Sosyal Medya

İSMMM Derneğinden prim affi ve nispi sitem açıklamssı

İSTANBUL (asha) - İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu Genel Muhasibi İbrahim Balcıoğlu, Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına getirilen afların uygulanabilir ve anlaşılır olması gerektiğini söyledi.



  • Ä°SMMMD?den prim affı ve nispi temsil sistemi açıklaması
  • Ä°SMMMD Meslekte Birlik Grubu Genel Muhasibi Ä°brahim BalcıoÄŸlu:
  • ?Prim borçlarına getirilen afların uygulanabilir ve anlaşılır olması gerekir?
  • ?Gecikme faizleri, kanuni faiz ve tecil faizi gibi ne anlama geldiÄŸi bilinemeyen uygulamalar yerine yıllık Toptan EÅŸya Fiyatları Endeksi(TEFE) oranında bir gecikme zammıyla borçlar hesaplanıp belli bir dönemde tahsili saÄŸlanmalıydı?
  • ?Prim borçlarına getirilen af eski yıllara da yayılmalı?
  • ?Meslek odalarında seçimli olaÄŸan genel kurul sürelerinin 3 yıla çıkarılması uygun olmadı?

 

(FOTO?RAFLI)

 

İSTANBUL (asha) - İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu Genel Muhasibi İbrahim Balcıoğlu, Bağ-Kur ve SSK prim borçlarına getirilen afların uygulanabilir ve anlaşılır olması gerektiğini söyledi. Balcıoğlu meslek odalarına getirilmeye çalışılan nispi temsil sistemiyle ilgili de yorum yaptı.

 

AS Haber Ajansı?na (asha) açıklamada bulunan Balcıoğlu, afların bu zamana kadar belirtilen sebepler dolayısıyla yeterli talebe ulaşamadığını belirterek, ?Çalışma Bakanlığı bürokrasisinin her defasında anlaşılamaz düzenlemeleri ortaya koyarak bu zamana kadar hedeflenen amaç yakalanamamıştır. Rasyo, ödeme gücü, likidite durumu gibi işi sürüncemeye bırakan kavramlar bir kenara bırakılmalı, adil ve basit bir anlatımla herkesin anlayacağı ve hesaplayabileceği bir formülle borçlara af veya taksitlendirme getirilmelidir? dedi. Gecikme faizi, kanuni faiz ve tecil faizi gibi ne anlama geldiği bilinemeyen uygulamaların anlaşılır olmadığına dikkat çeken Balcıoğlu, ?Yerine herkesin bildiği ve anladığı yıllık Toptan Eşya Fiyatları Endeksi(TEFE) oranında bir gecikme zammıyla borçlar hesaplanıp belli bir dönemde tahsili sağlanmalıydı? diye konuştu.

 

5510 sayılı kanunu değiştiren 5754 sayılı yasada Bağ-Kurlulara getirilen eski dönemlere ait primlere ait borçlanabilme imkanının da sağlanmasını isteyen Balcıoğlu, yeni kanunda affın borç ve ödeme ile ilgili olarak 6 aylık kısa bir süreyle sınırlandırıldığını hatırlattı. Balcıoğlu, ?Yeni kanunla prim borçlarına afta geriye doğru 4.10.2000 tarihine kadar imkan tanınıyor. Bu süre aslında mükellefiyet tespiti ile 20.04.1982 yılına kadar götürülmelidir? açıklamasını yaptı.

 

İbrahim Balcıoğlu meslek odaları yönetimlerine nispi temsil sisteminin getirilmesiyle ilgili düzenlemeye de yorum getirdi. Balcıoğlu, 3568 sayılı kanunun değiştirilerek 5760 sayılı ?Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu? şeklinde değiştirilirken yasa içinde Cumhurbaşkanı tarafından kabul edilmeyen geçici 10. maddenin Nisan ayında genel kurullarını yapan bazı odalar sebebiyle veto edildiğini ileri sürdü.

 

Balcıoğlu, geri gönderilen geçici 10. maddenin TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu?nda ?yasa 1 Ocak 2009 tarihinden sonraki oda ve birlik organları ile birlik genel temsilcilikleri için yapılacak seçimlerde uygulanacak? şeklinde değiştirilerek kabul edildiğini ve oluşacak kargaşanın önünün alındığını dile getirdi.

 

Tasarı ile meslek odalarında genel kurulların 3 yıla çıkmasının bazı sorunlar getireceğine işaret eden İbrahim Balcıoğlu, ?Meslek odalarında mali genel kurullar kaldırılırken genel kurul süreleri de 3 yıla çıkarıldı. Meclis genel kurulunda bu süre mutlaka iki yıla indirilmelidir? diye konuştu.

(asha/17.05.2008/13.00)

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.