Sosyal Medya

Evvel Zaman İçinde Rize

Fatih Sultan Kar koleksiyonundan alınan 'Tarihi fotoğraflar sergisi' açıldı. Siyah Beyaz resimler adeta tarihe yeni bir kapı aralıyor...



 

 

 

 

 

Çaykur sponsorluÄŸunda Rize Belediyesi  tarafından organize edilen ve Rize Ä°linin 90. KurtuluÅŸ Yılı Etkinlikleri kapsamında Çınar EÄŸitim Kültür ve YardımlaÅŸma DerneÄŸi Tarafından hazırlanan Fatih Sultan Kar'ın koleksiyonundan seçme siyah beyaz fotoÄŸrafların yer aldığı ?Evvel Zaman İçinde Rize? isimli fotoÄŸraf sergisi açıldı.

Açılışa Rize Vali Yardımcısı Fuat Gürel, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı, İl Kültür Müdürü İsmail Hocaoğlu, sivil toplum örgütleri temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Rize Vali Yardımcısı Fuat Gürel, Rize Belediye Başkanı Halil Bakırcı günün anısına serginin afişine duygularını yazarak imzaladılar

Serginin açılışını Vali Fuat Gürel, Belediye Başkanı Halil Bakırcı ve resim sergisini hazırlayan Fatih Sultan Kar birlikte yaptılar. Karadeniz bölge tarihi üzerine aralıksız sürdürdüğü arşiv-araştırma çalışmaları sayesinde hatırı sayılır miktarda materyale ulaşan Fatih Sultan Kar'ın koleksiyonundan seçilen 40 tarihi fotoğrafın yer aldığı sergi 03 Mart tarihine kadar Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde sergilenecek.

Sergide, daha önce hiç yayınlanmamış Şark Orduları Komutanı Kazım Karabekir'in Rize kaidesinin yanında Rizelilerle fotoğrafı, Rize'nin İlk Mektep muallimleri ve talebelerinin fotoğrafı, Rize Muhafaza-ı Hukuk Cemiyeti'nin fotoğrafı Rize'nin kurtuluş programlarında çekilmiş fotoğraflar, Atatürk'ün Rize'yi ziyareti, Rize Belediyesi bandosu ve itfaiyesi gibi zengin materyaller yer alıyor.

Sergiye ek Fatih Sultan Kar, düzenlenen imza gününde bir süre önce çıkan 'Rize'de yaşanmış fıkra gibi olaylar' isimli kitabını da okurlar için imzaladı.

Fatih Sultan Kar, Rize tarihi ile ilgili çalışmaları ve açılan 'Evvel zaman İçinde Rize' sergisiyle ilgili yaptığı açıklamada, ?İstanbul'da bütün sahafları, müzayedecileri takip ediyor, ilimizin geçmişine dair izler bulmak için efor sarf ediyorum. Çünkü fotoğraf, Rize'de nem oranının yüksek olması dolayısıyla elli yıldan uzun yaşamıyor. Rize tarihine ışık tutan birkaç fotoğrafla başlayan bu tutkum, büyük bir hevesin ve bireysel olarak da iz sürme çabasının içine itti beni. Bir kentin üstüne sinmiş izler ve ipuçları bulma çabaları sonucu elimde binlerce Rize fotoğrafından oluşan bir arşiv meydana geldi. Her biri Rize tarihine ışık tutan, Osmanlı'nın sonu ile Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık eden belgelere ulaşmak sanıldığı kadar kolay olmadı. Bu fotoğraflar bir prestij kitap halinde yayınlanacak. Çınar Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Recep Koyuncu'nun ısrarı üzerine çalışmalarına bir katkı sağlamak gayesiyle 40 fotoğraflık seçkiyi kitaptan önce sergilemeyi uygun buldum.? dedi

Fatih Sultan Kar koleksiyonunda yer ve sergide yer alan fotoğraflardan bazıları:






 Sitemizden alınmıştır

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.