Sosyal Medya

POLİTİKA

CHP 'o fotoğrafı' neden kullanmış?

Başörtüsü düzenlemesine karşı olan ve yasayı da iptal ettiren CHP'nin seçim zamanı parti otobüsünde yer alan başörtülü kadın fotoğrafının sırır ortaya çıktı. İşte sebep:



Başörtüsü düzenlemesine karşı olan ve yasayı da iptal ettiren CHP'nin seçim zamanı parti otobüsünde yer alan başörtülü kadın fotoğrafının sırır ortaya çıktı. İşte sebep:

Dünyanın hiçbir yerinde uygulanmayan başörtüsü yasağının kaldırılmasına şiddetle karşı çıkan CHP, seçim zamanlarında ise tam tersi bir tavır sergiliyor.

"Başörtüsünü laikliğe tehdit" olarak gören anamuhalefet, seçim kampanyalarında başörtülü kadınlara yer veriyor, başörtüsü dağıtıyor. Bu çelişkiyi CHP sözcüleri de izah etmekte zorlanıyor. Trabzon'da bu konudaki sorulara muhatap olan Grup Başkan Vekili Kemal Anadol, itiraf anlamına gelecek sözler sarfetti. 'Madem sorun yoktu da başörtülülerin hangi sorununu çözmek için oy istediniz' diyen gazeteciye şu cevabı verdi: "Fotoğraf değil, fotoğraf dediğiniz şey, normal vatandaşların kadınlı erkekli şeyi. Onlardan da oy istenmesinin sebebi, seçim kampanyası sırasındaki talebidir." Aynı toplantıda bulunan CHP Trabzon İl Başkanı Necip Yıldız ise CHP'nin fotoğrafı neden kullandığını itiraf etti: "Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 60'ı başörtülü. Onlar bizim profilimiz, onlar mozaiğin bir parçası. Tabi ki onlardan da oy isteyeceğiz."

Anayasa değişikliği ile Türkiye'nin temeliyle oynanmaya çalışıldığını ileri süren Anadol, kamusal alanda başörtüsü takmanın özgürlük olarak ortaya konduğu vakit Türkiye'nin İran, Suudi Arabistan tipi bir ülke olacağını savundu. Başörtüsünün ortaokul, lise ve kamu kuruluşlarında yaygınlaştığını iddia eden Anadol, 'Trabzon' ifadesinin hatırlatılması üzerine, "Trabzon'da konuştuğum için öyle söyledim." dedi. Bunun üzerine devreye giren CHP İl Başkanı Necip Yıldız ise, Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi'nde hemşirelerin yüzde 40'ının başörtülü olarak çalıştığını ileri sürdü.

Bazı temaslarda bulunmak üzere Trabzon'a gelen Kemal Anadol, Usta Park Otel'de düzenlediği basın toplantısında, ilginç iddialarda bulundu. Resmi ve gayri resmi tüm uyarılara rağmen AK Parti ve MHP'nin Anayasa değişikliğinde ısrar ettiği, sonunda da değişikliğin Anayasa Mahkemesi'nden döndüğünü anlatan Anadol, 'AK Parti'nin yabancı takımı ve yabancı damat' diye tanımladığı Türkiye-AB Karma Komisyonu Eş Başkanı Joost Lagendik'in davayla ilgili açıklamalarını eleştirdi.

"DEMOKRASİNİN TEK ŞARTI SEÇİM DE?İL"

Konuşanların, 'ne Türkiye'nin geçmişini, ne 54 İslam ülkesi içerisinde tek laik ülkenin nasıl bu hale geldiğini, nasıl AB'ye aday ülke statüsüne geldiğini bilmediğini' savunan Anadol, şöyle devam etti: "Seçim her yerde var arkadaşlar. Geçenlerde Suriye'de seçim oldu. Mısır'da seçim oluyor, Ürdün'de seçim var. Demokrasinin tek şartı değil ki seçim. Seçim olunca demokrasi olmaz. Türkiye'nin farkı ne onlardan? Tek laik ülke. Bir ülke laik olabilir, demokratik olmayabilir. Tek parti döneminde olduğu gibi. Ama bir ülkede demokrasi varsa o ülke mutlaka laiktir. Laiklik olmadan demokrasi olmaz. Bu gerçeğin farkında değiller. Türkiye'de laiklik ortadan kalktığı anda, demokrasi çöker. Altı boşalır. Demokrasiyi ayakta tutan laiklik ilkesidir. Atatürk, arkadaşlarıyla birlikte bu ülkeyi kurarken, temelini böyle atmış. Bu temellerle oynuyor iktidar. En büyük tehlike o."

"OY İSTEME, SEÇİM KAMPANYASI TALEBİDİR"

Anadol, bir basın mensubunun genel seçimler öncesinde parti otobüslerinin üzerine başörtülü bayan fotoğrafı yapıştırdıkları ve başörtülü insanlardan 'sorununuzu çözeceğiz' diyerek oy istediklerini hatırlatması üzerine, "Çoğumuzun anasının, eşinin, ablasının, teyzesinin başında bunan başörtüsü ile CHP'nin hiçbir sorunu yoktur. Şimdiye kadar da olmamıştır. Peki CHP niye karşı çıkıyor diyebilirsiniz? Kamusal alanda sadece başörtüsü değil, bir takım simgelerle dolaşılmaz. Yani, bir binbaşı, bir yüzbaşı sivil elbiseyle kışlaya giremez. Bir avukat cübbesi yoksa hakim karşısına çıkamaz. Bir hakim cübbesi yoksa duruşmayı yönetemez. Bunlara elbette riayet edeceğiz. Kamusal alanda ne gerekiyorsa yurttaşlar ona göre davranacaklar." dedi.



Üniversitelerde başörtüsü serbestisi getirildiği taktirde diğer alanlarda da yaygınlaşacağını ileri süren Anadol, "Başörtüsü de değil türban. Biz şunu söyledik; bunu yapmayın. Bu yaygınlaşır. Özellikle MHP'liler 'hayır' dediler. 'Sadece üniversitelerle kısıtlı kalacak' dediler. O zaman şunu sorduk, bu hakkı niye tanıdınız? 'Özgürlüğü için, inancı için' diye birtakım gerekçeler sundular. Peki, 4 sene Hukuk Fakültesi'nde okudu. Sonra hakim, savcı oldu. 4 sene sonra döner size 'ben öğrenciyken özgürdüm de, hakim, savcı olunca bu özgürlüğümü nasıl elimden alırsınız?' derse, ne diyeceksiniz? Bu yukarısı. İkincisi, şu anda aşağıya bakın. Ortaokullara, liselere bakın. Sınavlar oluyor hepsi türbanlı. Onları da bırakın, Trabzon'daki devlet dairelerine gidin. Türbanlı kimse yok mu orada? Genelleşmiş. Ben de onu söylüyorum, kamusal alanda türban takmayı özgürlük olarak ortaya koyduğunuz vakit Türkiye, İran tipi, Suudi Arabistan tipi bir ülke olur. Türkiye'de şimdiye kadar, Cumhuriyetin kurulduğundan bu yana sokaktaki, pazardaki, çarşıdaki, evindeki, komşudaki hangi kadınımızın başındaki örtüye kimse bir şey söyledi. Böyle bir şey yok. Sonuna kadar isteyen istediği gibi giyinir. Geleneksel kıyafetiyle dolaşır. Giyiniyor da, saygı duyuyoruz." şeklinde konuştu.

Basın mensubunun 'madem sorun yoktu da başörtülülerin hangi sorununu çözmek için oy istediniz' demesi üzerine de şu cevabı verdi: "Fotoğraf değil, fotoğraf dediğiniz şey, normal vatandaşların kadınlı erkekli şeyi. Onlardan da oy istenmesinin sebebi, seçim kampanyası sırasındaki talebidir."

İLGİNÇ İDDİA

Anadol'un soruya cevap vermekte zorlandığını görüp devre giren CHP İl Başkanı Necip Yıldız da, fotoğrafla Türkiye profili çizildiğini belirtti.

Türkiye'nin sorununu çözmek için oy istediklerini anlatan Yıldız, "Türbanlıyı ayrı bir sorun olarak değil. Türban da değil, başörtüsü. Türbana karşıyız. Türkiye'de yaşayan insanların yüzde 60'ı başörtülü. Onlar bizim profilimiz, onlar mozaiğin bir parçası. Tabi ki onlardan da oy isteyeceğiz. Şu an türbanı kışkırtanlar 2- 3 bini geçmeyen insanlar. Hadi olsun 50 bin kişi. Bunlar Türkiye'de bir sorunmuş gibi ortaya konuyor ve Türkiye kaynıyor. CHP iktidarında bunlar otomatikman ortadan kalkacak." diye konuştu.

Kemal Anadol, 'Trabzon'daki devlet dairelerinde de türbanın yaygınlaştığı'na ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerine, "Trabzon'da konuştuğum için öyle söyledim." dedi. Bu arada tekrar devreye giren İl Başkanı Yıldız ise, "KTÜ Tıp Fakültesi'ne gidin, hemşirelerin yüzde 40'ının başı kapalıdır. Kapalı değil, türbanlıdır. Fatih Hastanesi'ne, Numune Hastanesi'ne gidin, Milli Eğitim Şube Müdürlüğü'ne gidin hepsini görürsünüz. Çok uzağa gitmeye gerek yok." iddialarında bulundu.

İDDİALAR YALANLANDI

Öte yandan iddialarla ilgili görüşlerini aldığını İl Sağlık Müdür Vekili Dr. Mustafa Hakyemez, hastanelerde kamu görevlilerinin başörtülü olarak çalışmalarının söz konusu olmadığını söyledi. Böyle bir durumun mümkün olamayacağının altını çizen Hakyemez, "Zaman zaman hizmet alımı karşılığı çalışan temizlik işçileri memur zannediliyor. Şirket elemanı olarak çalışan istisnalar olabilir, ancak onlarla ilgili de bir kılık kıyafet yönetmeliği yok." diye konuştu. Tıp Fakültesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri de iddiaları yalanladı.

Rize'nin sesi, gözü, kulağı

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.