Sosyal Medya

85kuruÅŸ yeterli deÄŸildir

DP il başkanı Tuncer Ergüven, yaş çay fiyatıyla ilgili yazılı basın açıklaması yaparak, yaş çay fiyatına biçilen 85 kuruşun üreticiyi tatmin etmediğini söyledi.



DP il baÅŸkanı Tuncer Ergüven, açıklanan yaÅŸ çay fiyatıyla ilgili basına yazılı açıklama yaptı.Ergüven ,Sn. BaÅŸbakanın  yaÅŸ çay fiyatına 85 kuruÅŸ deÄŸer biçtiÄŸini ifade ederek, ?1 kg kuru çayın 10- 12 TL? den satan çaykurun minimum 1 ytl kg fiyat vermesi gerekirdi.85 kuruÅŸun 5 kuruÅŸu bölgedeki derneklere kamu hizmetleri, ziraat odası, borsa ve çaykura ve % 2 stopaj vergisi olarak kesilecektir. Ayrıca bankalarda çay parası ödenmesi sırasında iÅŸlem gören banka kartlarına iÅŸlem parası ve kart parası kesilecektir, geriye 80 kuruÅŸ kalacaktır. Bu durumda üreticinin çebinde 1 YTL olması gereken fiyat verilmediÄŸi için üreticinin çebinden 20 ykr. Alınmaktadır?dedi.

            BaÅŸbakan tarafından sorgulanmak  istenen  ÅŸeker iÅŸine satış pirimi ve koto fazlasından zengin olan ÅŸirketlere gitiÄŸini söyleyen Ergüven, ?. Hesaplarımıza göre bu ÅŸekilde giden para miktarı 1 kg yaÅŸ 15 - 20 krÅŸ daha fazla fiyat verilmesine imkan verecekti, çay kampanyası geç organizasyonsuz fabrikaların revizyonsuz açılması  Sayın baÅŸbakanımız tarafından eksik görülmediyse bizlerde üreticiler halada hem kendisine hem üreticiliÄŸie yapılan bir eksiklik olarak görmekteyiz. Genel müdür ve ilgili bakan 7 kg yaÅŸ çay yapraktan 1 kg kuru çay yapıp yılda sektöre 150 milyon dolar zarar vereceÄŸine  5 kg dan  adam gibi düzgün 1 kg kuru çay yapsa, bizim hakkımız olan 1 lirayı verir. Özel sektürde parasını yıl içinde ödeyecek duruma gelir ve stoklarında kuru çay kalmaz.?dedi.

           

            DP il baÅŸkanı Tuncer Ergüven,sözlerinin sonunda  ?Rize Serbest Bölgesine son 6 ay da yatırım için yapılan müracatlara Çaykur yönetimi ve serbest bölge genel müdürlüğünün iÅŸ birliÄŸle red çevabını vererek yatırımcılara baÅŸka serbes bölgelerde yatırım yapın deÄŸilmiÅŸtir. Bunlardan biri fındık kırma fabrikası ve Ä°hracata dönük çok özel fabrikası ve depoculuk idi, bu yatırımcılar mersine veye tarabzona müracat etmiÅŸ olsalardı  onlara izin verilecek idi Sanayın baÅŸbakanımızın memleketi rizeye izin verilmemiÅŸtir. Rizeli ve doÄŸu karadenizin elinde  genel müdürler millet vekilleri bakan baÅŸbakanlar kadar bilgi ve akıllı hesap makinesi vardır. ve kendileri bir oy makinesi deÄŸildir. gelinen son kötüdür genilen yol yanlıştır lütfen doÄŸru olan yolu seçelim?dedi.

 

Haber : Dilek ASLAN

Karadeniz gazetesi ve medyakaradeniz.com

Rize Temsilcisi

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.