Sosyal Medya

BÖLGEHABER

Gelecek Ne gösterir Bilemem

TTSO Başkanı Şadan Eren, Haber61 Gazetesi'nin (2. sayısındaki) röportajında çarpıcı açıklamalarda bulundu.



TTSO Başkanı Şadan Eren, Haber61 Gazetesi'nin 23 Eylül 2008 (2. sayısındaki) röportajında çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Ä°ÅŸte Åžadan Eren'in Haber61 Gazatesi'ndeki röportajı:

 TTSO Åžubat ayı içerisinde seçimleri var, aday olacak mısınız?

 BEN GÖREVÄ°MÄ°N BAÅžINDAYIM

 

?Daha seçimlere çok var, şimdiden konuşmak erken olacak.Kimi bizi belediye başkanlığına, kimi ticaret odası başkanlığına yakıştırdı, kimi de bırakmamızı istiyor. Bakıyorum herkes bir şeyler söylüyor. Ben şuanda görevimin başındayım?

 

GELECEK NE GÖSTERECEK

 

?Åžubat ayına kadar da görevimin başında olacağım, 2009 mayıs ayına kadar da Türkiye Odalar Borsalar BirliÄŸinde  de yönetim kurulu üyesiyim orada da görevim devam edecek. Hiçbir zaman önümüzdeki günlerle ilgili, yorum yapmak niyetim yok. Allah ne gösterir gün geldiÄŸinde bakacağız?

 

Ak Parti'denTrabzon Belediye'si için size bir teklif gelirse ne yaparsınız?

 

?Gelmeyen bir teklif üzerine konuşmamak lazım, teklif gelirse otururuz, konuşuruz, aile ile, arkadaşlarla, bize inanan insanlarla konuşuruz. Bana teklif gelmeden, benim arkadaşlarımla konuşmam zaten yanlış olur, bunların biraz daha buzdolabında kalması lazım?

 

Önümüzdeki sezon Trabzon için teşvik sona ermiş olacak, Trabzon teşvik ile neler kazandı, neler kaybeder?

 

TRABZON'UN HAKKINI KORUDUK

 

?Seviyeli,haddini aşmadan Trabzon'un haklarını korumak anlamında bir kampanya başlattık. Daha sonra da başbakan da bizlere bu konuda hak vererek 13 ile da teşvik verilerek, 49 ile çıkartıldı, böylece Trabzon'da bu teşvikten faydalandı?

 

ENDÄ°ÅžE DUYUYORUZ

 

?Birinci isteğimiz, bu senenin sonunda bitecek olan teşvikin bir süre daha uzatılması. Teşvik olmazsa yaklaşık bin 500 firma bundan faydalanıyor, her firma bir kişi çıkartırsa bin 500 kişi işsiz kalır, bunun endişesini duyuyoruz. İlerde daha büyük zararlar görebiliriz?

 

ELÄ°MÄ°ZDEN GELENÄ° YAPIYORUZ

 

?İkinci olarak bölgesel ve il bazında çıkacak olan teşviğin de çok iyi hesaplanması da bununla ilgili çalışmaları da bu hafta içinde sonuçlandırıyoruz. Ne isteyeceklerimiz son noktaya getirdik, Teşvik konusunda odamız elinden geleni yapıyor.Bundan sonra da yapmaya devam edecektir?

 

TRABZON İÇİN EN DO?RUSUNU

 

?Trabzon için en doğrusunu isteyeceğiz, Trabzon için en doğruyu isterken de ülkeyi zarar sokmak değil, gerçek anlamda ülkeye katma değer sağlayacak, bölgemizi de kalkındıracak, konularda teşvik istiyoruz. Yoksa Trabzon durup dururken bir şey kazansın, ülkenin parasını alsın sokağa atsın anlamında bakmıyoruz?

 

 

Rusya-Gürcistan savaşı Trabzon'u nasıl etkiledi?

 

HERKESÄ°N ÅžEVKÄ° KIRILDI

 

?Savaştan Doğu Karadeniz daha çok etkilendi,Gürcistan ve Rusya ile iş yapan ihracatçı, nakliyecilerin hepsinin sorunları var, hala da Rusya da TIR geçişlerinde,limanlarda sorunlar yaşanıyor, Gürcistanda bu olaylarda dolayı insanların yatırım yapma şevkleri kırıldı, kaygıları endişeleri ön sıralara çıktı.Bundan Türkiye büyük zarar gördü?

 

HEPİMİZ ZARAR GÖRDÜK

?Dünyada savaş devirleri bitti, biri bizim deniz komşumuz, diğeri hem deniz hem de kara komşumuz, aynı bölgede yaşıyoruz, belki başka ülkeler için çok önemli değil ama Türkiye, Gürcistan, Rusya, Ukrayna İran Azerbaycan gibi ülkeler için bu bölgede olacak karışıklıklar her zaman hepimize zarar verir?

 

-Fındık konusunda çok tartışmalar yaşanıyor, fındıktaki sorunlar nasıl aşılabilir?

 

FINDIK POLÄ°TÄ°KAMIZ YOK

 

?Fındıkla ilgili asıl sorun, senelerdir iyi bir fındık politikamız yok. Hep ağustos ayına geldiğimizde ve bu ay seçime endeksliyse, seçim görülüyorsa, biraz üreticinin yüzü güldürülmeye çalışılmış, onun dışında her dönem sıkıntılar yaşanmaya başlanmıştır?

 

FINDIKTA DENGEYÄ° SA?LAYAMADIK

 

?Türkiye'nin fındık üretimi 300 bin ton, fındık tüketimi 200 bin ton, talep dengesinde biz öndeyiz. Bu geldiğimiz noktada, nerdeyse bizim üretimimiz, 900-800 bin ton dünyanın talebi 600 bin ton, demek ki başından beri bir yanlış var. arzı da arttırmışız, talebi de arttırmışız, ama hep arz talebin önünde gitmiş, burada dengeyi sağlayamamış?

 

KENDÄ°MÄ°ZLE REKABET EDÄ°YORUZ

 

?Türkiye'nin dışarı ile bir fındık sorunu var. Dışarıya istediği gibi fındık satamıyor. Senin ürettiğin mal, dünyanın talep ettiğinden fazla olduğu için istediğin kadar, yeterli değil, bu da yetmiyormuş gibi kendi kendimizle rekabet ediyoruz. Kendi içimizde bir rekabet yarattık. Batı Karadeniz, Doğu Karadeniz diye?

 

FINDIKTA TEÅžVÄ°K OLMALI

 

?Alternatif ürünümüz yok. O zaman Karadeniz Bölgesinin fındıktan başka şansı olmadığına göre, fındığın bu anlamda teşviğe ihtiyacı var. Fındığa verilen para, fındık üreticilerinin dertlerini çözmez, önemli olan, TMO kaç ton fındık alacağı önemli. Üreticinin fındığını alabilecek mi, fiyattan önemli bu kısımlar var. Fındığı alamadıktan sonra kaç lira verirsen ver?

 

FİYAT 4,5 YTL AÇIKLANABİLSEYDİ?

 

?TMO bununla ilgili çalışmalar yapıyor, burada daha önemli bir şey vardı keşke onu yapabilseydik, fındık fiyatı 4,5 -5 YTL açıklayacağına yuvarlak olarak 4,5 gibi bir fiyat açıklanabilseydi, Hem de Batı Karadeniz ve Doğu Karadeniz'in eğime göre prim verilmeliydi. Çünkü bugün her geçen gün fındık fiyatını arttırdığında Batı Karadeniz'de teşvik gibi oluyor?

 

SIKINTILI GÃœNLER BEKLÄ°YOR

 

?Bu gidişatta Doğu Karadeniz ve Barı Karadenizin fındıkta önü açık değil, sıkıntılı günler bekleniliyor. Ne çok düşük fiyat, ne çok yüksek fiyat Fiskobirlik gibi kurumlar regülatör görevi yapmalı, Dünya güvenilir fındık tüccarı imajını vermek lazım bir yıl pahalı bir yıl düşük bu imaj kötü imaj. Sabit güvenilir ve inanılır fındık satıcısı imajını vermek lazım?

 

Biraz da Trabzonspor'u konuşalım, iyi bir yönetim, iyi bir kadro kuruldu.

 

TRABZON'DAN ÅžAMPÄ°YONLUK BEKLEMEYELÄ°M

 

Trabzonspor hepimizin ortak paydası. Herkesin üzerinde birleştiği bir şey. Trabzon spor geçmiş yönetimlerinde iyi çalışmaları var. herkes Trabzosporun başarısını istiyor. Bugün iyi bir yönetim gelmiş, yönetimden herkes memmun, iyi bir hava yakalanmış. İnşallah bunu iyi bir şekilde kullanırız da Trabzonspor başarılı olur?

 

HERKES DESTEK OLMALI

?Trabzon'da Trabzonspor yendiÄŸi zaman, ÅŸehrin havası deÄŸiÅŸiyor.  Ä°nsanların morali düzeliyor. Bunun için herkesin Trabzonspor'a destek olması lazım. Bütün sivil toplum örgütleri, ekonomi ile ilgili kuruluÅŸlar, bir araya geldi,k SMS kampanyası baÅŸlattık, Trabzonsporun büyüklüğünü ortaya koymalı, Trabzonspora yakışır bir sayı ortaya çıkmalı?

 

ÅžAMPÄ°YON OLABÄ°LÄ°RÄ°Z AMA

 

?Bu sezon Trabzonspor'dan şampiyonluk beklememek lazım. Şampiyon olabiliriz o ayrı bir şey, ama her Trabzonspor taraftarı her maça giderek bu takımı desteklemeli.Herkes gücü yettiği kadar bu takıma destek olmalı, bir anlamda da manevi destek olmalı?

 

Röportaj: Selahattin AYDINLI (Haber61 Gazetesi)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.