Sosyal Medya

EKONOMÄ°

Kira 1 YTL'ye ev sahibine ulaÅŸacak

500 YTL ve üzerindeki kiraların bankaya yatırılma zorunluluğu 1 Kasım'da başlıyor.



İşyeri kiraları ile konutlarda 500 YTL ve üzerindeki kiraların bankaya yatırılma zorunluluğu 1 Kasım'da başlarken, gözler alınacak komisyona çevrildi. İş Bankası ve ING Bank kira ödemelerinde hesap işletim ücreti almayacaklarını duyurdu.

Diğer bankaların 3. kişilerin hesabına yatırılan 500 yeni lira ve üzerindeki bir işlemden yaklaşık 25 yeni lira havale ücreti alması kiracıyı kara kara düşündürürken, Posta İdaresi'nden rahatlatıcı bir haber geldi. PTT'nin 500 ila bin yeni lira arasındaki havalelerden 10 Yeni Türk Lirası ücret aldığını belirten PTT Genel Müdürü Osman Tural, maliyetin posta çeki hesabına para yatırılması ile birlikte on kat düşürülebileceğini söyledi. Tural, "Herhangi bir ev sahibi posta çeki hesabı açtırırsa bu hesaba kiracının para yatırması durumunda alınacak ücret 1 yeni lira. Bu sayede kiracılar fazla para ödemek zorunda kalmaz." dedi. Tural, 1 Kasım'dan itibaren PTT'ye gelen müşterilerine normal havale yerine posta çeki hesabına para yatırılmasını tavsiye edeceklerini söyledi.

5 milyar YTL'nin üzerinde bir para transferini ortaya çıkaracak sistemin daha rahat işlemesini sağlayacak en önemli kurum olan bankalardan ise şimdiye kadar çok fazla bir adım gelmedi. Gelir İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği'ne havale ücretlerinin azaltılması yönünde talepte bulunmasına rağmen sadece iki banka bu isteğe olumlu cevap verdi. İş Bankası ve ING Bank, kiracılar ve ev sahipleri için hazırladıkları paket ile kira ödemelerinde hesap işletim ücreti almayacaklarını duyurdu. Bankalar 3. kişiler adına yapılan 500 YTL ve üzerindeki havalelerde yaklaşık 25 yeni lira havale ücreti alıyor. Bu tutar, bazı bankalarda 40 yeni liraya kadar çıkıyor. İnternetten EFT'de 1-1,5 yeni lira, ATM'lerle yapılan havalelerde de 2 ile 3 yeni lira masraf ödeniyor. PTT ise 500 ile bin yeni lira arasındaki havalelerden 10 yeni lira ücret alıyor.

Kirayı elden alan cezasına katlanacak

1 Kasım'dan geçerli olacak tebliğ uyarınca, konutlarda, her bir konut için aylık 500 YTL ve üzerinde kira geliri elde edenlerin, işyerlerinde de işyerini kiraya verenler ile kiracıların, kiraya ilişkin tahsilat ve ödemelerinin, banka veya Posta Müdürlüğü (PTT) tarafından düzenlenen evraklarla belgelenmesi zorunlu olacak. Maliye Bakanlığı'nın yaptığı denetimlerde kira bedellerinin elden verilmesinin tespit edilmesi halinde her ay işyerleri için bin 490 yeni lira, konutlar için 320 yeni liradan az olmamak üzere ceza kesilecek. Her bir işlem için ayrı ayrı ceza kesilecek. Örneğin aylık 500 yeni lira ve üzerinde kira alan birinci sınıf bir tüccar, kira bedelini elden aldığının tespit edilmesi halinde bin 490 yeni liradan az olmamak üzere usulsüzlük cezası ödeyecek. İkinci sınıf tüccara ise 680 yeni lira ceza kesilirken, bu iki sınıfın dışındakiler ise en az 320 yeni lira cezaya çarptırılacak. Kira bedelinin yüksek olması durumunda ise para cezası katlanacak ve toplam miktarın yüzde 5'i kadar ceza verilecek. Örneğin aylık 1 milyon yeni liralık kira geliri olan bir ev sahibine 50 bin yeni lira ceza kesilecek. Konut kira gelirinin banka ya da Posta İdaresi aracılığıyla tahsil edilmemesi halinde, cezayı konut sahipleri ödeyecek. Herhangi bir limit olmaksızın işyeri kirasının aynı yolla ödenmemesi halinde ise özel usulsüzlük cezasının muhatabı kiraya verenler ile kiracılar olacak. Her bir işlem için ayrı ayrı ceza kesilecek. Türkiye'de yaklaşık 13 milyon kiracı bulunduğunu belirten Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri, "Kiraların kayıt altına alınmasını önemsiyoruz. Gerekirse sokak sokak evleri tek tek dolaşıp, doğru beyanda bulunulup bulunulmadığını tespit edeceğiz." dedi. Tarla, bağ, bahçe ve çiftlik, işyeri olarak değerlendirildiği için kiralanması sonucu ödenen aylık kira bedelleri de banka veya PTT aracılığıyla ödenecek.

ZAMAN

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.