Sosyal Medya

GÃœNCEL

Rektör Şahın'den eski rektöre gönderme

İTÜ'nün çiçeği burnunda rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, ilk açıklamasında çarpıcı mesajlar verdi. Eski rektöre ise bakın nasıl mesaj gönderdi.



İTÜ'nün çiçeği burnunda rektörü Prof. Dr. Muhammed Şahin, ilk açıklamasında çarpıcı mesajlar verdi. Eski rektöre ise bakın nasıl mesaj gönderdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün 21 üniversiteye rektör ataması sonrası birçok üniversitede tepki istifaları yaşandı. En büyük tepki ise İTÜ'den geldi. Üniversitedeki seçimden birinci çıkan eski Rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan'ın yerine, seçimde ikinci olan Prof. Dr. Muhammed Şahin'in atanmasına tepki gösteren 12 öğretim üyesinin istifa ettiği açıklandı. İstifalar sonrası gözler İTÜ'ye çevrildi, yeni rektör Muhammed Şahin'in eleştirileri nasıl yanıtlayacağı merak konusu oldu.

* İTÜ'nün başarısını nasıl değerlendiriyorsunuz?

235 yıllık üniversitemiz hiçbir dönemde böyle geriye düşmedi. 2004'te İTÜ'nün yayın sayısı 557 iken ODTÜ'nün yayın sayısı 608'di. 2006'da 544'e düştü. ÖSS'de ilk yüzdeki öğrencilerin hiçbiri İTÜ'yü seçmedi.

* Eski rektörün tepkisi neden?

Eski Rektör Prof. Dr. Faruk Karadoğan'ın amacı, kardeşi rektör yardımcısı Prof. Dr. Haluk Karadoğan'ı kendisinden sonra rektör yapmaktı. Üniversitemizde halen 845 öğretim üyesi bulunuyor. Tepki gösteren ise 25 kişiyi geçmez. Rektörün referansı yaptıklarıdır. YÖK'te 20 kişi var. Bunların yarısı geçmiş dönemde atanan kişilerdir. Bunlar yaptıklarımıza, projelerimize ve yayınlarımıza bakarak bizleri değerlendiriyorlar. Eski rektörün üniversitede 4 yıl rektörlük yaptığı dönemdeki icraatları değerlendirildi. Üniversiteyi nereden nereye getirdiği ortada. Şimdi Atatürk'ün arkasına, cumhuriyetin arkasına saklanarak bu başarısızlığını örtmeye çalışıyor.

* İTÜ'nün eski yönetimini eleştiriyorsunuz. Peki neler yanlıştı?

İTÜ'nün en değerli arazisi, başka alternatif olmasına rağmen İBB'ye (İstanbul Büyükşehir Belediyesi) verilmiştir. Verilen arazinin 200 milyon dolar değerinde olduğunu tahmin ediyorum. Bu arazi karşılığında sadece 10 milyon YTL lik bir spor sahası inşaatını İBB yaptırılmıştır. Benzer şekilde İstinye Park'ta yanlış uygulamalar yapıldı.

Belediye'nin son üç yıldır yürüttüğü kentsel dönüşüm projelerinde İTÜ yer almamıştır. Ayrıca İstanbul'da 100 milyon dolarlık viyadük ve köprü güçlendirme projeleri hayata geçirilmiştir. Ancak bu projelerde de İTÜ devre dışı kalmıştır.

* Artık İstanbul Teknik Üniversitesi'nin rektörüsünüz. İTÜ için ne yapmayı düşünüyorsunuz?

İTÜ artık bugüne kadar yaşadıklarını unutmak zorundadır. İleriye bakmak zorundayız. Üniversitemizde 20 bin öğrenci eğitim görmektedir. Bu öğrencilerimizi dünyanın her yerinde üniversiteleriyle gurur duyacakları bir konuma kavuşturmak için çalışacağız. Akademik kariyerimizle genç ve deneyimli arkadaşlarımla bunu başaracak durumdayız.

Sabah

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.