Sosyal Medya

BÖLGEHABER

TEMA Vakfı Rizeli Arıcılarla Buluşuyor

TEMA vakfı Rize temsilciliği Rizeli arıcılara eğitim semineri düzenleyecek



Bu konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, Bölge halkının önemli geçim kaynağı olan arıcılığın gelişmesine hizmet olacaklarına inandıkları ?Rize Arıcılık Eğitim Seminerini gerçekleştireceklerini ifade ederek, ?Doğu Karadeniz Bölgesi; kıyı çizgisinden hemen yükselen dağları, derin vadileri, şelaleler yaparak denize ulaşan dereleri, doğal yaşlı ormanları, ormangülü çalılıkları, yaylaları, yüksek yağış miktarı, coğrafyası, farklı iklimsel özellikleriyle çok zengin ve çeşitli arı florasına sahiptir. Bu durum arıcılık faaliyetleri açısından çok önemli imkanlar sunmaktadır. Bölgemiz halkı ne yazık ki bu özelliğini üretime, gelire dönüştürmekte zorlanmaktadır. Koloni başına bal veriminden, kaliteye, hijyenden, pazarlamaya kadar bir dizi sorunla karşılaşılmaktadır? dedi.

Yanlış uygulamalar ve denetimsizlik arıcılığı yok olma noktasına getirdiÄŸini belirten TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer, ?diÄŸer taraftan  ÅŸifa olsun diye bal yediÄŸini sanan tüketiciye,  ticari glikoz ve kanserojen maddeler  sunulmaktadır.

Oysa arıcılık;Arıcılık kırsal kesimde önemli bir geçim kaynağıdır.Arılar bitkilerde döllenmeyi sağlayarak bal gelirinin yüzlerce katı gelir elde edilmesini sağlarlar.Tarih boyunca ve günümüzde bal şifa olsun diye tüketilmektedir.Bal doğanın en nadide ürünüdür. Bir gram bal için arılar 120.000 çiçek ziyaret ederler.Türkiye iklimi ve florası ile bugünkünün on katı bal üretim potansiyeline sahiptir.Gelişmiş ülkelerde kişi başına bal tüketimi bizim ülkemizden üç kat fazladır.Balın dış satım imkanı fevkalade yüksektir. AB ?nin bal açığı 150 bin tondur.

 Artvin Camili?de baÅŸlattığı giderek ülke geneline yayılan arıcılık projeleriyle, yerel halkın bilgilendirilip desteklenerek ek gelir kaynakları saÄŸlanması ve doÄŸal kaynaklar üzerindeki baskıyı azaltarak ülke ekonomisine katkı saÄŸlanmasını amaçlamaktadır.TEMA Vakfı bu  tecrübe ve birikimini;  arıcılığın özellikle de Ä°limiz arıcılığının yaÅŸadığı sorunları ve çözüm yollarını düzenleyeceÄŸi eÄŸitim semineri ile Rize?li arıcılarla paylaÅŸacaktır.Rize Ä°smail Kahraman Kültür Merkezi?nde 25-26 Aralık günlerinde düzenlenecek seminere TEMA Vakfı Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Ãœmit Y. Gürses,  TEMA Vakfı arıcılık danışmanı Ahmet Ä°nci, Artvin Camili (Macahel)  Kırsal Kalkınma Projesi teknik ekibi katılacaktır? dedi.

 

TEMA Vakfı Rize Temsilcisi Nevzat Özer sözlerinin sonunda , ?Bölge halkının önemli bir ek geçim kaynağı olan, güzel doÄŸamızı tahrip etmeden kullanan, tarımsal üretimin su, gübre kadar önemli bir unsuru olan arıcılığın geliÅŸtirilmesine hizmet edeceÄŸine inandıkları ?Rize EÄŸitim Semineri?ne bütün arıcıları  davet ediyorum? dedi.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.