği kaldıran Abraham Lincoln'a ait İncil'e el basarak yemin etti ve ve ABD'nin 44'üncü başkanı olarak 4 yıllığına görevi üstlendi.

Törenin ardından Obama bir konuşma yaptı. İşte konuşmadan satırbaşları...


Gerçek zorluklarla karşı karşıyayız ama üstesinden geleceğiz...


Herkesin özgürce yaşadığı bir dönem başlıyor.


ABD'nin idealleri bizim şahsi emellerimizden daha önemli...


Biz en güçlü ulusuz. Bugünden itibaren ABD'yi yeniden yaratmaya çalışmaya başlamalıyız...


Ekonomimizin durumu hızla hareket etmemizi gerektiriyor...


Bu kriz bize piyasanın kontrolden çıkabileceğini gösterdi, buna karşı dikkatli hareket etmeliyiz...


Dünyaya liderlik etmek için görevi üstlendik, buradan herkese seleniyorum...


Afganistan'da barışı sağlamaya çalışacağız...


Tüm dinlerin oluşturduğu bir ulusuz, mirasımız zaaftan değil gücümüzden kaynaklanıyor...


Dünya değişti biz de dünya ile birlikte değişmeliyiz.


Bundan 60 yıl önce benim gibiler lokantalara alınmıyor, yemek yiyemiyorlardı, ama artık böyle değil...


Bizden beklenen yeni bir sorumluluk çağıdır...


Gelecekte erdem ve umut kalacak. ABD zorluklara karşı bunları ilke edinmeli ve gelecek tarafından tekrar edilmeli...

Obama böyle yemin etti...


Önce Biden yemin etti
2 milyon kişinin katıldığı törende eski başkanlar ve ünlüler akın ederken, önce yeni Başkan Yardımcısı Joe Biden yemin ederek göreve başladı...

Obama Beyaz Saray'a nasıl geldi?
Barack Obama, eşi Michelle Obama ile birlikte TSİ saat 16.55'te Beyaz Saray'a geldi. Obama'yı, görevi devrettikten sonra Teksas'taki çiftliğine dönecek olan George Bush karşıladı.

Obama Beyazsaray'a böyle geldi...


Yemin töreni ünlüler geçidine döndü...


Bush'u Kongre'den uÄŸurlayacak
Bundan sonra Obama, başkanlığı döneminde izleyeceği ilke ve politikalara ışık tutacak "göreve başlama" konuşmasını yapacak ve ardından Bush'u Kongre'den uğurlayacak.

Kongre'deki tören, şiir okuma, kutsama ve ulusal marşın çalınmasıyla sona erecek ve Obama, geniş ve görkemli bir kortej eşliğinde Kongre'den ayrılarak, aradaki 2.5 kilometrelik yolu yavaş şekilde katedip Beyaz Saray'a ulaşacak.

ABD'nin 44. ve ilk siyah başkanı olarak resmen göreve başlayacağı bugün Barack Obama'nın yemin töreninin düzenleneceği Washington'un merkezinde dondurucu soğuğa rağmen şimdiden çok sayıda kişi toplanırken, yemin törenini olabildiğince yakından ve dev televizyon ekranlarından izlemek isteyenlerin sayısının 1 milyonu aşması bekleniyor.

Kölelikten ve ikinci sınıf vatandaş ayrımından ötürü nesiller boyu acı çeken Afrika kökenli Amerikalıların rüyalarını gerçekleştiren ve umutlarını besleyen Obama'nın yemin törenini izlemek isteyenler geceden bu yana başkentte "Obama-mani" hali yaratırken, Gallup'un son kamuoyu yoklamasına göre, halkın yüzde 78'inin onayını alan Obama, göreve başlarken bu denli güven arz eden ilk ABD başkanı olma özelliğini de taşıyor.

Binlerce güvenlik görevlisi iş başında
Washington'da binlerce güvenlik görevlisi, düzeni sağlamak ve yemin töreninin seyrini bozacak herhangi bir girişimi önlemek için görev başında beklerken, başkentin büyük bölümü özel araçların girişine kapatıldı.

Kentte metro treni seferleri her zamankinden bir saat önce başlarken, Washington'un dış mahallerindeki metro istasyonlarına ait park yerlerinin daha güneş doğarken dolduğu, kente giden otoyollarda trafiğin yoğunlaştığı kaydedildi.

Obama ve Biden ailesi kilisede törene katılacaklar
Barack Obama ve karısı Michelle, Başkan Yardımcısı Joe Biden ve eşiyle birlikte sabah St. John's Episcopal Kilisesi'nde törene katılacaklar.

Obama ve Biden ailesi, daha sonra Bush ve ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney'in aileleriyle birlikte Beyaz Saray'da kahve içecekler.

Akşam da Obama'nın başkanlığı, kentte düzenlenecek 10'u aşkın baloyla kutlanacak.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.