Sosyal Medya

BÖLGEHABER

ORGANİK ÇAY ÜRETİMİ GENİŞLETİLECEK

Hemşin'de kurulan organik çay fabrikasıyla startı veren Çaykur, ilerleyen süreçte tüm ekili alanların organik çaya geçişini sağlayacak.



Çaykur Genel Müdürü Ekrem Yüce, Rize'nin Hemşin ilçesinde açacakları fabrikada ilk aşamada, yüzde 25 organik yüzde 75 konvansiyonel üretim yapacaklarını söyledi.

Hemşin'in ardından pilot olarak belirledikleri alanlarda organik üretim yapılması için çalışmalara başlayacaklarını kaydeden Yüce, daha sonra da organik üretimin tüm çay ekili alanlarda yapılması için çalışacaklarını söyledi.

Yüce, çay sektörünün uzun vadede geleceğini ve pazar ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla bazı çalışmalar yürüttüklerini belirtti.

Bu çalışmalardan birinin çaylıkları generatif üretimden vejetatif üretime dönüştürme çalışması olduğunu ifade eden Yüce, ?Ülkemizdeki çaylıkların hemen hemen tamamı tohumla yetiştirildi. Bu yıl başından beri çaylıkları çelikle üretime, yani asıl ırka dönüştürme çalışması başlattık. Böylece yörenin iklim şartlarına uygun, daha kaliteli çay üretme şansını yakalayacağız? dedi.

Bir diğer çalışmalarının çaylıkları üstün nitelikli hale ve organik hale dönüştürmek olduğunu anlatan Yüce, şunları söyledi:
?Bununla ilgili Muratlı, Hemşin, Çamlıhemşin ve Tirebolu bölgelerini pilot bölge ilan ettik. İlk deneme çalışmalarını da önceki yıl Hemşin'de başlattık. Buradaki bin 500'e yakın müstahsilden 500 civarında müstahsil ile protokolü yaptık. Bin dekarın üzerinde bir alanda organik tarım yapılması için çalışıyoruz. Çalışmalar bir Alman sertifikasyon firması ile Çaykur denetimi ve gözetiminde yapılıyor.?

Çaylık alanları organik tarım için hazırlarken bir yandan da Hemşin'de organik çay fabrikası kurulması için çalışma yürüttüklerini anlatan Yüce, ?2008 yılı başında temelini attığımız organik çay üretecek fabrikayı teslim almayı bekliyoruz. Fabrikada inşaat işlemleri hemen hemen bitti. Makine montaj işlemleri devam ediyor. Organik çayda dönüşüm için 3 yıllık süreç doluyor. Böylece yeni fabrikada ilk organik çay üretimini yapacağız? diye konuştu.

Ekrem Yüce, fabrikada ilk aşamada yüzde 25 organik, yüzde 75 konvansiyonel üretim yapacaklarını dile getirerek, ?Ancak her yıl organik üretimin payını artıracağız. Nihayetinde de belirli bir zaman sonra tamamen organik üretim yapılacak? dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.