BÖLGEDEN
Fındık yerine Kivi
Fındık bahçesini söktü, yerine kivi dikti 10 kat fazla gelir elde etti
Ordu'da bir zamanların fındık üreticisi İsmet Kılıç, fındık yerini kivi dikince 10 kat fazla gelir elde etti. Bir dönümde ortalama 150 kilo fındık hasat eden üretici, aynı sahadan 3 ton kivi hasadı yapıyor.
Türkiye'de yetiştirilmesine kuşkulu bir kaza sonucu hayatını kaybeden Adnan Kahveci'nin karar verdiği kivi için birkaç yıldır yapılan hasat günü bu yıl Turnasuyu Irmağı kenarında kivi bahçesi bulunan İsmet Kılıç'ın bahçesinde yapıldı. Yarım asırlık fındık üreticisi Kılıç, 7 sene önce kivi yetiştirmeye başladı. Kılıç, bir ara yatırım yaptığı tatlı su balıkçılığı tesisi bir sel sonucu yıkılınca kivi yetiştirmeye karar verdi.
'Bu ürünün pazarı yok' dendiği için kivi dikmekte birkaç sene geciktiğini vurgulayan Kılıç, arazisinin bir kısmını fındıklık olarak bıraktığını aktarıyor. Kılıç, böyle yaparak bugün hata yaptığını anladığını da dile getiriyor.
Bu sene 10 ton kadar kivi beklentisi olan Kılıç, aynı yere fındık ekseydi 750 YTL kazanacağını, ancak kivi ektiği için şimdi 4 bin 500 YTL gelir elde edeceğini ifade etti. Fındıktan bir dönümde aldığı 750 YTL'nin en az yarısı masraflara giderken, kivide bu oran en fazla onda bir oranında kalıyor. Kılıç, bir dönümde ortalama 150 kilo fındık hasat ederken 3 ton kivi hasadı yapıyor.
"Benim kiviye geçmeme vesile olanlardan Ordu Tarım İl Müdürlüğü'nden Allah razı olsun ama yine de beni rahatsız eden gelişmeler ve gelişmesizlikler var." diye konuşan Kılıç, "Fındık, bölgenin tek ürünü, bu coğrafyada başka bürün yapmak da zor. Kivi çok az arazide yapılabiliyor. Bu zamana kadar fındıkta doğru düzgün depolama, markalaşma, üretim planlaması olmadığı ve üretici tüccar arasında yanlış bir alışveriş düzeni olduğu için fındıktan nefret eder hale geldik, getirildik." dedi.
Bir önceki sene kilosu 1.80 YTL olan kivinin kilosunun 1.30 ile 1.50 arasına gerilemesine anlam veremediğini ifade eden Kılıç, "Bu neden oluyor, üreticinin ürünü koyabileceği depolar yok bu bir. İkincisi, üreticiyi alıcıya karşı koruyacak güçlü üretici birlikleri yok. Üçüncüsü, fındık alıcısı gibi bakılmaya başlandı kivi üreticisine. Dördüncüsü, Türkiye'de en lezzetli kivi yetişmesine rağmen bir marka yok. Eğer böyle giderse ki gitmemesi lazım, bu da yüz güldürmeyecek. Bana göre hem bu sorunlar çözülerek hem de plansız değil, planlı bir şekilde kivi üretiminin artmasında fayda var." diye konuştu.
Kılıç, fındığının, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin aralık ayındaki kilo başı 5 Yeni Türk Lirası fiyatına göre en az yarısının maliyetine gittiğini, kivide ise maliyetinin fiyatının onda biri kadar kalmasının yörede arazisi uygun olanlar için cazibesini artırdığının altını çizde.
Halen Yalova'dan sonra Türkiye'de en fazla kivi üretimi Ordu'da yapılıyor. Dünyada 1 milyon ton üzerinde kivi üretimi yapılırken, Türkiye'de 20 bin ton kadar kivi üretiliyor. 50 bin ton kivi ise yurt dışından ithal ediliyor. Ordu, aynı zamanda Türkiye'de en fazla fındık üretimin yapıldığı yer.
Henüz yorum yapılmamış.