Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Tarihte bir gün: 26 Kasım

Çiller, 1996'da 'devlet uğruna kurşun atan da yiyen de şereflidir' dedi



Bir zamanlar Tansu Çiller vardı. Yükselişi kimsenin beklemediği kadar hızlı olmuştu. Sonra aynı hızla bir düşüş yaşadı.
 
Tansu Çiller'in, Devlet Bakanlığı ve Başbakanlığı sırasında yaptığı gaflar, sık sık çetele halinde yayımlandı. Siyasi haber sayfalarında 'imsak köşesi' gibi 'Çiller gafları' köşeleri oluştu.
 
Marmara Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof.Dr. Birol Emil, "Başbakan, dilde anarşi yaratıyor" diyordu: "Ya ana dilini bilmediği için dili sürçüyor ya da yabancı bir dilde düşünüp Türkçe ifade etmeye çalıştığı için böyle oluyor."
 
DYP içinde de Çiller'in gafları sıkıntı konusu oluyordu. Konuşmalarını kısa kesmesini isteyen milletvekilleri şunları diyordu: "Ne kadar uzun konuşursa, o kadar çok yanlış yapıyor. Konuştukça batıyor, bizi de batırıyor!"
 
DYP'deki Çillercilere göre, "uykusuzluk ve yorgunluk nedeniyle dili sürçüyordu". Çiller karşıtlarına göre ise, "Çiller, Türkçeyi sonradan öğrenmiş bir ABD'li gibiydi. Bilgisiz olduğu için hata yapıyordu ve yapmaya da devam edecekti."
 
11 kasım 1996'da eski DSP ve eski CHP'li Ertuğrul Günay, "Çiller, Atatürk'ün 58 yıl önce öldüğünü unutmuş, 58 yıl sonra başsağlığı dileyecek kadar gaflet içinde" dedikten sonra ekliyordu: "İngiltere'de Galler, bizde ise gaflar kraliçesi var!"
 
Tansu Çiller'den birkaç gaf
 
Tansu Çiller bir konuşmasında terör örgütü PKK'nın lideri Abdullah Öcalan'dan bahsediyor: "Sayın Öcalan... Sayın değil tabii..."
 
Tansu Çiller, 7 temmuz günü Yalovalılara 77'nci il oldukları müjdesini vermeye çalışıyor...
- Yedi yedi daha ne edeeer?
- Ondööört...
- Hayııır. Yedi yedi daha ne edeeer?
- Kırkdokuuuz...
- Hayııır. Bugün günlerden neee?
- Cumartesiii...
- Hayııır. Bugün ayın kaçııı?
- Yedisiii...
- Aylardan neee?
- Temmuuuz
- Yedi yedi daha ne edeeer?
- ???
 
İl yapmanın moda olduğu zamanlardır. Tansu Çiller Samsun'da halka seslenir:
- Samsun'u il yapalım mııı?
- ???
 
Tansu Çiller, Kurban Bayramı'nda Samsunlu hemşehrilerine seslenir: "Sevgili Samsunlular, mübarek Ramazan Bayramınızı... (Arkadan bir görevli "Kurban Bayramı efendim" diye uyarır.) Mübarek Ramazan Bayramınızı olmasa da, en az onun kadar mübarek Kurban Bayramınızı kutlarııım..."
 
Kaş ve Kale ilçelerinde halka hitap eden Çiller, Kaş içme suyu şebekesinin açılışını yapar. Çiller, açılışı yaparken, Saklıkent'ten gelen suyun sel felaketiyle adını duyuran Senirkent'ten geldiğini söyler. Ardından Kale ilçesine geçen Çiller, burada da yaptığı gaflara yenilerini ekler. Kale'nin Kınık beldesinde, 'Kınık' adıyla yapımı düşünülen havaalanından bahsederken, 'Demre Havaalanı' der. Hükümeti eleştirirken de, 'Kuran kurslarını kapattılar' yerine, 'ezan kurslarını kapattılar' diye konuşan DYP lideri, hızını alamayınca elma ile portakalı da karıştırır. Çiller, elma yetiştiriciliği yapılmayan Kale ilçesinde portakal üreticisine, "yazık, elmalarınız para etmedi" diye seslenir.
 
Tansu Çiller, Meclis Grubu'nda Kemal Derviş'i eleştirir: "...Ancak Türkiye gibi bir ülkeyi halüsanattan, bir tür hayali girişimlerle, halusi, halus, halis..." (Cümle bu kadardır. Ve Tansu Çiller sadece 'halüsinasyon' demek istiyordur.)
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.