Sosyal Medya

KÃœLTÃœR&SANAT

Mustafa'yı ilk gün 150 bin kişi izledi

Atatürk'ün askeri, siyasi ve insani yönlerini anlatan ''Mustafa'' filmini, vizyona girdiği ilk günde 150 bin kişi izledi.



Filmin dağıtımını üstlenen Warner Bros. Turkey'den yapılan yazılı açıklamada, filmin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nda vizyona girdiği belirtildi.

Cumhuriyet Bayramı'nda ''Türkiye'nin dört bir yanında sinema salonlarına akın eden genç, yaşlı sinemaseverlerin gişelerde zaman zaman uzun kuyruklar oluşturduğu'' bildirilen açıklamada, filmin tüm Türkiye'de 193 kopya ile 206 salonda gösterildiği ifade edildi.

Açıklamada, vizyona girdiği ilk gün 150 bin 26 kişinin seyrettiği ''Mustafa'' filminin, 70. ölüm yıl dönümünde Atatürk'ü izleyiciyle yeniden tanıştırmayı amaçladığı kaydedildi.

Can Dündar'ın yazıp yönettiği, müziklerini Goran Bregovic'in bestelediği filmin, Atatürk'ün ölümünün 70. yıl dönümünde, Selanik'ten Dolmabahçe'ye kadar hayatını başından sonuna mercek altına aldığı vurgulandı.

Atatürk'ü şablonlardan uzak olarak askeri, siyasi, insani boyutlarıyla anlatmayı amaçlayan ''Mustafa'' filminin, seyirciyi, özellikle de yeni nesli Atatürk'ü yeniden keşfe davet ettiğine dikkat çekilen açıklamada, film için Cumhurbaşkanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri başta olmak üzere, yerli ve yabancı birçok arşivin özel olarak açıldığı aktarıldı.

''DAHA ÖNCE GÖRÜLMEMİŞ ÇOK ÖZEL FOTO?RAFLARA YER VERİLİYOR''
Açıklamada, bu arşivlerden derlenen Atatürk'ün daha önce görülmemiş fotoğrafları, hatıralarını yazdığı not defterleri, yakınlarına yolladığı çok özel mektuplarından günlüğüne, el yazmalarına kadar pek çok belgenin filmde yer aldığı, bu nedenle, bütün bu belgelerle Atatürk'ün kendisini anlattığı bir filme ulaşıldığına işaret edildi.

Açıklamada, şöyle denildi:

''Çekim ekibi, ciddi bir hazırlık aşamasından sonra Atatürk'ün ayak bastığı Selanik'ten Manastır'a, Şam'dan Berlin'e, Sofya'dan Karlsbad'a kadar her coğrafyaya giderek, doğduğu odadan öldüğü odaya dek her mekana girerek O'nun hayatını yerinde görüntüledi.

Geniş ve deneyimli bir kadro, Atatürk'e dair yazılmış kitapları, yerli yabancı basını, diplomatik yazışmaları tarayıp, onlardan sahici, objektif, sıcak bir hayat hikayesi anlatmaya çalışıyor.

Ondan kalan eşyalar, O'nu anlatan anılar, çalıştığı karargahlar, yaşadığı evler, geride bıraktığı belgeler, sevdiği müzikler, söylediği sözler titizlikle derlenip filmde ustaca kurgulanıyor.''

''Mustafa''da yer verilen, Atatürk'ün kendi sesinden çok önemli konuşmalarla kişilik özelliklerini çok net ortaya koyan özel mektuplara dikkat çekilen açıklamada, Mustafa Kemal'in okullarda okutulsun diye yazdığı birtakım eserlerin de gün ışığına çıkarıldığı kaydedildi.

Açıklamada, ''Atatürk'ün kendi fotoğrafçılarının arşivlerinden derlenen çok özel fotoğrafların, 'Mustafa' ile seyirciye ulaşacağı, Atatürk'ün şu ana kadar bilinen en eski fotoğrafını seyircinin ilk defa filmde göreceği'' ifade edildi.

AA

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.