Sosyal Medya

Çinde Deprem,Binlerce Ölüm meydana geldi

Depremde yaklaşık 900 öğrencinin toprak altında kaldığı, bazı okulların çöktüğü açıklanmıştı.



Çin yönetimi, ülkenin güneybatısındaki Sichuan eyaletinde bu sabah meydana gelen 7.8 büyüklüğündeki depremde ölü sayısı 8 bin 533'e yükseldi.

Depremin ardından 10 milyon nüfuslu Çengdu'da 6.0 ve 5.4 büyüklüklerinde artçı sarsıntılar oldu, birçok binayla kentteki hastane boşaltıldı. Kentte elektrik kesintisi olduğu ve cep telefonlarının çalışmadığı belirtiliyor.

Depremin eyaletin başkenti Çengdu'ya 92 kilometre mesafede ve yerin 10 kilometre derininde olduğu bildirildi.
 
Depremde ölü sayısının 8 bin 533'e çıktığı bildirildi. Yeni Çin Haber Ajansı, yerel yetkililere dayanarak, ülkenin güneybatısındaki eyalette 8 bin 533 kişinin öldüğünü duyurdu.
 
Ajans, Richter ölçeğine göre 7,8 büyüklüğündeki depremde çöken lise binasının enkazı altında kalan 900 öğrenciden 50'sinin öldüğünün doğrulandığını belirtti.
 
Depremin merkezi olan 112 bin nüfuslu Vançau ilçesine ise ulaşıldığı açıklandı. Yeni Çin Haber Ajansı, yerel makamlara dayanarak, yetkililerin Vançau ilçesine ancak ulaştıklarını ve ölü sayısının artmasından endişe edildiğini bildirdi.
 
Sichuan'da binaların yüzde 80'i yıkıldı
 
Depremin merkez üssünün bulunduğu Sichuan'daki yerleşim bölgelerinde 8 okul binası sarsıntı nedeniyle çöktü, yüzlerce çocuk ve öğretmen enkaz altında kaldı.
 
Sichuan eyaletindeki Beichuan ilçesinde, binaların yüzde 80'i yıkıldı, ilçede en az 10 bin kiÅŸi yaralandı.
 
Depremden sonra Wolong Panda Koruma ve Araştırma Merkezi ile tüm bağlantı kesildi. Bu merkezde soyları tükenme tehlikesiyle karşı karşıya bulunan pandalardan 130 tane, koruma bölgesinde de 150 tane yaşıyor.
 
2 kimya tesisi çöktü: Sızıntı var

Sichuan'daki Shifang'da bulunan 2 kimya tesisinin çökmesi sonucu, yüzlerce kişinin yıkıntılar altında kaldığı, yıkılan tesislerden, 80 tondan fazla sıvı amonyak sızdığı ifade edildi.
 
Depremin merkez üssü yakınlarındaki bölgelerde telefon hatlarının kesik olduğu belirtiliyor.
 
Başbakan'dan sükunet çağrısı
 
Kurtarma çalışmalarını yerinde izlemek için bölgeye giden Çin Başbakanı Ven Ciabao, Danjiangyan şehrine ulaştı. Halktan sükuneti korumaya çağıran Ven, aynı zamanda güvenli ve verimli çaba gösterilmesini istedi.
 
Başbakan, hükümetin ve Çin Komünist Partisi'nin tüm birimlerinin kurtarma çalışmalarının ön cephesinde olacağını kaydetti.
 
Yolda meydana gelen hasardan dolayı kurtarma ekipleri Vençuan ilçesine ulaşamadı. Çin Merkezi Televizyonu CCTV, durumu gözlemek için askeri helikopterlerin ilçeye gittiğini duyurdu.
 
Devlet Felaketle Mücadele Komisyonu ikinci derece acil müdahale planını uygulamaya koydu. Çin'de ciddiyet seviyesine göre dört kategoride acil müdahale planı bulunuyor. Çin Yurttaşlık İşleri Bakanlığı deprem bölgesine 5 bin çadır gönderdi.
 
Uçak seferleri iptal
 
Çin Doğu Hava Yolları (CEA), Sichuan eyaletinin merkezi Çengdu'ya yaptığı seferleri iptal ettiğini açıkladı.
 
CEA tarafından yapılan açıklamada, bölgeye yardım malzemesi ve kurtarma personeli taşınması için takviye seferler düzenleneceğini ve bütün şubelerin yardım malzemesi ve personeli taşınmasına öncelik vereceği belirtildi.
 
HaberleÅŸme
 
Çin'in en büyük telekomünikasyon şirketleri China Mobile ve China Unicom'dan yapılan açıklamada, Sichuan ve Şaanşi eyaletlerindeki haberleşme sistemlerinin zarar görmüş olabileceği kaydedildi.
 
Aba Tibet-Çiang Özerk İli'ndeki Vençuan'ın nüfusu 111 bin 800. Woolong Panda Üreme ve Koruma Merkezi bu bölgede bulunuyor.

Pekin'deki deprem
 
Şinhua haber ajansı, Pekin'in Tongcou bölgesinde yerel saatle 14.35'te 3.9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini bildirdi. Bu sarsıntı üzerine yüksek binalarda bulunan binlerce kişi panik içinde sokaklara döküldü.
 
Çin Deprem Merkezi tarafından yapılan açıklamada, Sichuan'da meydana gelen depremden 7 dakika sonra başkent Pekin'de meydana gelen 3.9 büyüklüğündeki sarsıntının bağımsız bir deprem olmadığını, Sichuan'daki deprem tarafından tetiklendiğini açıkladı.

Bu sarsıntı liman şehri Tianjin'de de hissedildi. Sichuan'daki deprem, ülkenin finans ve ticaret merkezi olan doğudaki Şanghay şehrinde de hissedildi.
 
Bu şehirdeki ülkenin en yüksek binası Jinmao Kulesi de dahil gökdelenlerde bulunanlar tahliye edildi.
 
Görgü tanıkları, bölgede bulunan Üç Boğaz Barajı ve Lancou rafinerisinin zarar görmediğini bildirdi. Meteoroloji birimleri, bölgenin üç gün daha yağışlı olacağını açıkladı.
 
Yer sarsıntısı, Pekin, Åžanghay gibi büyük kentlerin yanı sıra Tayland'ın baÅŸkenti Bangkok'ta da hissedildi. Deprem, Tayland ve Vietnam'da da hissedildi.

Vençuan'a komşu Maowen ilçesinde 1933 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki depremde 9 binden fazla insan ölmüştü.
 
cnnturk

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.