Sosyal Medya

Demirel Bunu da Yaptı

İnanaların oyunu almak için yıllarca meydanlarda ayet okuyup emekli olunca tornistan yapan Demirel, şimdi de Menderes dönemini yargılamaya kalktı!



9'uncu Cumhurbaşkanı Demirel'den çarpıcı değerlendirme.. Türbana ret çıkmasaydı üniversiteler okunmaz hale gelirdi. Bir hakem lazımdı, mahkeme o görevi üstlendi. 1960'ta Meclis Bizi halk seçti, ne istersek yaparız diyordu. Şimdiki gibi Anayasa Mahkemesi olsaydı, ihtilal olmadan halledilirdi.



Süleyman Demirel'le Akşam Gazetesi Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya'nın yaptığı görüşme:

Anayasa Mahkemesi'nin türban kararının ertesi gününde konuşu değerlendiren 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ?1960 İhtilali böyle bir imkan olmadığı için geldi. O zaman da Meclis, 'Bizi millet seçti. Ne istersek yaparız' anlayışındaydı? dedi. Kritik kararın ertesi gününde AKŞAM Ankara Temsilcisi İsmail Küçükkaya'ya konuşan Demirel, başını bağlamanın İslam'ın şartı olmadığını belirterek, ?Yanlış hesap Bağdat'tan döner. Bu, kapatmadan çok daha önemli bir karar. Kapatırsın yeni parti kurulur ama bu, çok uzun vadeli tarihi bir karardır? dedi. İşte Demirel'in türban kararı hakkındaki düşünceleri:



  • DEMOKRATÄ°K SABIR: Türkiye bir hukuk devleti. Herkes bunu kabullenmeli. Bu karar olmasıydı üniversitelerde okunmaz hale gelinirdi. Hukuk söylüyor. Herkes kabullenecek. Burada bir hakem lazımdı. Mahkeme bu görevi üstlendi. Medeni tavır, hukukun verdiÄŸi bu karara saygı gerektirir. Anayasa Mahkemesi ne o tarafın ne bu tarafın; devletin. Onun dediÄŸine herkes uyacak. Ne kadar ağır olursa olsun zorluklar aşılır. Demokratik sabır istiyor. Yalnız meÅŸru zeminde kalmak ÅŸartıyla.

            ^^Süleymanname^^   
    Sen gül diyarının yapma gülüsün!

    Aynı yapmacıkla Çoban Sülü'sün!

    Yoktur izlediÄŸin bir dava yolu;

    Bir bu yan, bir şu yan, büküntülüsün!

    Türk'e zıt sermaye merkezlerinden,

    Bir zikzaklı yolda hep, güdülüsün!

    Milli yekparelik gelmez iÅŸine;

    Bu yüzden parçalı, bölüntülüsün

    Ve devlete mason biraderlerin

    Tam da maslahata denk ödülüsün!

    Ne sır sendeki bedava oluş!

    Problemler içinde en müşkülüsün!

    Fikir daÄŸlar boyu kocaman kitap;

    Sen de o kocaman kitabın bir virgülüsün!

    Böyleyken ustasın gözbağcılıkta;

    Cüceler sirkinin baş Herkülüsün!

    Gözyaşı ve çığlık vatanında sen,

    Hüzün bahçesinin şen bülbülüsün!

    Büzülmüş susarken mahzun hakikat,

    Davuldan ziyade gümbürtülüsün!

    Teokratik rejim olmaz deyip de,

    Peşinden müslüman görüntülüsün!

    Kolera, vergiler, zamlar, enflasyon;

    Bir felaketsin ki, binbir türlüsün!

    Gelirsiz giderli bütçelerinle,

    Her yıl, milyar milyar köpürtülüsün!

    Okka okka vicdan satıl alırsın;

    Topuzu altından oy baskülüsün!

    Bir gökdelen sanır seni gören göz;

    Bilmez ki, temelden çöküntülüsün!

    Büyük Kongre, dikiş tutturduğun yer;

    Meclise gelince söküntülüsün!

    Bağlısın hak bilmez yeminlilere;

    Hakkı bilenlerden çözüntülüsün!

    Üçbuçuk mebusa kaldı diye fark,

    Kimbilir, ne kadar üzüntülüsün!

    Millet gökten adam dilensin, dursun!

    Ümit fakirinin keşkülüsün!

    Kuzum, senin neren Anadolludur?

    Türk' e Amerikan püskürtülüsün!

    Farkın şu ki, eski Başbakanlardan,

    Sen o belaların son püskülüsün!

    Necip Fazıl Kısakürek ( 1971 ) 


  • KAMPLARA BÖLEMEZSÄ°NÄ°Z: Türkiye kamuoyu 20 yıldır türban konusuyla meÅŸgul ediliyordu. Bu, çeÅŸitli kaygılara sebep oluyordu. Kadınlarımızın kızlarımızın yüzde 60'ı başını baÄŸlıyor. Buradaki olay. BaÅŸ baÄŸlama hadisesinin siyasallaÅŸtırılmasıdır. Ä°nancı gereÄŸi türban takana kimsenin bir diyeceÄŸi yok. Ama okullarda, devlet dairelerinde eÄŸer kadınlar inançları gereÄŸi türban kullanırlarsa - ama kullanmayanlar da var - bu, başını baÄŸlayanla baÄŸlamayan arasında çatışma yaratıyor. Bölünme buradan çıkıyor. Çok kısa zamanda türban takanlar başını baÄŸlamayanlara dinsiz gibi bakıyor. Onlar öbürlerine yobaz gibi bakıyor. Toplumumuzu yobaz ve dinsiz gibi iki kampa bölmek gibi tehlikelisi yoktur.

  • DÄ°NDARLIK KRÄ°TERÄ° DE?Ä°L: Başını baÄŸlamak Ä°slam'ın ÅŸartlarından deÄŸildir. Ä°slam'ın beÅŸ ÅŸartı var. Kelime-i ÅŸahadet getiren Müslüman'dır. KiÅŸinin yönü Kâbe'ye dönükse kafirlik atfedemezsiniz. Onun dışındakileri yaparsanız sevaptır Allah'la kul arasındadır. Daha iki gün evvel devletin Diyanet Ä°ÅŸleri BaÅŸkanı televizyonda, ?Ben Müslüman'ım diyen Müslüman'dır? diyordu. Ä°ÅŸte mesele budur. Başını baÄŸlamak dindarlık kriteri olmuyor. Åžimdi birden başını baÄŸlayıp girmek isteyenler çıkıyor. Neden, bunun arkasında siyaset var. Türkiye'nin aslında böyle bir meselesi yok. Mahkeme tarihi bir karar verdi. Dedi ki, ?Özgürlüklerin kullanılarak ayrımcılık yapılmasına izin vermiyorum. Siz ayrımcılık yapma konusunda özgür deÄŸilsiniz.?

  • 60 Ä°HTÄ°LALÄ° OLMAZDI: 1960 Ä°htilali böyle bir imkan olmadığı için geldi. O zaman da Meclis ?Bizi halk seçti, ne istersek yaparız? anlayışındaydı. O gün ÅŸimdiki gibi Anayasa Mahkemesi olsaydı, ihtilal olmadan halledilirdi.

  • FRENLEME MEKANÄ°ZMASI: Anayasa Mahkemesi Meclis'in 411 oyla kabul ettiÄŸi bir düzenlemeyi iptal etti. Burada çok büyük bir hukuk konusu var. Anayasa Mahkemesi zaten TBMM'nin Anayasa'ya aykırı yasama faaliyetlerini frenlemesi için kurulmuÅŸ. Åžimdi bunu yapıyor. GeçmiÅŸte de Türkiye, böyle tartışmaları yaÅŸadı. Anayasa Mahkemesi Meclis'in üstüne çıktı, çıkmadı tartışmaları oldu. Åžimdi Anayasa Mahkemesi Türkiye'yi rahatlattı. Bu olayda Türkiye uzlaÅŸamıyordu. Meclis bir taraf olmasına raÄŸmen, halk ikiye bölünmüştü. Devlet kurumları buna karşıydı. Anayasa Mahkemesi kararı meseleyi tümüyle bitirmiÅŸtir. Türkiye düne nazaran çok daha iyi çok daha sakin.

  • CEVHER ÖZDEN'DEN PARA Ä°STEDÄ°?Ä° Ä°DDÄ°ASI: Evet gazetede gördüm. Hiç öyle bir olay hatırlamıyorum. 30 sene önceden bahsediyor. Bir kere 79'un Mayıs'ında ben BaÅŸbakan deÄŸilim ama siyasi partilerin bir takım yardımlar almadan ayakta kalamayacağını herkes bilir. Partilerin muhasebeleri vardır. Kayıtları vardır. Düzenli denetimleri vardır. Onlar vaktiyle yapılmıştır. Ama ben böyle bir olayı hiç hatırlamıyorum.

  • SÄ°YASETÇİYE DÜŞEN KABUL ETMEK

    SİYASETÇİ oyunu kuralına göre oynayacak. Devletin yetkili mercileri karara bağladı, diyecek. Bu mesele bitmiştir, diye kabul edecek. Bundan sonra Türkiye'yi rahatsız etmeyelim, çağrısında bulunacak. Kızlarımız başlarımızı açarak üniversiteye gitsin diyecek. Çünkü başka hakemimiz yok. Bu nihai karar. ?Efendim, referandum? diyorlar. Anayasa Mahkemesi kararlarını referanduma götürürseniz bunun sonu iyi olmaz. O, Isparta ve Atina demokrasisine gider. Her aklımıza geleni referanduma götüremeyiz. Isparta demokrasisi bunun için yıkıldı. Halk yanlış yapar diye değil, halkı kafi derecede irşat edemezsiniz.

  • ERKEN SEÇİM SENARYOSU: Gidin efendim. Basit, seçime gidebilirsiniz ama sonra ne yapacaksınız. Bu meseleye daha fazla asılmaya gerek yok. Son söz dinlenecek.
  • """""......................................................................"""

     

    Henüz yorum yapılmamış.

    * İşaretli tüm alanları doldurunuz.