Sosyal Medya

Çernobil Faciasının Yıldönümü

Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KarDoğa) Başkanı Kenan Kuri, Çernobil faciasının 22. yıl dönümü dolayısıyla açıklama yaptı



Karadeniz DoÄŸa Koruma Federasyonu (KarDoÄŸa)

Başkanı Kenan Kuri, nükleer güç santrallerinin

kurulması ve işletilmesiyle enerji satışına ilişkin

yasanın acilen yürürlükten kaldırılması, nükleer

 santral ihale iÅŸlemlerinin iptal edilmesi gerek-

tiğini öne sürdü.

Kuri, Çernobil faciasının 22. yıl dönümü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, nükleer enerji değil, yenilenebilir temiz enerji istediklerini belirtti.

Kenan Kuri, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre Çernobil nükleer santralinin 22 yıl önceki patlamasıyla yaydığı rodyoaktivitenin, Hiroşima ve Nagazaki'ye atılan atom bombalarının toplamından 2 yüz kat daha fazla olduğunu ifade etti.

Patlama bölgesindeki insanlar ve çevrenin enkaza dönüştüğünü, radyoaktif madde etkilerinin ise Avrupa'da ve Türkiye'nin Karadeniz kıyılarında hissedildiğini belirten Kuri, açıklamasında şunları kaydetti:
''Türkiye'deki hastanelerin onkoloji bölümleri ağırlıklı olarak Karadenizli insanlarla dolup taşıyor. Yüzlerce insanımız kanserden öldü, ölmeye devam ediyor. Nükleer çığırtkanları, 'bir daha olmaz demişlerdi' ama daha 2 hafta önce Pakistan'ın Khushab reaktöründe gaz sızıntısı sonucu 2 çalışan öldü. 2006'da Forsmark reaktöründeki kazada kimse ölmese de İsveçli yetkililer Çernobil'in kıyısından döndüklerini itiraf ettiler. 1999'da Japonya'da Tokaimura nükleer kazası yaşandı. Aynı yıl İstanbul İkitelli'de buldukları birkaç gramlık Kobalt-60'ı ellerindeki demir çubuklarla dürten yetkililerin vücutlarına yüksek dozda radyoaktif yayıldı.''

Kuri, bu gerçekler çerçevesinde Nükleer Güç Santrallerinin Kurulması ve İşletilmesiyle Enerji Satışına İlişkin Yasası'nın yürürlükten kaldırılması, nükleer santral ihale işlemlerinin iptal edilmesi gerektiğini savundu.
Kuri açıklamasında, ''Geleceğe yönelik enerji politikamızı belirlemek için hükümetimiz, acilen bir enerji şurası organize etmelidir'' ifadesini kullandı.


Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.